Біблія та Книга Мормона

«Ти й досі мормон, ну зрозуміло…»

Мабуть що так, я й досі мормон. І я не думаю, що це зміниться найближчим часом, що, з певної точки зору, трохи сумно. Але послухайте мене:

Бути мормоном досить обтяжливо. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів не така вже й зручна церква. Насправді Церква попросить вас приділити ваш час; вона попросить вас приділити від ваших грошей; вона попросить у вас все ваше серце, могутність, розум і силу, щоб жити по її вченням. Справа в тому, що мене б тут не було, якби я не вірив твердо в те, що вчення Церкви СОД істинні. Я був би одним з тих людей, які ховаються за диваном, коли місіонери стукають в двері.

Тож чому я залишаюся? Чому я так люблю її, незважаючи на жертви? Що особливого в цих мормонах? Продовжуй читати, любий друже.

…І знову ця Книга Мормона

Як на мене, все, насправді, зводиться саме до цього. Не зрозумійте мене неправильно, у мене є тверда віра в Бога, Святу Біблію і багато іншого, але Книга Мормона назавжди вплетена складним візерунком в усе, що я вважаю істинним.

Церква, яка стверджує, що вона має Священне Писання, яке доповнює Біблію, має фактор ризику, тому що, якщо це додаткове Писання явно не від Бога, тоді вся організація швидко розпадеться. Я вірю, що вона саме від Бога. Отже, я маю основу свого свідчення завдяки тезці мормонізму: Книзі Мормона.

Коротке резюме для тих, хто не знайомий з Книгою Мормона

Якщо ви не знайомі з Книгою Мормона, то на вас чекає приємний сюрприз. Але я попереджаю вас: якщо ви витратите час, щоб істинно, з відкритим серцем, щиро і чесно дізнатися, істина вона чи ні, ви можете раз і назавжди стати мормоном. Отже, в двох словах, що таке Книга Мормона?

Почнемо з того, що вам, швидше за все, добре знайоме: Біблії. Якщо коротко, Біблія – це збірка книг, написаних давніми пророками (такими як Мойсей, Самуїл, Петро і т.д.) в Близькосхідному регіоні. Вона розповідає історію про взаємини Бога з людьми і описує життя і діяння Христа. Книга Мормона – по суті те ж саме, з кількома несуттєвими відмінностями.

У загальних рисах, Книга Мормона – це збірка книг, написаних давніми пророками (такими як Мормон, Нефій, Мороній і т. д.) у Стародавній Америці. В ній розповідається історія про взаємини Бога з людьми в тому регіоні і ведеться запис того, як Христос навчав людей, що там жили, під час особливого відвідування, коли Він з’явився після своєї смерті і воскресіння (які відбулися в Єрусалимі).

«Навіщо нам потрібно щось ще окрім Біблії?»

Це питання, яке я часто чую, коли говорю людям про те, наскільки важлива для мене Книга Мормона. Це, мабуть, одна з головних причин, через яку інші вирішують не дати Книзі Мормона жодного шансу. Слова пророка Нефія з Книги Мормона крутяться в моїй голові як титри з фільму:

Хіба ви не знаєте, що існує більше народів, ніж один? Хіба ви не знаєте, що Я, Господь Бог ваш, створив усіх людей, і що Я памʼятаю тих, хто на островах моря; і що Я паную в небесах угорі і на землі внизу, і Я приношу Своє слово дітям людським, так, саме всім народам на землі?

Чого ж ви ремствуєте, через те, що ви отримаєте більше Мого слова? Хіба ви не знаєте, що свідчення двох народів є свідченням того, що Я є Бог, що Я памʼятаю один народ так само, як другий. Отже, Я звертаюся з тими самими словами до одного народу, як і до другого. А коли два народи зустрінуться, то й свідчення двох народів зустрінуться також.

І Я роблю це, щоб Я міг довести багатьом, що Я Той Самий учора, сьогодні і навіки; і що Я промовляю Мої слова згідно з Моєю власною волею. І через те що Я сказав одне слово, вам не треба думати, що Я не можу сказати другого; тому що Моя праця ще не виконана; і не буде вона виконана ні до кінця людства, ні з того часу і назавжди.

Так само, як Новий Завіт підтримує і доповнює Старий Завіт, Книга Мормона свідчить про них обох. Фактично, вона дає дуже потрібні пояснення.

Чому Біблію треба пояснювати

Замість того, щоб намагатися тут просторікувати на цю тему, я перенаправлю вас до того, хто пояснить це краще, ніж я зміг би: до старійшини Теда Р. Каллістера, одного з провідників Церкви СОД. Тут коротке відео його пояснення (а ось посилання на повний виступ, на випадок, якщо ви читаєте це пізно вночі, насилу уклавши дитину спати, і не можете ризикувати, дивлячись відео).

Це не означає, що КМ якимось чином применшує авторитет або справжність Біблії, але кількість тлумачень Біблії, які відрізняються одне від одного, очевидна і часто сумнівна. Книга Мормона допомагає.

«Чи є речові докази справжності Книги Мормона?»

Це важке запитання, і відповідь, звичайно, і так і ні. Для мене доказ безумовно існує, але чи вважатимуть його невіруючі достатнім або розумним – про це можна розмовляти нескінченно.

Я міг би годинами розповідати про географію, авторство, імена, лінгвістику, хіазми, переклад і контекстуальні докази, які свідчать про істинність Книги Мормона, але це не те, про що я хочу говорити.

Як на мене, я не бачу великого сенсу в спробах використовувати тверді докази для підтвердження питань духовного характеру. Це все одно, що намагатися різати воду ножицями.

Сподіваюся, це не розглядається як спроба ухилитися від цього питання, я просто згоден з тим, що ніколи не може бути стільки доказів, скільки хотілося б, коли мова йде про Бога. Це також справедливо по відношенню до будь-якої релігії. Чи є окрім Біблії докази того, що Мойсей дійсно розмовляв з палаючим кущем? Чи є докази того, що Ной дійсно побудував ковчег? Чи є докази того, що Христос фактично перетворив воду на вино? Їх немає, але ми віримо в це (і правильно робимо).

Те, що я не жив серед пророків Книги Мормона, не означає, що я не можу знати, що вони існували.

Чи є духовні докази Книги Мормона?

ТАК. Останній пророк Книги Мормона на ім’я Мороній, спонукає читачів самих дізнатися, істинні ці записи чи ні:

Ось, я б хотів закликати вас, що коли ви читатимете їх, якщо за мудрістю Бога буде так, що ви читатимете їх, то памʼятайте, наскільки милостивим був Господь до дітей людських від сотворіння Адама аж до тих пір, коли ви отримаєте їх і обдумаєте це в серцях своїх.

І коли ви отримаєте їх, я б хотів закликати вас, щоб ви запитали у Бога, Вічного Батька, в імʼя Христа, чи не істинні вони; і якщо ви питатимете з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа, Він явить вам правду про це силою Святого Духа.

І силою Святого Духа ви можете пізнати правду про все.

По суті, він кидає виклик нам самим знайти духовні докази. Це саме те, що зробив я і мільйони інших людей. Я знаю, що вона істинна, тому що я прочитав її, серйозно роздумував над її вченнями, і я просив Бога в молитві про таке необхідне мені одкровення стосовно цього питання. Я отримав свою відповідь не як небесний удар блискавки, а скоріше як тихі, спокійні почуття від Святого Духа.

А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра,
лагідність, здержливість: Закону нема на таких!

Це Павло говорив до Галатів, і це те, що я відчував у відповідь на мої пошуки істини. Книга Мормона є або ретельно розробленою містифікацією, або словом Божим. Я не вірю, що Дух Божий буде супроводжувати книгу, вигадану шарлатаном. Ті ж самі принципи застосовні до інших аспектів християнства в цілому або до того, що стосується управління життєвими рішеннями, або коли ви боретеся з залежністю і шукаєте спокою.

Заключні думки

Я не збираюся брехати – я не найдосконаліший мормон. Іноді мені важко встати з ліжка о 7:45 ранку в неділю, щоб йти до церкви. Іноді я забуваю читати Писання. Іноді я думаю, що було б легше, якби я залишив Церкву СОД. Але я не можу. Для мене це не варіант. Чому? Тому що Книга Мормона дійсно справжня. І це означає, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є саме тією Церквою, якою себе проголошує: Відновленою Церквою Самого Христа. Яку веде і якою керує Він. Це смілива заява і вона дратує багатьох людей. Але, знову ж таки, я знаю те, що знаю, і я знаю, що в мене немає іншого вибору, окрім як бути мормоном.

Ця стаття була написана англійською мовою Девідом Снеллом та опублікована на сайті mormonhub.com. Переклад Тамари Мартиненко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]
Позначки: