що може бути краще, ніж мормонська Церква

5 лютого, в день, коли почалася моя місія, сніг падав збоку, замість того, щоб падати вниз. За три тижні до цього я займався серфінгом біля північного причалу в Оушенсайд, розмірковуючи, як я впораюся зі служінням на місії. Мені й не снилося, що свій перший крок в місіонерське служіння я зроблю в справжнісіньку снігову бурю.

Я сказав моєму першому напарникові: «Ми ж побудемо вдома, поки це не закінчиться… так?»

«Не-а, – сказав він, – кидай свої валізи і захопи Писання», – і ми пішли прямо в заметіль.

Сніг, врешті-решт, припинився, але теологічна буря продовжувала вирувати. Я провів десять з половиною місяців в Гранд-Рапідс, штат Мічиган, колисці Коледжу Кальвіна [освітній заклад Християнської Реформатської Церкви] і газети «Зондерван Прес» [одне з видань Асоціації євангельських християнських видавців]. Щоб багато не пояснювати, я просто скажу, що це місто не дуже любить мормонських місіонерів. Мене обманювали, заманювали і практично силою змушували бути в місцях, повних людей, які були готові розірвати моє свідчення на шматки. Одного разу, коли ми стукали в двері, кілька людей запросили нас повернутися в їхній офіс. Ми думали, що вони зацікавилися нашим посланням! Ха! Зовсім навпаки. Це у них було послання для мене! Коли я увійшов в цей офіс… я був шокований. Я озирнувся і побачив посмертну маску Джозефа Сміта, гроші Кіртлендского Банку, підписані Джозефом Смітом, повні зібрання Journal of Discourses, Історії Церкви і майже всі відео, які коли-небудь створювала Церква СОД. У них були свіжі випуски журналів Ensign та New Era, які лежали на видному місці і в них були зроблені позначки. Я сказав: «Для чого вам, хлопці, всі ці речі? Чому б вам не віддати їх мені?» Повинен визнати, що я заздрив такій колекції цінних речей. Потім вони відкрили свої екземпляри Книги Мормона і Учення і Завітів, і в них було підкреслено більше, ніж я бачив у найактивніших членів церкви. Кажу вам… ці хлопці вразили мене! Мені це дуже сподобалося! Ми трохи посміялися над витратами один одного і, нарешті, повернулися до суті справи.

Вони були досить люб’язними, щоб надати мені перше слово, і я виступив з посланням відновленої Церкви. Я впевнений, що вони чули це мільйон разів. Мені здавалося, що вони були напоготові і просто чекали можливості накинутися, як тільки я згадаю Джозефа Сміта… і тоді – бах! Ось воно! Атака почалася з кожного відомого твердження, кинутого проти пророка. «А як щодо цього і як щодо того». Ці хлопці були гарні. Вони били його з лівої, з правої і аперкотом. Через деякий час я сказав їм: «Послухайте, все, що ви тільки що сказали, я розумію по-іншому, і ми не можемо прийти до спільної думки щодо природи його особистості, тому що ніхто з нас не був там, щоб самому спостерігати за ним. Отже… було б здорово, якби ми просто відклали в сторону особистість Джозефа Сміта на цей раз і зосередилися б на його плодах». Вони зробили мені таку ласку. [Крім того факту, що у нас були зовсім різні цілі, мені дійсно подобалися ці хлопці]

Ми відклали убік Книгу Мормона і просто зосередилися на доктринах СОД, які знаходилися в Біблії. Дискусія була такою, що я ніколи не забуду, і вона заклала основу для багатьох обговорень, які я мав з іншими людьми в майбутньому. Щотижня я відвідував кілька інших церков. Я ходив в усі, починаючи від великих неденомінаційних мегацерков і закінчуючи маленькими церквами п’ятидесятників. Я відвідував католицьку месу на одному розі вулиці і лютеранську месу на іншому. Багато разів я відвідував 4 церкви, навіть не залишивши перехрестя. [Ми робили це багато разів, щоб сховатися від жахливих мічиганських морозів]. Я щодня зустрічався з християнами і їхніми пасторами, і дискусії йшли так само, як і та, що я описав вище. Ми говорили… вони молилися за мою душу, ми тиснули один одному руки, і бажали один одному гарного дня.

підпишіться на наш ютюб канал

Поговоривши з усіма цими чудовими людьми і будучи свідком їхніх молитов за мене, я залишився з одним невирішеним питанням, яке засіло у моїй голові: Чи може хто-небудь дати мені щось краще, ніж мормонська церква? Мені говорили, що я частина якогось культу, що Джозеф Сміт пуста і ледача людина, або що я не поклоняюся правильному Ісусу… але ніколи ніхто не пропонував мені кращого розуміння Бога або логічного пояснення різних ключових уривків, які знаходяться в тій самій Біблії, яка лежить на їхніх нічних столиках. Я відвідував 4 різні церкви на одному перехресті, і жодна з них навіть не спробувала показати мені, що вона є Церквою, яку встановив Христос, коли Він був на землі. Хіба частиною не такої церкви ви хотіли б бути?

Як же виглядає ця Церква і чи є хто-небудь, хто може запропонувати будь-яку подобу до тієї давньої християнської церкви, про яку йдеться в Новому Завіті?

Церква Христа була живою церквою, а це означало, що нею керував сам Христос через одкровення. Коли пророк або апостол сходив з вірного шляху, Христос повертав його до потрібного русла! [Діяння 10:10-16]

Церква була побудована на апостолах та пророках [Ефесян 2:19-20], але ніхто ніколи не говорив мені про ще якусь церкву з апостолами і пророками. Біблія говорить, що у нас будуть апостоли і пророки, «аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри» [Ефесян 4:11-14]. Чи схоже, що ми єдині?

Коли Юда помер, апостоли вибрали людину, яка посіла його місце в якості апостола. Чи хтось санкціонував припинення цієї практики? [Діяння 1:22-25]

Крім 12 апостолів, у Христа також була група посадових осіб, які називаються «сімдесятниками». [від Луки 10] Чи є якась інша церква на планеті, яка має не тільки кворум Дванадцятьох, але й людей, які служать в якості «сімдесятників»? Якщо цього було недостатньо, Він також посилав їх «по двоє». [від Марка 6:7] Звучить знайомо?

Були єпископи, старійшини, пастори, диякони, патріархи і, безумовно, якась ідентифікована сила священства, яку не можна було купити або отримати в місцевому університеті.        [Діяння 8, 1 Тимофія 3, Тита 1:7, Діяння 14:23, Тита 1:5, Филип’ян 1:1]. Вчені ступені не можуть купити ключів священства… якщо бажаєте. Христос обирав людей… не вони вибирали Його. [від Івана 15:16] Вони мали роботу, яка забезпечувала засоби до існування, роблячи кожного з них добровольцем. Просто звичайний скромний рибалка або покрівельник. Звичайний мирянин по суті.

Ім’я Христовій Церкві має бути дане на Його честь… вірно? Хіба це не має сенсу? Тед Каллістер одного разу сказав:

Мені завжди здавалося дивним, що Реформація існувала понад 300 років до часів Джозефа Сміта, і ніхто не подумав назвати свою церкву на честь Ісуса Христа. Звичайно, з часів Джозефа Сміта інші наслідували цей приклад, але якимось дивним чином Господь зберіг використання Його імені, поки не прийшов час Джозефа Сміта та Відновлення Церкви Христа». [Каллістер]

Христос воскрес у буквальному розумінні і має тіло з плоті і кісток, згідно з тим, що написано в Євангелії від Луки 24:36-39. Я це до того, що Христос фактично сказав «дайте мені трохи риби», щоб довести, що його тіло було реальним. Здоровий глузд веде нас до віри в те, що у Небесного Батька також тіло з плоті і кісток, якщо Христос сказав: «Син нічого робити не може Сам від Себе, тільки те, що Він бачить, що робить Отець» [від Івана 5:19]. Заперечувати це – означає заперечувати мету місії Христа.

Батько й Син – окремі та різні особистості. Христос проголошує, що «більший за Мене Отець» [від Івана 14:28] з одного боку, а з іншого Він дивиться на небо і каже: «Отче, дяку приношу Тобі, що Мене Ти почув» [від Івана 11:41]. В останні миті на хресті Він запитує Батька, чому Він залишив Його. Чому ж в цей час надзвичайного болю і втоми Він не запитав Себе, чому Він залишив Себе? Він також просить Свого Батька: «прости їм, бо не відають, що чинять», – і, нарешті, пом’якшується: «до рук Твоїх віддаю Дух Мій». Думати, що Христос говорить Сам із Собою або з якимось віддаленим проявом самого Себе, просто несправедливо по відношенню до особистості Христа. Вода, пар і лід або приклад яйця 3-в-1, який використовується для визначення триєдиної концепції Бога, не підтверджується і ніде не зустрічається в Новому Завіті.

Ніколи в Біблії не згадується про хрищення дітей, і ніколи не відбувається хрищення без відповідної великої кількості води. У Новому Завіті дітям давалися благословення, а хрищення робилося шляхом занурення в воду.

У якій церкві на землі є відповідь для дітей, які померли в ранньому віці, або для тих, хто ніколи не чув імені Христа? Якщо віра в Христа і хрищення шляхом занурення – це вимоги для спасіння, тоді повинні бути умови, які дав справедливий і люблячий Бог. Петро навчав, що євангелія була проповідувана мертвим [1 Петра 4:6], і з цього виходить, що Церква Христа здійснювала хрищення за померлих або за тих, у кого не було можливості христитися. [1 Коринтян 15:29]

Підпишіться на нас в Інстаграм

Як щодо ступенів Слави на небесах або декількох царств? Павло сказав, що він відвідав або побачив у видінні «третє небо» [2 Коринтян 12:2-4]. Чи означає це, що є перше і друге? Яка церква сьогодні говорить про це?

Як щодо вічного шлюбу? Чому ви хочете бути зі своєю коханою людиною «поки смерть не розлучить вас», коли [1 Коринтян 11:11] Павло каже, що чоловік і жінка разом «в Господі».

Яка церква відображає вчення Павла про те, що «ви Божий храм» [1 Коринтян 3:16-17] більше, ніж мормонська церква і її Слово мудрості? Дослідження підтвердили, що мормони є одними з найбільш здорових людей в світі через цей спосіб життя.

Список нескінченний… але якщо я напишу тут більше 2000 слів, ніхто не буде це читати. Друзі просили мене залишити Церкву, яку я описав вище. Моя відповідь подібна до відповіді Петра. «До кого мені йти» [від Іван 6:68] Чесно… куди я можу піти, щоб дізнатися про всі ці речі, що знаходяться в Біблії, але про які ніхто не говорить? Але ви говорите… храм це дивно, і Джозеф Сміт був поганий, і деякі дивні практики мали місце в минулому та сьогодні. Так говорили про Петра і апостолів, коли вони ходили по землі. Чи можете ви уявити, чому Господь навчав 12 апостолів під час свого «40-денного служіння», коли Він навчав їх «речам, які належать до Царства Божого»? [Діяння 1] Хто-небудь знає, що це за речі, яким Він навчав… і чому на їхнє обговорення було потрібно 40 днів?

Моє питання просте й чесне: Чи може хто-небудь дати мені щось краще, ніж мормонська церква… і якщо так, то що це таке і як воно відповідає структурі первинної християнської церкви, яку встановив Христос?

Ця стаття була написана англійською мовою Грегом Трімблом та опублікована на сайті gregtrimble.com. Переклад Тамари Мартиненко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]