хлопець з дівчиною цілуються біля моря

Перебуваючи на посаді президента УБЯ (Університет Бригама Янга), старійшина Холланд зробив виступ на духовному вечорі під назвою «Про душі, символи і таїнства». У цьому зверненні він говорить про святість фізичної близькості. Більш конкретно, він називає святим останніх днів три причин, чому сексуальна чистота має настільки важливе значення для нашого спасіння: це впливає на нашу душу, це священний символ і це таїнство.

Це впливає на нашу душу.

Чи візьме людина огонь на лоно своє, і одіж її не згорить?

Чи буде людина ходити по вугіллю розпаленому, і не попаляться ноги її?…

Хто чинить перелюб, не має той розуму, він знищує душу свою,

побої та сором він знайде, а ганьба його не зітреться…

[Приповісті 6:27-33]

Старійшина Холланд цитує цей уривок, а також популярні поетичні посилання, щоб показати, як пристрасть і сексуальне бажання схожі на вогонь – неймовірно потужний і корисний, якщо він під контролем, але пекучий, навіть до смерті, коли неприборканий. Він продовжує:

Виключаючи на мить гріх проти Святого Духа, як особливу категорію саму по собі, це є вченням СОД, що сексуальний злочин є другим після вбивства в списку Господа найсерйозніших життєвих гріхів. Надавши таку категорію фізичному апетиту, який так явно присутній в кожному з нас, що Бог намагається розказати нам про його місце в Своєму Плані для всіх чоловіків і жінок в цьому земному житті? Я стверджую, що Він робить саме це: дає пояснення стосовно цього Плану самого життя. Вочевидь, найбільшою турботою Бога стосовно смертного життя є те, як ми потрапляємо в цей світ, і як ми залишаємо його. Це дві найбільш важливі речі в нашому дуже особистому і ретельно контрольованому розвитку – дві речі, які Він, як наш Творець і Батько, і Провідник, бажає залишити за Собою. Це ті дві речі, про які Він неодноразово говорив нам, що Він хоче, щоб ми ніколи не використовували незаконно, віроломно, без дозволу…

[Але], те, що у разі позбавлення життя викликає безмежний жах і вимагає невблаганної справедливості, в разі надання життя призводить до брудних жартів і непристойної лірики, і неприкритої хіті на блакитному екрані, вдома чи на екрані кінотеатру…

Дозвольте мені процитувати слова старійшини Джеймса Е. Телмейджа з його виступу про цей доктринальний принцип у 1913 році:

Нас навчали… дивитися на ці наші тіла як на дар від Бога. Ми, святі останніх днів, не ставимося до тіла як до того, що слід засуджувати, до чого слід відчувати відразу.… Ми ставимося до [тіла] як до ознаки належності до царського роду.[….]

Особливістю теології святих останніх днів є те, що ми ставимося до тіла як до важливої частини душі.[….][CR, October 1913, p. 117]

Тож, частково у відповідь на питання про те, чому все так серйозно, ми відповідаємо, що той, хто грає з Богом даним – і так бажаним сатаною – тілом іншої людини, грає з самою душею цієї людини, грає з головною метою і процесом життя, “самим ключем” до життя, як одного разу назвав його президент Бойд К. Пекер. Опошлюючи душу іншої людини (будь ласка, майте на увазі також слово тіло), ми опошлюємо Спокуту, яка спасла душу і забезпечила їй нескінченне існування.

Ціна, якою куплена повнота нашої радості – тіло і дух об’єднанні навіки – це чиста і безневинна кров Спасителя цього світу. Ми не можемо, проявляючи невігластво чи непокору, сказати: ‘Але це ж моє життя’ – або, що ще гірше: ‘Це – моє тіло’. Воно не ваше. ‘Ви не свої, – сказав Павло. – Бо дорого куплені ви’. Тож, у відповідь на запитання: ‘Чому Бог так переймається через сексуальний гріх?’ – частково через дорогоцінний дар, запропонований і принесений Його Єдинородним Сином, щоб спокутувати душі – тіла та душі – якими ми занадто часто ділимось з іншими і зневажаємо дешевим і брудним способом. Христос відновив саме сім’я вічного життя (див. УЗ 132:19, 24), і ми оскверняємо його на свій страх і ризик. Яка перша і головна причина для особистої чистоти? Те, що саме наші душі поставлені на карту.

Це священний символ.

Після цього старійшина Холланд говорить про те, чому акт близькості є символом – символом того, що двоє стають однією плоттю – акт, настільки прекрасний, що прийнятний тільки в священних і відповідних обставинах. Він говорить:

Дозвольте мені припустити, що фізична близькість, це священне фізичне єднання, призначене Богом для подружньої пари, пов’язана з символом, який вимагає особливого священного поводження. Такий акт любові між чоловіком і жінкою стає – в усякому разі, має стати – символом повної єдності: єдності їхніх сердець, надій, життя, любові, сім’ї і майбутнього – всього, що у них є. Це символ, який ми намагаємося пов’язати в храмі зі словом запечатування. Пророк Джозеф Сміт одного разу сказав, що ми, ймовірно, можемо розцінювати тих, хто з’єднаний цим священним зв’язком, як людей міцно “спаяних” один з одним, що ті, хто з’єдналися в шлюбний союз і вічну сім’ю, “злиті” воєдино – нерозлучні, якщо хочете, – щоб протистояти спокусам супротивника і труднощам земного життя. (див. УЗ 128:18)

Але такий повний союз, таке міцне зобов’язання між чоловіком і жінкою може виникнути тільки через близькість і постійність, що забезпечуються шлюбним завітом, урочистими обіцянками та зобов’язаннями віддати один одному все, що у них є – серця і думки, всі свої дні і всі мрії. Вони працюють разом, вони плачуть разом, вони насолоджуються разом Брамсом і Бетховеном, і сніданком, вони жертвують і заощаджують, і переживають разом всю різноманітність, яку таке сповнене абсолютною близькістю життя готує цьому подружжю. І зовнішній символ цього союзу, фізичним проявом того, що є набагато глибшим духовним і метафізичним союзом, є фізичний зв’язок, який є частиною – дійсно, найпрекраснішим і найприємнішим вираженням – більшого, набагато повнішого об’єднання вічної мети та обіцянок.

Підпишіться на нас в Інстаграм

Наскільки б делікатним не було це питання, щоб обговорювати його в цій аудиторії, я все ж таки сподіваюсь, що ви достатньо зрілі, щоб зрозуміти, що фізіологічно ми створені як чоловіки і жінки, щоб ми підходили один одному у такому союзі. У цьому найвищому фізичному вираженні між одним чоловіком і однією жінкою, вони настільки близькі і в буквальному сенсі слова стають «одним», наскільки взагалі два окремих фізичних тіла можуть бути єдині. Саме в цьому акті найвищої фізичної близькості ми найбільше наближаємося до виконання заповіді Господа, яку Він дав Адаму і Єві, які є живими символами для всіх подружніх пар, коли Він запросив їх пристати лише одне до одного, і, таким чином, стати «одним тілом» (Буття 2:24).

Це таїнство.

Старійшина Холланд закінчує тим, що, можливо, є найбільш інтригуючим і глибоким пунктом, що фізична близькість є таїнством, яке робить чоловіків і жінок схожими з Божеством. Він каже:

Після душі і символу, слово таїнство – термін, який тісно пов’язаний з двома іншими. Сексуальна близькість – це не тільки символічний союз між чоловіком і жінкою – об’єднання їхніх душ, – але це також символізує союз між смертним і Божеством, іншими словами між звичайними і грішними людьми, які об’єднуються заради незрівнянного і особливого моменту з самим Богом і всіма силами, які Він використовує, щоб надавати життя в цьому нашому величезному всесвіті.

В цьому останньому сенсі людська близькість є таїнством, дуже особливим видом символу. Для наших цілей тут сьогодні, таїнством може бути будь-який з безлічі вчинків або дій, або обрядів, які об’єднують нас з Богом і Його необмеженою силою. Ми недосконалі й смертні; Він досконалий і безсмертний. Але час від часу – насправді, так часто, як це можливо і доцільно, – ми знаходимо шляхи і йдемо в певні місця, і створюємо обставини, при яких ми можемо об’єднатися з Ним символічно, і в цьому отримати доступ до Його сили. Ці особливі моменти єднання з Богом є сакраментальними моментами – наприклад, коли ми встаємо на коліна біля шлюбного вівтаря, або благословення новонародженої дитини, або прийняття символів вечері Господньої. Цей останній обряд, який ми звикли асоціювати в Церкві з більш традиційним словосполученням таїнство причастя, хоча технічно це тільки один з багатьох таких моментів, коли ми формально беремо Бога за руку і відчуваємо Його божественну силу.

Це моменти, коли ми буквально об’єднуємо нашу волю з волею Божою, наш дух з Його духом, коли спілкування через завісу стає вельми реальним. У такі моменти ми не тільки визнаємо Його божественність, але ми в буквальному сенсі беремо щось з цієї божественності собі. Ось такі святі таїнства.

…Сексуальне злиття також, особливим чином, дуже реальне таїнство найвищого порядку, союз не тільки чоловіка та жінки, але скоріше союз чоловіка та жінки з Богом. Дійсно, якщо нашим визначенням таїнства є цей акт претендування на неоціненну силу Самого Бога, коли Він ділиться нею з нами, а ми її використовуємо, то я не знаю практично ніякого іншого божественного привілею, який так запросто дається всім нам, – жінкам або чоловікам, висвяченим або не висвяченим, святим останніх днів, або не святим останніх днів – чудова і велична сила передачі життя, невимовна, незбагненна, незламна сила породження.

підпишіться на наш ютюб канал

І я стверджую, що ви ніколи не будете більше схожим на Бога в будь-який інший момент в цьому житті, ніж коли ви проявляєте цю особливу силу. З усіх імен, які він обрав для себе, Батько є тим, яке Він проголосив, і Його девіз – створення, особливо створення людини, яка створена за Його подобою. Його слава не як гори, які є незрівнянними. Не як море або небо, або сніг, або схід сонця, які є прекрасними. Не як мистецтво або технології, чи то концерт, чи то комп’ютер. Ні, слава Його – і Його печаль – в Його дітях. Ви і я – ми Його найцінніша власність, і ми земне свідчення, хоча й неповноцінне, того, ким Він насправді є. Людське життя – це найбільша з Божих сил, найзагадковіша і найвеличніша хімія з усіх – і ви, і я отримали її, але з дуже серйозними і священними застереженнями. Ви і я, які не можуть ні гори створити, ні місячне світло, жодної краплі дощу, жодної троянди – все ж таки маємо цей найбільший дар без обмежень. І єдиний контроль, який може бути, це самоконтроль – самоконтроль, який народжується з поваги до цієї божественної священної сили.

Ця стаття була написана та опублікована на ldsliving.com під назвою “This Classic Elder Holland Address Is the Chastity Talk Every Mormon Needs to Hear

Українська © 2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | Englsih © 2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company.

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.