Моє ставлення до змінення та покаяння, я гойдаюся вперед-назад по маятнику покаяння від «Ну, зі мною все гаразд. Я набагато праведніша за цю людину» до «Я ніколи не зможу покаятися у всіх своїх помилках!», і назад.

Я помітила одну річ: чим більше я наближаюся до Бога, тим краще бачу свої недоліки – гріхи, провини, проступки, помилки, якою б не була їхня назва. Я зрозуміла, що це раптове ясне бачення себе є хорошим знаком, бо воно означає, що Святий Дух проявляється в моєму житті. Святий Дух нагадує нам про все, але особливо про ті речі, які нам потрібно очистити за допомогою покаяння, щоб стати більш святими, чистими і незаплямованими.

Однак відчуття засудження іноді змушує мене бігти подалі від Бога, бо відчувати осуд дуже неприємно.

ФАРИСЕЇ ТА ПЕРЕЛЮБНИЦЯ: УРОК ПОКАЯННЯ

Я думаю про фарисеїв, готових побити камінням перелюбницю, які у присутності Ісуса були засудженні власним сумлінням. Вони «стали один по одному виходити, почавши з найстарших та аж до останніх і зоставсь Сам Ісус та жінка, що стояла всередині…» (Іван.8:9).

Залишилися один Ісус та жінка. Вона стояла там, каючись. «Ісус сказав їй: Не засуджую й Я тебе. Іди собі, але більш не гріши!».

Фарисеї повернулися до своїх зон комфорту, незважаючи на можливість перекласти свій тягар на милість Господа за допомогою покаяння. Чи робили вони будь-коли вибір на користь покаяння? Ми не знаємо історій їхнього життя. Але в цій ситуації вони публічно порівняли свою праведність з її праведністю і вирішили піти геть.

ПОКАЯННЯ МОЖЕ ВИВЕСТИ НАС З ДУХОВНОГО ПЛАТО І ЗАСТОЮ

Іноді я опиняюся на духовному плато і відчуваю, ніби тупцюю на місці. Коли я, нарешті, усвідомлюю, що застрягла, я зазвичай розумію, що мені потрібно відкоригувати свій курс. Одного разу я відчула, що застрягла, і зрозуміла, що мені, очевидно, потрібно покаятися.

Я не зробила нічого надгріховного, але через те, що відчувала, що застрягла на одному місці, я припустила, що зробила мільйон дрібних гріхів навмисно або ж дрібних чи серйозних гріхів ненавмисно. У мене з’явилося відчуття засудження, і я створила затишне місце, щоб поговорити з Господом. Я планувала попросити Господа дати мені список всіх гріхів, в яких мені потрібно було покаятися, тому я приготувала ручку і майже чистий блокнот.

Я зрозуміла, що список буде довгим, і я не зможу запам’ятати все. Тому я подумала, що запишу всі гріхи, про які мені нагадає Святий Дух. І я очікувала, що цей процес буде тривати кілька днів.

Насправді я була не в захваті від наближення до Господа, чекаючи добрячого стусана, і кілька днів відкладала неминуче. Але я розуміла, що застрягла, і знала, що не хочу, щоб в наших з Ним стосунках утворився застій.

Отже, я встала на коліна біля ліжка, приготувавши ручку з блокнотом, і сказала Господу, чому я прийшла, і що я готова понести покарання за безліч речей, які мені потрібно виправити, тому що я хочу сильніше відчувати Його присутність в моєму житті.

Я відчула, як тепло вливається в моє серце, що для мене є одним із способів спілкування Святого Духа зі мною. Я відчувала спокій, коли готувалася вислухати нескінченний список своїх гріхів і записати їх.

ВІДЧУВАТИ МИЛІСТЬ У ПОКАЯННІ

Потім сталося щось зовсім несподіване! Через Святого Духа Спаситель звернув увагу на мій образ думок. Я раптово зрозуміла, що той образ думок, в який я вірила і відповідно до якого діяла, мав негативні наслідки. Я побачила причину і наслідки в своєму розумі.

Приголомшена, я просиділа так з хвилину, коли найважливіший урок про Милість Спасителя пролунав в моїх вухах. «Не засуджую й Я тебе. Іди собі, але більш не гріши!». Він був тут не для того, щоб засуджувати, коли я потопала в стражданнях. Він із співчуттям показав мені правду про мої помилки і прийняв моє покаянне прохання.

В інші часи мені потрібно було б щось зробити, щоб повністю покаятися, – сповідатися та/або відшкодувати збитки, – але в цей значний момент Господь показав мені причину наслідків, що болісно вплинули на мене, запропонував мені змінитися, і я відчула вилив Його любові і милості.

Бувають моменти, коли я просуваюсь вперед і відчуваю себе в цілому непогано. А потім я читаю уривки з Писань, як наприклад 1 Івана 1:8-9, і згадую, в якій точці шляху до повної спокути я перебуваю.

Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої.

А як кажемо, що ми не згрішили, то чинимо з Нього неправдомовця, і слова Його нема в нас!

ЕКСПЕРИМЕНТ З ПОКАЯННЯМ

Коли я відчуваю себе хоч трохи духовним чваньком, я проводжу невеличкий експеримент, якому навчилася у Енн Грем Лотц, дочки Франкліна Грема.

Вона сказала, що читала брошуру про духовне пробудження, в якій проповідник записав список гріхів і сказав прочитати його тричі. (У 5 розділі Алми теж є чудовий список.)

«Коли будете читати його вперше, ймовірно, ніяких особливих думок це не пробудить. А потім прочитайте його вдруге і втретє. І я подумала, що добре вже, послухаю старого, який давно вже відійшов в інший світ, і прочитаю його список гріхів тричі.

Читання списку

І коли я вперше прочитала список, я відчула себе дуже добре, тому що не помітила в своєму житті нічого з того, про що було там написано.

Коли я прочитала список вдруге, я помітила тільки пару пунктів. Тож я відчула себе дуже духовною, бо дійсно уважно вивчала цей список.

Читаючи список втретє, я побачила, що кожен гріх з цього списку в тій чи іншій формі присутній в моєму житті. Я не можу описати відчуття внутрішнього спустошення. І я є віруючою багато років. Я служу ближнім багато років.

Вона побачила потребу в покаянні

І Господь засуджував один гріх за іншим протягом семи днів. Кожного разу, коли я відкривала Біблію, кожного разу, коли я щось читала, кожного разу, коли я починала молитися, знаходився черговий гріх, за який, як я відчувала, Він засуджував мене.

І, нарешті, приблизно через сім днів, Він заговорив зі мною з Писань і сказав: «Енн, ти чиста». Я сказала: «Ти впевнений? Через те, що досвід покаяння був таким жахливим, я не хочу, щоб він повторювався. Я хочу переконатися, що Тебе задовольнило моє покаяння». І Він запевнив мене, що за цей час я очистилася. І я не можу вам передати – всередині я відчувала себе так, ніби прийняла ванну. Всередині я відчувала себе якось вільніше…

Тому на той випадок, якщо вам важко побачити ваші гріхи і вам може знадобитися невелика допомога, я принесла список гріхів. Це список, який написала я сама. І деякі з них мої, а деякі – ваші, але я не збираюся казати, які з них чиї… Просто подумайте про це добряче.

Невдячність

Перелічіть всі милості, які Бог дарував до і після спасіння. За які з них ви забули подякувати Йому?… Чи є свідчення того, що ваша любов до Ісуса зменшується?

Нехтування [вивченням Писань]

Ще раз перевірте себе, чи не відсувається щоденне читання [Писань] через занадто довгий список справ. Або ж, читаючи [Писання], ви постійно поглинені думками про інші речі? Скільки часу пройшло відтоді, як читання [Писань] приносило вам задоволення…

Невіра

Відмова вірити або очікувати, що Він дасть вам те, що обіцяв, означає звинувачувати Його в брехні. Як ви думаєте, яку обіцянку Він вам не дасть? Як ви думаєте, на яку молитву Він не відповість?

Нехтування молитвою

Молитви – це не духовна балаканина, вимовлена ​​без палкої, зосередженої віри. Чи замінювали ви справжню молитву бажаннями, мріями або фантазіями?

Нехтування сім’єю

Ви ставите себе і свої потреби вище потреб членів вашої родини? Які зусилля ви докладали, які звички ви виробили для духовного блага своєї сім’ї, коли це вимагало особистих жертв?

Недостатня увага до спасіння інших

Ви стоїте осторонь і дивитесь, як друзі, сусіди, колеги, навіть члени сім’ї вже на шляху в пекло, і ви навіть не дбаєте про те, щоб попередити їх або молитися за них, або хоча б визнати, що саме там вони і опиняться, якщо не повірять в Ісуса? Невже ви стали настільки політкоректними, що не застосовуєте євангелію до тих, кого знаєте і любите?

Любов до світу і матеріальних речей

Оцініть, що у вас є. Чи вважаєте ви, що ваше майно належить вам, що ваші гроші є вашими, що ви можете витрачати або розпоряджатися ними на свій розсуд?

Гордість і марнославство з приводу своєї зовнішності

Ви витрачаєте більше часу на зовнішню підготовку до церкви, ніж на підготовку свого серця і розуму до поклоніння, коли ви там? Ви ображаєтеся або навіть трохи дратуєтесь, якщо оточуючі не помічають вашої зовнішності?

Заздрість

Заздрість до тих, хто здається більш продуктивним, обдарованим або впізнаваним, ніж ви. Вам складно чути, як хвалять інших?

Дух критики

Бог дає проникливість, але чи використовуєте ви її, щоб знайти недоліки в тих, хто не відповідає вашим стандартам?

Лихослів’я

Говорити правду з наміром змусити інших людей думати гірше про когось. Чиї недоліки, реальні або уявні, ви обговорювали за їхніми спинами? Чому ви так робили?

Брак чесності перед Богом

Прояв неповаги до Нього тим, що ви спите під час молитви або спізнюєтеся до церкви, як ніби насправді Він не важливий для вас. Ви віддаєте Йому тільки залишки своїх емоцій, часу, думок, грошей?

Брехня

Навмисний обман, все, що суперечить чистій істині. Що ви сказали, щоб справити враження на когось, але сказане не було всією правдою або було її перебільшенням?

Лицемірство

Прикидання кимось, ким ви не є. Чи вдаєте ви з себе того, ким ви не є?

Обкрадати Бога

Витрачати час на те, що не має вічної цінності, використовуючи дані Богом дари і таланти для отримання винагороди. Що такого ви не робите для Бога, що готові зробити для інших за певну плату?

Запальний характер

Втрачаючи терпіння по відношенню до дитини, колеги, друзів, дружини або співробітника, які образливі слова ви вимовляли останнім часом? Поганий характер, втрата контролю над своїми емоціями, думками і словами проявляються так, що ви ображаєте когось словесно. Чи втрачаєте ви самоконтроль?

І цей список можна продовжувати і продовжувати, чи не так? Підлість, недобре ставлення, непрощення, гіркота.

З МОЛИТВОЮ ПРОЧИТАЙТЕ СПИСОК ТРИЧІ

Я не буду читати список тричі, але варто стати на коліна і попросити Бога відкрити [ті речі, які ви не можете побачити] у вашому житті. Я вважаю за краще, щоб Він відкрив їх мені, ніж щоб хтось вказав мені на них,… але чого б це не коштувало, ми маємо бути святими, як Він святий» (Jesus in Me, Session 7, Anne Lotz).

ПОКАЯННЯ – ЦЕ СПОСІБ ПЕРЕВІРИТИ СЕБЕ

Павло закликав коринтян і нас,

Випробовуйте самих себе, чи ви в вірі, пізнавайте самих себе. Хіба ви не знаєте самих себе, що Ісус Христос у вас? Хіба тільки, що ви не такі, якими мали б бути.

Суть питання в тому, що якщо ми не перебуваємо в згоді з волею і святістю Бога, то… ми не в гармонії з Богом і повстаємо проти Нього.

Всі ці тихі спонукання, ці ледь помітні підказки Святого Духа, які змушують нас діяти, змінюватися і вибирати покаяння, є божественним одкровенням для нашого життя! І все ж іноді я відкладаю початок змін.

ПОКАЯННЯ ПРИНОСИТЬ БЛАГОСЛОВЕННЯ ГОСПОДА

Я ціную чесність і прямоту Амулека.

«Проте я закамʼянів серцем, бо мене кликали багато разів, а я не хотів слухати; отже, я знав про це, але все-таки не хотів знати; отже я продовжував повставати проти Бога у злочестивості мого серця…»

Покаяння дозволило Амулекові змінити своє небажання слухати. Він свідчив, що Господь «благословив мій дім, він благословив мене, і моїх жінок, і моїх дітей, і мого батька, і моїх родичів; так, саме все моє коліно він благословив, і благословення Господа зійшло на нас згідно з словами, які він сказав».

На траєкторії, по якій розгойдується маятник покаяння, найкращим місцем є відкрите серце і розум, готовий швидко помічати і коригувати поведінку, а також смиренне прийняття коригувальних дій Господа.

Коли ми так робимо, ми можемо відчути себе подібно до Енн Лотц, ніби внутрішньо ми прийняли ванну, ніби стали вільнішими. Тому що, коли ми каємося, Господь робить нас вільними.

Ця стаття була написана англійською мовою Делісою Харгроув та опублікована на сайті thirdhour.org. Переклад Тамари Мартиненко.




The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]