планета

Колись давно з’явилася ідея, що вірні мормони після своєї смерті «отримають власну планету». Ви, можливо, були, а може й не були, достатньо підготовлені, щоб дати відповідь, коли виникали такі питання, але не бійтеся, ми збираємося з’ясувати це прямо тут і прямо зараз.

«Чи дійсно мормони вірять, що після своєї смерті отримають власну планету?»

Коротка відповідь

Все не так, як ви можете думати.

Довга відповідь

Давайте спочатку розглянемо проблему з точки зору питання. Я думаю, що людина, яка ставить питання, часто підходить до питання з абсолютно іншої точки зору, ніж член церкви, який відповідає.

Чи правда, що після того, як ми помремо, ми всю вічність будемо радісно гратися на нашій власній шоколадній фабриці розміром з планету? Можливо, є гора, що роблена з морозива або місяць, що зроблений з желе, в яке ми зможемо пірнати, коли захочемо?

Сайт Mormon Newsroom сказав прямо:

Цій ідеї не навчають в Писаннях Святих Останніх Днів, і це не вчення Церкви. Це непорозуміння виникає з домислів, що не відображають вчення Писань. Мормони вірять, що ми всі сини і дочки Бога, і що у всіх нас є потенціал зростати під час і після цього життя, щоб стати подібними до нашого Небесного Батька (див. Рим. 8: 16-17). Церква не претендує і ніколи не претендувала на повне розуміння специфіки заяви Христа про те, що «багато осель у домі Мого Отця» (Івана 14: 2).

Відповідь з цієї точки зору буде абсолютно помилковою. Для короткої довідки, ось перший з уривків Писань, які цитує Mormon Newsroom, Рим 8: 16-17:

Сам цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми діти Божі.
А коли діти, то й спадкоємці, спадкоємці ж Божі, а співспадкоємці Христові, коли тільки разом із Ним ми терпимо, щоб разом із Ним і прославитись.

Ідея про те, що ми отримаємо власну планету, випливає з підтексту, представленого в цьому уривку з Писань: що, будучи дітьми Бога, ми є спадкоємцями Бога і можемо бути благословенні всім, що у Нього є (і ми сприймаємо це буквально).

Багато немормонів вважають, що це досить сильна (якщо не сказати блюзнірська) заява, і я не звинувачую їх. Я повністю визнаю, що це звучить як маячня, але більшість вчень в християнському світі звучить дивно, коли вони відокремлені від вірувань, на яких вони засновані.

Стати подібними до нашого Батька

Мормони вірять, що ті, хто праведно живуть в цьому житті, будуть займатися чимось набагато більшим, ніж розкладанням пасьянсу всю вічність. Багато християнських течій вірять, що навчання і розвиток триватимуть і у вічності. Мормони просто вірять, що ми будемо втілювати в життя те, чому ми навчаємося, і тим самим просуватися до того, щоб стати схожими на всезнаючого Небесного Батька. Будемо сподіватися, що, як Його спадкоємці, коли-небудь ми станемо схожими на Нього.

Критики надають великого значення тому, наскільки самовпевнено з нашого боку думати, що одного разу ми навчимося бути схожими на Бога, але я думаю про те, як, мабуть, Бог радіє думці про те, що, нарешті, навчить нас усього, що Він знає.

Немає нічого таємного у вченні про Божество. Ми з вами поговоримо про це відкрито (хоча на цю тему не так вже й багато інформації, і ми навіть не вдаємо, що маємо всі відповіді), але, як дитина вчиться ходити, перш ніж побігти, так і ті, хто не знайомий з вченнями СОД, починають з основ, перш ніж спробувати прийняти такі особливі вчення.

Я не хочу нікого образити, я хочу, щоб це було корисним для тих, хто дійсно прагне вчитися. Щоб стати фахівцем у будь-чому, необхідно спочатку добре зрозуміти основи.

Відповідь з цієї точки зору

Отже, виходячи з багатообіцяючого контексту вічного розвитку, навчання і процесу становлення подібними до Бога, чи буде у нас коли-небудь «наша власна планета»?

Відповідь: Це питання – нісенітниця. У нас буде набагато більше. У нас будуть знання, навички і сила, щоб «створити світи і людей», як висловився президент Спенсер В. Кімбол. З цим прийде відповідальність, досвід і мудрість, а не вічний безкоштовний абонемент в парк розваг розміром з планету.

Господь сказав Мойсеєві, що «немає кінця [Його] діянням». Якщо все піде добре, не буде кінця й нашим.

Ця стаття була написана англійською мовою Девідом Снеллом та опублікована на сайті mormonhub.com. Переклад Тамари Мартиненко.

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]