втрачаємо-віру

У кожного з нас бувають свої випробування віри, і багато хто з нас знає когось, хто пережив або переживає труднощі зараз. Іноді здається, що цих випробувань занадто багато і ми не можемо з ними впоратися, і ми втрачаємо нашу віру. Втратити віру – це травма для душі. Перший крок до зцілення будь-якої травми – це розпізнати травму, і щоб це зробити необхідне спостереження і виявлення симптомів.

Хоча це не вичерпний список, і жодна з цих ознак сама по собі не робить вас не гідними всіх благословень Господа, ось сім ознак того, що ви, або хтось, кого ви знаєте, можливо, переживає кризу віри.

Не переставати робити важливі речі

“І після того, як вони скуштували цей плід, їм стало соромно перед тими, хто насміхався з них; і вони відступилися на заборонені дороги і зникли.” (1 Нефій 8:28)

Як дитина невпевнено досліджує воду в басейні великим пальцем ноги, багато хто з нас досліджує “води” темряви, щоб перевірити, обрушиться на нас гнів Небесного Батька чи ні. Скоріш за все ми не побачимо блискавки або вихори, послані Господом, але ми відчуємо відсутність Його Духа з нами.

Ці невеликі спади з’являються коли люди перестають робити наступні речі:

  • Ходити до церкви
  • Читати Писання
  • Молитись
  • Відвідувати заходи
  • Відвідувати Храм
  • Ставити запитання
  • Розмовляти з Єпископом
  • Каятись у своїх помилках і гріхах

Коли ми помічаємо, що ми перестаємо це робити, ми можемо спонукати себе або своїх близьких досліджувати “води” Господа. “Випробувати [Господа] у цьому” (Малахія 3:10), і подивитися, чи не благословить Він нас, коли ми дотримуємося Його заповідей.

Втрата духовних знань

“Так, і чому забули ви, що Господь по волі Своїй може все зробити для дітей людських, якщо вони виявлятимуть віру в Нього?” (1 Нефій 7:12)

Втрата духовних знань

Наше знання може розлетітись так само, як це листя, якщо ми не доглядаємо і не живимо його.

Духовне знання досягається завдяки наполегливій праці і старанням і підтримується вірою і діями, заснованими на тому, у що ми віримо. Хоча це важко побачити в інших, ми можемо знати, що ми втрачаємо знання, коли те, що ми колись знали, стає нечітким і далеким. Це ознака того, що ми, можливо, почали сходити зі шляхів, позначених Господом.

Ми маємо залишатися старанними у збереженні арсеналу наших внутрішніх духовних знань. Якщо ви помітили, що самі починаєте потихеньку скочуватися вниз, ви можете замислитись над внесенням змін у спосіб вашого життя, які дозволять Духу бути присутнім у вашому житті якомога частіше. Він як бібліотекар у вашому розумі, який приносить вам знання, коли це потрібно.

Очікування на досконале знання

” І ось, як я сказав про віру—віра це не означає мати досконалі знання про щось; тому, якщо ви маєте віру, ви сподіваєтеся на те, чого не видно, але що є істинним.”  (Алма 32:21)

З такою великою кількістю доктрин Церкви, можна легко бути збитим з пантелику усіма тими речами, які ми маємо засвоїти, щоб в повній мірі оцінити повноту Божого Плану. Не рідко буває, коли я в Церкві або читаю Писання, я знаходжу щось нове, що мене вражає. Щось, що певно може бути дуже простим, я бачу як нову і захоплюючу істину.

Постійне відкриття істини і необхідність продовжувати шукати розуміння може бути неприємним для деяких людей. Дехто може вважати, що є дуже багато питань, які залишилися без відповіді, і можуть запитувати себе, коли вони зможуть зрозуміти, що вони означають. Вони хочуть знати все, від слів причасної молитви, до точного місцезнаходження Колоба. У той час як над деякими з цих речей варто замислюватись і цікаво розмірковувати, правда полягає в тому, що ми не будемо знати все під час нашого земного життя.

Завдяки постійному вивченню Писань, літератури, схваленої Церквою, і слів сучасних Пророків, ми зможемо зрозуміти багато речей і отримати натхнення від Господа. Це нормально цікавитись і хотіти знати, але коли ми зупиняємося на запитанні, на яке нема відповіді, ми перестанемо зосереджуватись на невеличких, простих істинах, які є центром Євангелії.

Доктринальне невігластво

“Відкри[вайте] свої вуха, щоб почути, і свої серця, щоб зрозуміти, і свій розум, щоб таємниці Бога могли б розгорнутися перед вашими очима” (Мосія 2:9).

Цитування доктрини і знання доктрини – це дві різні речі. У той час як я був місіонером в Аргентині, одна новонавернена сказала моєму напарнику: “Чому я маю продовжувати ходити до церкви, якщо це все так просто?” Вона продовжила говорити моєму напарнику, що якщо місіонерські уроки це все, що стосується Євангелії, то воно не достатньо глибоке для її питань і вона не буде більше відвідувати Церкву.

Мій друг був мудрим місіонером, він прийшов до цієї новонаверненої з книгою “Основи Євангеліі”. Він почав показувати їй все, що написано там, і свідчити їй про глибини мудрості та знання, які вона могла б отримати, якби вона продовжувала ходити до Церкви.

Євангелія може навчити багато чому. Вона пропонує дивовижні відповіді на багато різних питань, і якщо ми знаємо вчення, ми також зможемо мати відповіді на ці питання. Хоча це може бути настільки ж просто, як віра, покаяння, хрещення зануренням у воду, отримання дару Святого Духа і витерпіти до кінця – вічні істини можуть бути відкриті нам, якщо ми вивчаємо слова давніх і сучасних Пророків.

Випробування або “каталітична подія”

” І ось я, Мороній, хотів би сказати дещо про це; я хотів би показати світові, що віра є сподіване, але не бачене; ось чому не сперечайтеся через те, що не бачите, бо ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру” (Етер 12:6).

Випробування можна всюди знайти в Священних Писаннях і вони постійно присутні в нашому житті. Ми постійно стикаємося з проблемами і випробуваннями, і якщо ми не будемо обережні, вони можуть стати каталізаторами, які призведуть до послаблення віри.

небо

Випробування можуть бути наче темні хмари над нами, і якщо ми не будемо обережні, вони можуть завдати багато шкоди.

Я читав історії декількох людей, які, пройшовши через однакові втрати, обрали дуже різні дороги. Якщо одна людина сприймає смерть коханої людини як час для роздумів і міркувань про вічні сім’ї, інша сприймає це як вічну розлуку, втрату надії на майбутнє, і віддаляється від Господа.

Під час випробувань звертайтесь до Господа і просіть Його про силу, щоб подолати те, що випало на вашу долю. Попросіть про допомогу, щоб зрозуміти, чому це сталося з вами, і зверніться до Писань за порадою про те, що вам треба робити у відношенні того, що вас турбує.

Якщо страждає ваша близька людина, візьміть її за руку і покажіть їй, що є світло в кінці тунелю. Ви здивуєтесь тому, як кілька добрих слів можуть когось надихнути. Вислухайте її і, якщо підказує Дух, поділіться подібним досвідом і випробуваннями, які сталися з вами в минулому.

Невпевненість в собі і пригніченість

“Ми можемо розвивати будь-який талант і здібність, коли б ми їх не отримали, щоб зробити наше життя більш подібним до того, яке буде на небесах” (Джеффрі Р. Холланд).

Ми всі блудні діти Бога. Ми всі блукаємо своїми власними шляхами, але всі ми маємо повернутися до Бога із “скрушеним серцем і упокореним духом” (3 Нефій 12:19). Може бути дуже важко повернутися до Господа після того, як ми довго були далеко від Нього. Це довгий і болісний шлях, але ми всі можемо це зробити.

Невпевненість в собі і пригніченість

Це дуже поширена тенденція казати собі, що ти не можеш щось зробити, але з допомогою Господа цього можна уникнути.

Один із важких аспектів повернення після того, як ви образили Небесного Батька і не виконували Його заповіді, це дивитися в очі друзям і членам сім’ї. Дуже важко визнати, що ми вчинили неправильно, тому що ми знаємо, що ми мали вчинити правильно. Це відбувається тому, що дуже легко “[порівнювати] свої слабкі сторони з сильними сторонами [інших]” (Дітер Ф. Ухтдорф).

Кожен з нас отримав “[принаймні один] дар від Духа Божого” (Учення і Завіти 46:26). Можливість використовувати цей дар і зростати – є причиною для радості! Ви маєте радіти своєму духовному росту. Коли ви просуваєтесь вперед, ви стаєте ближче до Господа. Замість того, щоб дивитися на інших і запитувати: “Чому я не можу робити те, що роблять інші?”, скажіть: “Подивись, чого ти зміг досягнути!”

Може бути корисним зробити для себе, або для близької людини, яка переживає важкі часи, список з вашими/її досягненнями і дарами. Тримайте його там, де зможете бачити його кожен день, так щоб ви знали, що ви дійсно стаєте краще, просуваючись до прекрасної мети.

Що я маю винести з цього?

” Ті, [хто] покладають надію свою на Бога, будуть підтримані в їхніх випробуваннях, і їхніх бідах, і їхніх скорботах, і будуть піднесені в останній день” (Алма 36: 3).

Перший крок до змін – це визнати, що вам потрібно змінитись. Кожна людина має таку можливість, але декому на це потрібно більше часу, ніж іншим. Нижче наведені деякі вибрані мною ідеї, на яких ви можете зосередитися, щоб визначити ті сфери, в яких ви можете вдосконалюватись. Якщо ви молитесь і працюєте наполегливо, Господь проведе вас через ваші випробування віри, щоб ви могли стати більш сильною дитиною Бога.

  • Коли ми помічаємо, що ми самі або інші здаються, Господь просить нас “тим [Його] випробу[вати]” (Малахія 3:10) і подивитися, чи не благословить Він нас, коли ми дотримуємося Його заповідей.
  • Духовне знання здобувається через важку роботу і старанність і підтримується через віру і дії, засновані на тому, у що ми віримо.
  • Коли ми зупиняємося на запитанні, на яке нема відповіді, ми перестанемо зосереджуватись на невеличких, простих істинах, які є центром Євангелії.
  • Під час випробувань звертайтесь до Господа і просіть Його про силу, щоб подолати те, що випало на вашу долю.
  • Замість того, щоб дивитися на інших і запитувати: “Чому я не можу робити те, що роблять інші?”, скажіть: “Подивись, чого ти зміг досягнути!”
  • Вічні істини можуть бути відкриті нам, якщо ми вивчаємо слова давніх і сучасних Пророків.

Я рекомендую всім, хто шукає розради і поради стосовно близьких, які вже зійшли зі шляху, прочитати цей виступ Джеймса Е. Фауста

Автор: Брендон Стіл, стаття вперше була опублікована англійською мовою на сайті lds.net, переклад Людмили Шепелєвої.

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.