Коли ми намагаємося розібратися в Господніх стандартакультура проти заповідей

Іноді, намагаючись довести свою вірність євангелії, мормони створюють стандарти, які вимагають набагато більшого, ніж просить від нас Господь. Тому, перш ніж витрачати надто багато енергії намагаючись жити за цими «вищими» стандартами, ми маємо запитати себе: «Чи живемо ми за євангелією культури чи за євангелією Господа?»

У своїй новій книзі Finding Inner Peace: Lessons Learned from Trying too Hard («Знайти внутрішній спокій: уроки, здобуті з надто старанних намагань»), Брент Л. Топ і Венді C. Toп діляться глибоким особистим досвідом про те, як спроби жити за «євангелією культури» серйозно вплинули на Венді і всю родину, тому що вона страждала від нервових зривів і боролася з клінічною депресією. Вони пишуть:

Коли Венді почала оцінювати причину свого болю і виснаження, вона зрозуміла, що є два основні стандарти, які ми часто встановлюємо для себе в Церкві – стандарт Господа і соціальний стандарт. Одного разу вона зробила список заповідей Господа. У другій колонці поряд з кожною з них вона потім написала суворіші інтерпретації, які склалися в культурі мормонів. Можливо, вони з’явилися так само, як і добре продумані «паркани», які виросли навколо закону Мойсея серед книжників і фарисеїв. Щоб не порушувати будь-яку заповідь, вони призначали ряд більш конкретних, більш суворих ритуалів, які перешкоджали б їм навіть наблизитися до порушення закону, і це дозволило б їм демонструвати нібито більшу вірність, ніж було потрібно для дотримання конкретної заповіді. Однак в своїй заповзятості вони часто ставали одержимими буквою цих менших законів, не звертаючи уваги і порушуючи дух початкового закону. Найгірше те, що вони встановили стандарт праведності, у відповідності з яким вони судили інших неправедно. Гарним прикладом була їхня блюзнірська спроба засудити Ісуса Христа за зцілення людини в суботу (див. Лука 6:7).

У меншій мірі, але і сьогодні багато хто потрапляє в пастку цих заборів. Ми можемо керуватися добрими намірами в наших спробах бути «супер-вірними», але коли ці вищі стандарти, які ми створили для себе, – дотримання яких не обов’язково очікує від нас Господь, – використовуються для того, щоб судити про себе або інших неправедно, вони стають каменями спотикання, а не сходинками.

Наприклад, першою заповіддю в списку Венді була заповідь «розмножуйтеся і наповнюйте землю». У нашому суспільстві здається популярною інтерпретацією цього є те, що кожна пара повинна мати велику сім’ю. Кілька доброзичливих членів Церкви (завжди ті, хто був благословенний можливістю, здоров’ям і енергією, щоб мати і виховувати багато дітей) люб’язно вказували на наш недолік в цій області. Такі культурні уявлення – чи то ледь помітні, то чи відверто виражені – в значній мірі залежали від того, де ми жили. Наприклад, коли ми жили на Східному узбережжі Сполучених Штатів, багато людей, як члени Церкви, так і ті, хто не був нашої віри, були вражені тим, що Венді могла так багато робити з такою кількістю дітей. Коли ми повернулися в Юту, наша раніше велика сім’я раптово перетворилася в маленьку сім’ю. В цих культурних умовах ми відчували свою невідповідність, тому що у нас було всього четверо дітей. Венді думала, що у неї дійсно має бути більше дітей, щоб духовно відповідати якомусь загальноприйнятому кількісному стандарту матері в Сіоні, не дивлячись на те, що вона вже відчувала, що вона досягла своєї емоційної межі. Ми хотіли бути вірними, і тому ми робили спроби мати ще одну дитину в той час, коли у Венді був нервовий зрив.

Іншим прикладом, який вона записала, було Слово Мудрості. Кілька основних законів стосовно здоров’я викладені в одкровенні, записаному в розділі 89 Учення і Завітів, але, схоже, багато хто намагається прилаштувати до них свої «паркани». Дехто намагався припустити, що вживання білого хліба або очищеного білого цукру є порушенням Слова Мудрості. Інші додали б шоколад до списку забороненого. Кока-кола є найбільш сумнозвісним і суперечливим пунктом; хоча вживати її, можливо, і не розумно, але це не є гріхом. Проте, Венді витратила роки, переживаючи з приводу схильності одного з членів сім’ї (це не стосується жодного з дітей) вживати цю нібито заборонену речовину. Вона навіть витрачала час, щоб читати йому нотації з цього приводу, думаючи, що його порятунок знаходиться під загрозою, і турбуючись про те, що інші можуть бути збиті з пантелику його «поганим» прикладом. Таке ставлення порушувало гармонію в домі набагато більше, ніж вживання коли, і, без сумніву, більший гріх був її.

Підпишіться на нас у фейсбук_

Нам також заповідано служити і виконувати свої обов’язки в Церкві, щоб звеличувати наші покликання. У своїй заповзятості багато хто інтерпретує це як те, що ми ніколи не повинні відмовлятися від будь-якого покликання або просити звільнити нас від нього. Це був стандарт, якому, як відчувала Венді, вона мала відповідати, коли вона служила в якості Президента початкового товариства і була втомленою, виснаженою матір’ю трьох дітей у віці до трьох років. Все розвалювалося вдома, але вона постійно брала додаткові доручення, вважаючи, що вона мала бути вірною. Найгірше те, що вона постійно забувати нашу молодшу дитину. Її життя було настільки зайнятим і напруженим, що вона забувала і залишала дитину в будинку зборів або в інших місцях. Це ще не все: дитина виглядала так, ніби її нещодавно випустили з концентраційного табору, бо Венді рідко встигала переконатися, що вона випила увесь вміст пляшечки. Коли наш шлюб, нарешті, почав страждати від постійної напруги, Венді одного разу молилася, щоб Господь дав єпископу зрозуміти, що її треба звільнити від покликання, тому що вона не наважувалася попросити його сама. Наступного дня єпископ сказав їй: «Останнім часом я відчуваю, що маю звільнити вас від покликання». На щастя, Господь не очікував від неї, що вона буде триматися за покликання, чого б це не коштувало; вона просто думала, що Він цього від неї очікує, тільки тому, що інші казали, що Він цього від неї очікує.

Коли Венді склала свій список, вона зрозуміла, що потрапила в таку пастку майже з кожною заповіддю. Вона практикувала «євангелію в її популярній інтерпретації» замість того, щоб жити за євангелією згідно з проводом Святого Духа.
Зрештою, це була її власна помилка, але вона зрозуміла, що у багатьох відношеннях традиційне мормонське суспільство (а не сама установлена Церква) могло сприяти її помилці. Президент Бригам Янг застерігав святих останніх днів свого часу від такого ставлення, яке, сприяло неналежному соціальному тиску на інших:

«Як я шкодую про невігластво цього народу – як моє серце переповнюється скорботою, коли я бачу так багато старійшин в Ізраїлі, які бажають, щоб всі відповідали їхнім стандартам і були виміряні їхньою мірою. Кожна людина має чітко відповідати їхнім жорстким рамкам або має бути підігнана під ці рамки: якщо вона занадто коротка, її треба розтягнути, щоб вона відповідала цим вимогам.

Якщо вони бачать брата або сестру, що заблукали, чий курс не відповідає їхнім конкретним уявленням, вони відразу ж роблять висновок, що він або вона не може бути святим, і позбавляють їх свого товариства, вважаючи, що, якщо вони йдуть правильним шляхом, інші повинні мати таку ж саму вагу і розміри, як і вони.» (Journal of Discourses, 8:8-9).

В цілому, святі останніх днів – слухняні і щирі люди. Однак, бажаючи бути вірними в усьому, ми, ймовірно, створили культуру, яка в деяких випадках і певною мірою може несвідомо приділяти занадто багато уваги нашій зовнішній відповідності і, в свою чергу, створювати нереальні і навіть помилкові норми праведності. Хоча нам доводиться, коли це доцільно, оцінювати деякі речі з точки зору зовнішньої поведінки, ми не можемо сприймати цю поведінку як самоціль і забувати, зрештою, що вона означає – внутрішня сутність, сформована за подобою Христа. Іноді навмисно, іноді ненавмисно, ми можемо чинити сильний соціальний тиск один на одного, щоб продемонструвати явно помітні хороші справи – чим більш помітні, тим краще.

Наприклад, Венді побачила, що ми можемо ненавмисно стримувати власну чи чужу хорошу поведінку, щоб дотримуватися стандартів, а не добрих, незмінних і дбайливих правил і заповідей Господа. Венді могла чути (і, безсумнівно, робити) такі добромисні заяви, як «Ми жодного разу не пропустили домашній сімейний вечір». «Сім’я єпископа ніколи не дивиться телевізор у неділю» або «Пророк сказав, що ми маємо читати Писання півгодини щодня». Список можна продовжити. Хоча такі заяви мають на меті віддати належне вірним і навести їх у приклад, вони завдають рани розчарування тим (таким як Венді, і, можливо, багатьом з нас), хто з усіх сил намагається робити все можливе, але не може відповідати таким високим стандартам в якійсь конкретній області. Тоді такі люди можуть відчувати, що їхні зусилля недостатні.

Підпишіться на нас в Інстаграм

Найгірше те, як виявила Венді, що конкретна інтерпретація живої заповіді може бути не тим, чого Господь очікує або хоче від кожної людини. Переконувати з любов’ю і заохочувати навіть найменші зусилля, було б найкращим способом мотивації один одного: «Намагайтеся проводити регулярні домашні сімейні вечори і не здавайтеся, якщо час від часу ви будете пропускати». «Постарайтеся зберігати суботній день у святості, слідуючи спонуканням Духу і роблячи те, що найкраще підходить для вашої родини». «Якщо ви можете, читайте Писання півгодини щодня, як радив Пророк, але якщо не виходить, читайте, коли зможете. Це краще, ніж нічого!» Це було б найкращим способом заохочення до дій, які призведуть до змін внутрішньої і зовнішньої сутності. Ми маємо пам’ятати мудру приказку про те, що цілі (або заповіді, в даному випадку) – це зірки, які ведуть нас, а не палки, якими ми б’ємо самі себе.

Церковні програми також можуть створювати високі очікування, якщо їх не застосовувати з любов’ю, гнучкістю і чуйністю. Натхненні програми, які мали привести Венді до спасіння, були тими речами, які іноді заважали, перевантажували і, мабуть, засуджували її через свої постійні вимоги. Вона забула, що люди і їхні потреби важливіші за програми і їхні вимоги. Коли Венді раптом не могла робити все, що було потрібно відповідно до програм Церкви, були ті, хто ставили під сумнів її вірність, навіть якщо її серце було настільки ж вірним, як і раніше, якщо не більше. Вони також невірно розуміли саму суть програм Церкви з вдосконалення.

Нарешті, як керівники і батьки розчаровані статистикою або іншими зовнішніми показниками, які, схоже, показують невідповідність, ми можемо вдатися до мотивації через почуття провини, постійно кажучи один одному, що ми робимо недостатньо. Інші фактори, в тому числі розчарування і хитрі виверти сатани, також можуть створити соціальний тиск, який ми чинимо на себе і один на одного, щоб відповідати очікуванням і виконувати роль. Якщо ми не будемо постійно уважними, ми можемо зробити такий тиск сильнішим, ніж постійне спонукання з любов’ю просто жити за євангелією Ісуса Христа згідно з милостивим і м’яким проводом Святого Духа.

Старійшина Даллін Х. Оукс попереджав проти такої тенденції щодо генеалогічної роботи, але ми пропонуємо застосовувати його пораду більш широко: «Члени цієї Церкви мають багато особистих обставин: вік, здоров’я, освіта, місце проживання, сімейні обов’язки, фінансові обставини і багато іншого. Якщо ми будемо закликати членів Церкви до цієї роботи без урахування цих індивідуальних обставин, ми швидше зможемо викликати почуття провини, ніж просувати цю роботу». (“Family History: In Wisdom and Order,” Ensign, June 1989, 6).

Ми повторюємо слова президента Рассела М. Нельсона, який сказав: «Моє серце з сумлінними святими, які через свої недоліки дозволяють депресивним почуттям вкрасти їхнє щастя в житті. Ми всі маємо пам’ятати: люди є, щоб мати радість – а не почуття провини!» (“Perfection Pending, “Ensign, Nov. 1995, 86.)

Невловиме почуття власної гідності і внутрішнього спокою приходять не від того, що можемо зробити ми, а від того, що Господь може зробити з нами.

Багато святих останніх днів, діючи з найкращими намірами, живуть за євангелією згідно з дуже суворими, створеними ними ж самими принципами. Правду кажучи, по відношенню до самих себе ми часто є необґрунтовано суворими наглядачами в порівнянні з м’якими, добрими, люблячими і ніжними діями Господа. Навчіться насолоджуватися внутрішнім спокоєм, який приходить тільки від життя за євангелією згідно з проводом Святого Духа.

Ця стаття була написана Brent L. Top і Wendy C. Top і опублікована на сайті ldsliving.com під назвою «When We Try to One-Up the Lord’s Standards: Culture vs. Commandments».

Українська © 2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | Englsih © 2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company.

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.