Зачекайте... Ви вважаєте, що мормонська Церква була організована людиною?

Деякі люди вважають, що мормонізм був заснований людиною. Інші кажуть, що він був заснований Богом. Моя мета полягала в тому, щоб з’ясувати це. Мені потрібно було з’ясувати, чи була ця організація за межами впливу і можливостей людини.

Я завжди був людиною, яка любить розбиратися в суті речей і досліджувати їх для себе. Подібний спосіб мислення нічим не відрізняється від Джозефа Сміта, Бригама Янга або багатьох інших великих церковних провідників. Сліпа віра це не моє. Керівники різного віку, яких я поважаю найбільше, ніколи не ґрунтувалися на чужому слові. Вони використовували поєднання логіки і віри, щоб прийти до свого свідчення, а потім ніколи не припиняли зміцнювати його. Вони ніколи не «припиняли» знаходити своє свідчення. Ми часто приписуємо появу свідчення Бригама Янга одній події, в якій «людина без красномовства», Єлеазар Міллер переконав його в істині завдяки своєму свідченню і тільки завдяки йому. Так, свідчення Єлеазара, можливо, було вирішальним моментом для Бригама … але це були два роки ретельних спостережень і досліджень, які привели його до того моменту, коли просте свідчення могло торкнутися його серця. Логіка і віра, нарешті, перетнулися.

Я твердо вірю в те, що одного разу сказав президент Дж. Рубен Кларк: «Якщо у нас є істина, дослідження цьому не зашкодять. Якщо у нас немає істини, це завдасть шкоди». Я ніколи не відчував, що Бог хоче, щоб хтось виявляв сліпий послух. Іноді ми цитуємо Адама: «Я не знаю, тільки Господь наказав мені» – як приклад сліпої покори. (Мойсей 5:6). Але віра і слухняність Адама були далеко не сліпими. Просто хлопець був в присутності Небесного Батька та Ісуса Христа і був видворений з саду. Всі події були ще свіжими в його пам’яті. Він на власному досвіді відчув існування і реальність Бога. У багатьох з нас не було такого ж безпосереднього досвіду, як у Адама. Ми постійно шукаємо докази, щоб будувати свою віру. Саме докази в поєднанні зі смиренною вірою, змушують наше свідчення бути таким, яке переживе важкі часи.

День до народження Джозефа Сміта був двадцять другим грудня. Цей день називається «днем зимового сонцестояння», інакше «найкоротший день» року. Цей день має найменшу кількість світла, що робить його «найтемнішим днем» протягом усього року. Світанок на наступний день, 23 грудня, знаменує початок «яскравих днів!» Цей день є символом нових починань і більшого світла.

підпишіться на нас у фейсбук

Тепер уявіть це! Джозеф Сміт народився в один з відповідних днів календарного року, який приніс більш яскраві дні на землю в його частині світу. Але давайте копнемо ще глибше. Жінку, яка привела Джозефа Сміта в світ, звали Люсі. Ім’я Люсі походить від латинського слова, яке означає «Світло» або «Світлоносна», або «Та, що несе світло». Так народилася ця «Світлоносна» леді, яка привела в цей світ хлопчика, якого вона назвала Джозефом. Чи розуміла вона, коли назвала свою п’яту дитини Джозефом, що єврейське значення його імені «Бог нехай збільшить» або «Бог додасть». Прізвище хлопчика буде Сміт (коваль). Що таке «коваль»? «Коваль» – це той, хто переробляє і створює щось нове зі старих і сировинних матеріалів. Давайте подивимося ще далі. У хлопчика Джозефа був старший брат, який стояв поруч з ним навіть до самої смерті. Його звали Гайрум. Ім’я Гайрум на івриті означає «Мій брат піднесений» або «Брат піднесеного».

Те, що ми називаємо «Відновлення», набагато складніше, ніж багато хто вважає. Воно було організовано кимось. Така кількість збігів не просто так шикуються в лінію саме таким чином. Це було організовано або Богом, або людиною. Якби це було організовано людиною, то це була б найскладніша і найбільша містифікація. Але ви повинні запитати себе, чи можливо, щоб все це могло бути організовано людиною, особливо коли більшість з цих «збігів» були приведені в рух задовго до того, як народився один з ключових гравців? Невже батьки Люсі назвали її Люсі, а потім подбали про те, щоб її третю дитину було названо «Гайрум», щоб він міг бути поруч з її п’ятим сином, якого назвали Джозефом, якого вона якимось чином народила в день зимового сонцестояння, в єдиний день року, який найбільш точно кодифікував те, що повинен був зробити пророк нового устрою. Принести нове світло. Чи могли вони знати? Чи в межах це людських сил? Я не уявляю, як таке могло бути можливе.

Але це тільки початок цього дива.

Тепер черга ангела Моронія привести деякі докази для нас, на які ми можемо наштовхнутися в нашому дослідженні. Джозеф Сміт повідомив, що Мороній спочатку відвідав Джозефа, а потім розповів йому про золоті пластини 21 вересня 1823 року. Ця дата збіглася з єврейським святом Песах. Це свято було встановлене Богом як спосіб для ізраїльтян шанувати і пам’ятати про позбавлення Богом від рабства в минулі часи. З усіх пір року чи міг бути кращий день для Бога, щоб явити книгу, яка ознаменувала б початок остаточного позбавлення від рабства і збирання Богом в останні дні? Чи могли Джозеф або Люсі, або батьки Люсі, або хтось, кого ще можна підозрювати… хоча б мати можливість зробити все саме так? Чи були вони академічно здатні до такої історичної організації і планування?

Якщо ви просто подивитеся на значення імен, дат і місць цього Відновлення останніх днів, ви зможете зробити логічний висновок, що тут є щось більше, ніж просто збіг. Ви також зможете зробити висновок про те, що таке не змогла б організувати жодна людина. Жодна людина не здатна спланувати стільки збігів ДО ТОГО, як вони навіть народилися. Але це всього лише верхівка айсберга збігів. Ми могли б говорити про важливість заяв Малахії, про дати організації Церкви і про чудесне явлення Іллі в Кіртлендском храмі саме в той день, коли євреї по всьому світі сідали за стіл для Великодньої трапези і залишали порожній стілець за столом, щоб Іллі міг повернутися? Ми могли б продовжувати і продовжувати.

Одним з найбільших доказів в моєму розумі про те, що Джозеф Сміт є пророком, є той факт, що існує так багато цих космічних збігів, пов’язаних з появою Книги Мормона і подіями, які супроводжують Відновлення. Одна справа отримати пророцтво, а потім піти і виконати це пророцтво, але зовсім інша справа мати важливі докази, вибудовані так, щоб підтвердити те, що ви робите, ще до того, як ви навіть народилися.

Підпишіться на нас в Інстаграм

Раніше тільки пророки Біблії народжувалися таким чином, з символами і ознаками. Це було те, що давало б нам докази про Творця і направляло б наш розум до Христа. Це було те, що могло бути підготовлене для них тільки від заснування світу, а не якою-небудь людиною в цьому минущому світі. «Бог призначив [тобі] роботу, – сказав ангел Джозефу Сміту, – [твоє] імʼя матиме добру і погану славу серед усіх народів, колін і язиків, або будуть водночас честити його і безчестити серед людей». Хто сказав це … і чи сталося це насправді?

Бог просить нас «обміркувати в своєму розумі», зробити крок вперед, а потім запитати Його, чи правильно це, перш ніж ми повністю приймемо щось або зробимо. Ніколи я не стикався з будь-яким вченням Господа, в якому Він не хоче, щоб ми використовували свій розум. Мені здається, що наш інтелект набагато важливіший, ніж ми оцінювали його в минулому. Бог сказав, що Він скаже нам в нашому «розумі»… і в наших серцях. (УЗ 8:2-3). Але ми витрачаємо багато часу на те, щоб говорити про те, як «слідувати нашим серцям» або «слухати наші серця». Бог спочатку говорить з нами через наш розум, а потім наш розум згодом передає світло нашим «серцям». Це відчуття світла, що притягує світло, яке опромінює наші тіла і дає нам спокій в «серці». Джозеф Сміт одного разу сказав, що «коли ви відчуваєте, як в вас проливається чистий розум, це може викликати у вас несподіваний сплеск ідей… [і] те, що було передане в вашу свідомість Духом Божим, здійсниться». Виходячи з того, що описує Джозеф Сміт, наш розум і пов’язаний з ним Богом даний інтелект лежать в основі нашого вічного прогресу. Не наш розум обманює нас. Це наш вибір, бунт і відкидання почуттів, які були передані нашому «серцю» за допомогою нашого розуму і духу, який прискорює його. (УЗ 45:26). Розум просто передає. А серце приймає або відкидає.

Люди схильні забувати. Я впевнений, що саме тому багато пророків підкреслювали важливість слова «пам’ятати» протягом багатьох років. Легко забути те, що «ми точно знали, є правдою» всього пару років тому. Тому ми повинні постійно шукати, прагнути знайти і пам’ятати те, що принесло спокій нашим серцям за допомогою нашого розуму, щоб ми могли залишатися міцними і сильними в ці останні дні. Я зрозумів, що якщо ви уважніше придивитеся, ви зможете побачити, що створення і організація відновлення євангелії має безліч логічних доказів, призначених зміцнити нашу віру. Задовго до того, як Джозеф Сміт навіть ступив на землю… все було організовано. Ми просто маємо побачити це, зрозуміти це і приписати це правильному джерелу.

Ця стаття була написана Грегом Трімблом і опубліковна на сайті gregtrimble.com. Переклад Людмили Данієл.

 

 

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.
Позначки: