Ласкаво просимо до чергового випуску Віри та Вірувань. Давайте поговоримо про те, як досягти спасіння: через благодать чи вчинки?

Багато конфесій вірять, що для того, щоб бути «спасенними», нам потрібно лише покластися на Христову благодать. Чому вони в це вірять? Ну, я думаю, тому що цього вчить Біблія.

Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий (До Ефесян 2:8-9)

Тож це має сенс. Однак є багато плутанини щодо того, у що вірять Святі Останніх Днів, коли справа стосується цієї теми, тому я намагатимуся пояснювати якомога ясніше.

Чт вірять Святі Останніх Днів у благодать?

Ось у чому справа. Як Святі Останніх Днів, ми не віримо, що зможемо спасти себе самих завдяки своїм вчинкам. Тільки Христос може це зробити. Ми спасенні Його благодаттю. Але наша віра в те, що лише Христос задовольняє вимоги справедливості, не звільняє нас від того, що ми маємо задовольняти вимоги Христа, і за мить ми повернемося до того, що це таке.

Але перш ніж перейти до цього, поговоримо про те, що ми маємо на увазі коли говоримо про спасіння. Від чого саме нас спасає Христос? Ну, це може означати кілька різних речей. Я використовую цей термін у контексті спасіння від фізичної та духовної смерті (або гріха). Оскільки Христос воскрес, ми віримо, що кожен, незалежно від вірувань чи поведінки, воскресне. Спасіння від фізичної смерті – це безкоштовний дар від Христа людству. Скільком літнім дамам я б не допоміг перейти вулицю, у мене ніколи не буде сили воскреснути самому. Це дар Христа.

Спасіння від духовної смерті, або гріха, також можливе лише завдяки Христовій благодаті. Однак Христос встановив умови для доступу до цього дару, а саме такі речі, як віра, покаяння, хрищення для відпущення гріхів і отримання Святого Духа.

Це бентежить багатьох людей, навіть членів Церкви, тому що хрищення – це все ж таки вчинок… так? Звичайно, це так, але Святі Останніх Днів вірять, що мета цього вчинка в іншому. Не в тому, щоб задовольнити вимоги справедливості, не в тому, щоб заробити «спасіння», а в тому, щоб виконати умову, за якою передбачається прийняття дару Христа. Ви бачите різницю?

Крім того, це не означає, що той, хто не христиться, йде до вічного Пекла. Перегляньте наше відео про різницю між СПАСІННЯМ і ПІДНЕСЕННЯМ, щоб дізнатися більше про це.

Багато з того, що я вже говорив, співпадає з чудовою промовою професора Бреда Вілкокса, на яку є посилання в описі нижче. Вона чудова і заглиблюється у вивчення цієї теми набагато більше, ніж це роблю я, але мені подобається приклад, який він використовує, щоб проілюструвати, чому ми схильні в нашій вірі робити наголос на вчинках:

«Домовленість, яка існує між нами і Христом, можна порівняти з мамою, яка організовує уроки музики для своєї дитини. Мама платить викладачеві фортепіано… Оскільки мама повністю сплачує рахунок, вона може звернутися до своєї дитини з проханням. Про що? Займатися! Хіба заняття є платою викладачеві фортепіано? Ні. Хіба заняття дитини повертають мамі гроші, які вона платить викладачеві? Ні. Заняття – це те, як дитина виявляє вдячність за неймовірний мамин дар. Це те, як дитина користується перевагами надзвичайної можливості, наданої мамою, прожити життя на найвищому рівні. Мамина радість полягає не в поверненні грошей, а в тому, щоб бачити, що її дар використовують – бачити, як дитина вдосконалюється. Тому вона продовжує просити дитину займатися, займатися, займатися… У мене є віруючі друзі-християни, які кажуть мені: «Ви, мормони, намагаєтесь заробити собі шлях до небес». Я кажу: «Ні, ми не намагаємося заробити небеса. Ми намагаємось пізнати небеса. Ми готуємося до цього. Ми займаємося заради цього».

Тож у що вірять Святі Останніх Днів – у спасення від смерті та гріха благодаттю чи вчинками? Дзень-дзень! Відповідь – БЛАГОДАТТЮ. Чи відіграють вчинки свою роль? Звичайно так, але їхньою метою є не замінити Христа, а скоріше вшанувати, оцінити та скористатися Його жертвою. Зараз, мабуть, деякі люди дивляться це, хитаючи головами, і думають, що ми далекі від реальності. І це чудово! Вам не потрібно вірити ні в що з вищесказаного, але, принаймні, сподіваємося, ви зрозумієте те, у що ми віримо, трохи ясніше. Дехто з вас, мабуть, сидить там із ще мільйоном запитань про благодать та вчинки. Якщо це ви, я б запропонував вам почати шукати відповіді, натиснувши третє посилання внизу, яке проведе вас до більш докладної статті, пов’язаної з цим відео. І якщо після цього у вас все ще залишаться запитання, напишіть нам електронного листа або залиште коментар. Ми хотіли б отримати зворотній зв’язок. 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]