раді тим, хто сумнівається

Десь на фасаді кожного мормонського молитовного будинку висить табличка, на якій написано: “Ми раді відвідувачам”. Я б хотів, щоб там міг бути інший напис на цій табличці: “Ми раді тим, хто сумнівається”.

Звичайно ж, я хочу, щоб відвідувачі або “не члени церкви” приходили до церкви, щоб дізнатися про неї більше, і ставали частиною нашої великої церковної сім’ї. Але кого мені насправді не вистачає зараз, так це тих, хто вже були частиною цієї церковної сім’ї, але просто тихенько зникли через сумніви.

Часто, коли люди починають сумніватися в своїй вірі, вони починають думати, що їм не раді в церкві. Наче їх затаврують якоюсь червоною буквою на грудях.

Можливо, такою була церковна культура в минулому. Але я впевнений, що це не так в наш час… і так не буде в майбутньому. Всі в церкві хочуть, щоб ви повернулися. Незалежно від того, що ви зробили, що ви сказали або у що ви вірили … або не вірили, Господь хоче, щоб ви повернулися і, як мінімум…, були відкритими до того, щоб повірити.

Іноді… щире бажання вірити сильніше, ніж знання, яке у нас є. Багато людей діяли всупереч знанням, які вони отримали, але рідко можна побачити як хтось, хто прагне вірити, сходить зі шляху. За надією, яка рухає вірою в дії, стоїть щось значне.

Іноді ... щире бажання вірити сильніше, ніж знання, яке у нас є.

Старійшина Холланд, можливо один з найбільш відвертих захисників церкви, проте він визнав, що тим, хто сумнівається, необхідно відчувати себе бажаними в церкві: “Я думаю, що ви, як і я, знаєте, що є багато людей, які є членами церкви, але які не мають палкої переконаності в її походженні, у яких є дещо інші почуття з цього приводу, і які не мають такої прихильності до основоположних вчень мормонізму. Але ми більше не збираємося просити когось залишити церкву через це, так само, як через ступінь віри, надії або переконаності… Ми би сказали: “Це те, як я це бачу, і це віра, яка є у мене; це фундамент, який дозволяє мені йти вперед. Якщо я можу допомогти вам працювати в цьому напрямку, я буду радий, але я не буду любити вас менше; я не буду віддалятися від вас; я не казатиму, що не зможу приймати вас як людину або навіть як Святого останніх днів, якщо ви не можете зробити цей крок або рухатися зі мною в одному напрямку”. (PBS Interview)

зустрітись з місіонерами

Більшість людей не розуміють, що деякі з найбільших досягнень в церкві з’явилися завдяки людям, у яких були сумніви, але які були готові продовжувати “сидіти за столом” з відкритим розумом і працювати над своїми сумнівами. Кожен з апостолів Христа сумнівався, що Христос воскресне. Це було незбагненно для них … навіть після того, як вони стали свідками того, як Він ходив по воді і воскрешав мертвих. Усі перші апостоли мали сумніви. Кожен з них сидів там і був свідком великих чудес, які робив цей Назарянин. У них були питання і проблеми майже з усім, чому навчав Христос, але їхні серця були достатньо м’якими, щоб мати змогу продовжувати “повертатися до столу”. Проблема виникає тоді, коли людина думає, що вона знаходиться за межами віри. Що вона занадто логічна для чудес. Що її інтелект перевершує потребу в вірі. Люди, які досить чесні, щоб визнати свої сумніви, а потім, глянувши їм в обличчя, продовжувати йти вперед, не проявляючи ворожості, не приймаючи безкомпромісних поспішних рішень та не виключаючи необхідність віри, вносять найбільший внесок у справу Царства.

Мені був потрібен час, щоб отримати всі докази самому

Бригам Янг був серйозним скептиком і тим, хто сумнівається. Протягом двох років він перебував поряд з церквою і спостерігав, маючи очевидні сумніви…, однак залишаючись відкритим для переживань, які могли б зміцнити його віру. Він сказав: “Мені був потрібен час, щоб отримати всі докази самому” ( “Дискурс,” Deseret News Weekly, 2 жовтня 1852 с. 96.). Джозеф Сміт сумнівався в усіх релігіях свого часу. Він піддав сумнівам, можливо, набагато більше, ніж будь-який інший чоловік або жінка, які жили в цьому розподілі, і результатом цих питань є те, що ми називаємо сьогодні “Учення і Завіти”. Сумніви Алми змусили його в буквальному сенсі слова боротися проти церкви протягом якогось часу. Але коли він повернувся до церкви, він став повністю відданим справі і сказав: “Так, і з того часу аж донині я працював безупинно, щоб я міг приводити душі до покаяння; щоб я міг привести їх відчути смак надзвичайної радості, смак якої я відчув” (Алма 36:24). Сумніви Алми, ненависть, збентеження і гіркоту змінили любов і відданість справі. Петро, Яків та Іван заснули три рази в ту ніч, коли вони найбільше були потрібні Спасителю. Але багато хто з нас засипає тільки один раз і ніколи не повертається.

Вгадайте, що Спаситель зробив для трьох апостолів, які заснули в Гефсиманії. Він зробив їх Своїм Першим Президентством і довірив їм нести Євангелію всьому світу. Вони боролися з невдачами і сумнівами багато разів і знову і знову переприсвячували себе справі. Щоразу вони ставали трохи краще і трохи сильніше…, поки одного разу вони не стали одними з найбільш послідовних та відданих учнів, яких коли-небудь бачив цей світ. Девід О. Маккей, B.H. Робертс, Гордон Б. Хінклі … і цей список можна продовжувати до наших днів, – люди, які боролися з серйозними сумнівами, щоб стати духовними гігантами в Царстві Божому.

Я досі пам’ятаю, як я “заснув” в Євангелії на короткий час в свої молоді роки. Я зрозумів, що сумніви, які виникають, не вимагають від вас не мати переконань або віри. Це не або-або. Це подорож від сумнівів до віри. Підйом в гору, який може бути іноді складним. Світ постійно підштовхує вас зробити те, що є найлегшим, – повернути на 180 градусів і спуститися вниз з пагорба сумнівів. Але якщо ми будемо спускатися вниз з пагорба…, ми ніколи не побачимо його вершину. Переконання – саме те, що дозволяє нам досягати нових висот, благословляти більше людських життів і досягати більшої віри.

Ця стаття була написана Грегом Трімблом і вперше опублікована англійською мовою на gregtrimble.com. Переклад Шепелєвої Людмили.

знайти Церкву в Вашому місті

Також Вам можуть бути цікаві статті на цю тему:

 

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.