хлопчик уважно дивиться

Коли люди говорять зі мною про Церкву СОД, вони практично відразу ж хочуть говорити про так звані «дивацтва» мормонів. Скільки у тебе дружин? А ти носиш магічну нижню білизну? Ти думаєш, що матимеш свою власну планету? (Зверніть увагу: у мене тільки одна дружина; моя нижня білизна священна, … а ось шкарпетки в мене магічні; я ледве спроможний оплатити свою іпотеку, тож навряд чи можу дозволити собі планету.)

Те, що насправді відрізняє мормонізм від інших християнських релігій, так це деякі з наших основних доктрин, а не те, на що критики Церкви витрачають так багато часу. Тож в які дивні речі ми дійсно віримо?

1. Ми віримо, що те, у що ви вірите, має значення

В наш час справи з вченням йдуть не так вже й добре. Божественна природа Бога, мета нашого життя і що відбувається з нами після смерті – ці знання стали настільки розпливчастими в християнстві, що це робить Нікейський символ віри зразком ясності. «Духовність» – це добре, однак «релігія» – це погано. Вір, у що віриш, і якщо церква вписується в твої переконання – навіть краще.

Мормони дійсно вірять, що вірування важливі. Ми вважаємо, що у Бога є план і мета для нас, Він також хоче, щоб ми розуміли і дотримувалися цього плану. З Біблії нам абсолютно точно відомо, що нашому Небесному Батькові та Його Сину Ісусу Христу було не все одно, у що ми віримо, і Вони хотіли допомогти нам пізнати Їх краще. Мормони вірять, що істина – знання про все суще як воно є – може бути знайдена та їй можна слідувати. Ми стверджуємо, разом з агентом Малдером, що «істина десь поруч».

2. Мормони також вірять, що те, що ви робите, має значення

Ох вже ж ці мормони! Коли Ісус сказав: «Якщо любите Мене – Мої заповіді зберігайте», вони сприйняли Його всерйоз. Ми віримо, що Бог дає нам свободу самим робити вибір разом з інструкцією про те, як цією свободою користуватися. Мойсей спустився з гори з заповідями на скрижалях, а не з ящиком для пропозицій. Ми віримо, що якщо ви дотримуєтеся заповідей Божих, то ваше життя на землі буде щасливішим, і ваше становище після цього життя буде набагато кращим. Мормони вірять, що ми не можемо робити все, що нам заманеться, і очікувати, що Бог це схвалить. Ми віримо в милість Христа, але ми не вважаємо, що це привід пуститися у всі тяжкі … Є обмеження і кордони, які Бог встановив для нас, щоб забезпечити наше щастя і збагатити наше життя, і Він наче б то чекає, що ми будемо уважними до цього.

3. Кажучи про Бога, мормони вірять, що він турботливий Небесний Батько для кожного з нас

Я не хочу ганьбити нічию віру. Ймовірно через те, що я виріс не в такому середовищі, де дотримувалися традиційних уявлень про Трійцю, вони звучать для мене непереконливо. Як на мене, це все звучить досить невизначено. Блискуче, але все ж таки нечітко. Мормони вірять, що Джозеф Сміт повернув правильне уявлення про Бога. Про того Бога, який розмовляв з Мойсеєм як з другом. Уявлення про люблячого Небесного Батька, який не просто фізична Особистість, але й Бог для кожного з нас. Він багато вклав в нас, як в Своїх дітей. Хоча слава Божа незбагненна для нас, сутність Його святої Особистості, принаймні, робить Його досяжним для нас. Мати особисті стосунки з досконалим Богом, як на мене, більш привабливо, ніж відносини з безликим всесвітом, який включає в себе досить туманне уявлення про доброту. Всесвіт неймовірно великий. Батько може взяти мене за руку.

4. А ще ми віримо, що Бог настільки любить нас, що він приймає активну участь у нашому житті

Мормонів часто звинувачують у тому, що вони не ставляться до Біблії серйозно. Але коли справа стосується відносин з Богом, мормони буквально шаленіють від Біблії. У Біблії Бог брав активну участь в житті Своїх дітей. Він завжди призначав керівника, який звертався до людей від Його імені стосовно питань, які мали першочергову важливість для людей. У Старому Заповіті це були пророки. У Новому Заповіті – апостоли. В Біблійні часи Богу завжди було що сказати, і Він завжди забезпечував таку можливість.

Після того, як апостоли були вбиті, Біблія була закрита, а Бог переїхав в маленьку квартирку в мегаполісі, де Він сховався від усіх, ніколи не дзвонив і не писав. Принаймні, це приблизно те, що думає певна частина сучасних християн. Вважати, що Бог відповідає безпосередньо кожному на молитви, що на землі є ті, кого Бог призначив говорити від свого імені, що Він піклується про своїх дітей і направляє їх в цьому бунтівному світі? Це ж божевілля якесь. Якщо ти спілкуєшся з Богом, тебе піднесуть на п’єдестал. А якщо Він спілкується з тобою, тебе запроторять до психлікарні.

Мормони настільки дивні, що вірять у те, що Бог не змінив Свої методи роботи навіть в наш час, коли Його діти користуються літальними апаратами і дезодорантами. Пророк Амос писав, що Бог «нічого» не робить, не відкривши Свої таємниці «Своїм слугам, Пророкам». І якщо ніде неможливо знайти Пророка, можна припустити, що Бог більше нічого не робить, але це не відповідає тому, що ми дізнаємося про Нього з Біблії. Мормони не приймають це. Ми віримо в одкровення, в пророків останніх днів, в Церкву, яку Він сам веде – не тому, що ми дали присягу на вірність Йому, а тому, що ми чуємо Його голос і слідуємо йому.

Звісно ж, у нас, мормонів, є свої примхи. Наша музика надто повільна і трохи заважка для сприйняття. Наші весільні церемонії короткі, нудні і безалкогольні. Ми святкуємо День Піонерів і нам важко знайти те, що ми могли б купити в Кофе Хауз. Але наша головна дивина – це наша віра в Бога, який любить кожного з нас, в віру, яка важлива, і в учнівство, яке вимагає цілеспрямованого життя.

Це божевілля Авраама, Ісака та Якова. Ісаї та Єремії. Ісуса, Петра та Павла. І якщо ми і дивні, то, принаймні, компанія у нас підібралася чудова.

Стаття була написана Робом Гіо та вперше опублікована на mormonhub.com. Переклад Шепелєвої Людмили.

Також ви можете прочитати інші статті на цю тему:

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.