У Нефія теж була криза віри

Той, хто читав Книгу Мормона, знає, що Нефій був віруючим, а Ламан невіруючим. Але більшість людей не усвідомлюють, що коли Нефій і Ламан почали рухатися в зовсім різних духовних напрямках, вони *обидва* вирушили в пустелю з серйозними питаннями про те, чи дійсно Легій був пророком та чи дійсно його настанови виходили від Бога.

Так і є. Ламан був не єдиним, хто мав сумніви. Як ми побачимо, у Нефія вони теж були. Але те, як Нефій відреагував на свою невпевненість, зіграло вирішальну роль.

З огляду на шквал сумнівів, який обрушується на наших близьких друзів і членів сім’ї (або нас самих), нам потрібно терміново дізнатися, як Нефій пережив свою кризу віри і став сильніше, ніж будь-коли, а Ламан, в решті решт, повністю відмовився від своєї віри.

Коли ми читаємо про кризу віри Нефія, з’являється формула з трьох частин, яка проливає світло на те, як будь яка людина може успішно подолати сумніви у міру того, як вони з’являються.

Але перш ніж продовжити, я хочу вказати на важливий факт.

Багато критиків Церкви стверджують, що є тільки один висновок, який можна зробити з історії Церкви: Джозеф Сміт ніколи не був пророком. З їхньої точки зору, кожен, хто дійшов іншого висновку або не провів своє власне дослідження, або не бажає дивитися фактам в обличчя.

Правда, однак, полягає в тому, що є багато чудових святих останніх днів, які провели своє життя, вивчаючи історію Церкви, і все ж вважають висновки критиків як такі, що засновані на напівправді, непідтверджених припущеннях і на не пов’язаних з контекстом твердженнях. Крім вчених, в Церкві СПД є багато розумних і неупереджених людей, які провели власне дослідження, але просто не згодні з висновками критиків.

Історія Нефія і Ламана нічим не відрізняється. Це двоє людей, які виросли в одній сім’ї, були виховані в одній релігії, мали багато однакових переживань, ставили ті самі запитання і мали схожі сумніви. Але, зрештою, вони обрали абсолютно різні шляхи.

Тепер прийшов час дізнатися чому.

Нефій пояснює в 1 Нефії 2:16, що «я не чинив опір [пророкові], подібно до моїх братів», тому що Господь «пом’якшив моє серце, так що я повірив усім словам, сказаним моїм батьком».

Тут ми дізнаємося, що Нефію було важко прийняти слова пророка, але Господь допоміг йому пережити зміну серця.

Отже, чому Бог зміг втрутитися в життя Нефія, але не в життя Ламана?

Господь дає відповідь лише кількома віршами пізніше:

«Благословен ти, Нефій, через віру твою, бо з смиренністю у серці ти старанно шукав Мене».

За словами Господа, це формула Нефія, що складається з трьох частин:

  1. Віра
  2. Старанний пошук Господа
  3. Смирення

Саме з останньою частиною найскладніше впоратися. Легко сказати, що ви проявили віру і старанно шукали Господа, але не так легко сказати, що ви зробили це з тим типом смирення, якого вимагає Бог, перш ніж Він зможе підтвердити істину нашим душам.

Це те, що Ламан та Лемуїл завжди упускали. Вони поскаржилися Нефію, що їм набридло питати Господа, бо «Господь не відкриє нам нічого про те».

Нефій відповідає: «Хіба не пам’ятаєте ви того, що Господь сказав? Якщо ви не дасте закам’яніти вашим серцям і будете питати Мене з вірою, сподіваючись, що ви отримаєте, старанно виконуючи Мої заповіді, безсумнівно все те відкриється вам».

Проблема в тому, що вивчаючи історію Церкви, занадто часто ми дізнаємося щось, що турбує нас, і коли ми звертаємося до Господа за відповіддю, наші серця вже закам’янілі – усвідомлюємо ми це чи ні.

Бог не буде говорити з серцем, отруєним скептицизмом. Якщо ми вже помістили істину в якісь рамки і почали робити власні висновки – Він не зможе спілкуватися з нами. Бог дасть відпрвідь на наші питання тільки якщо наш розум дійсно відкритий та упокорений. Він почекає, поки наше серце не буде готове почути істину.

Я знаю, що це правда, з особистого досвіду, тому що я особисто «втратив своє свідчення» коли навчався в старших класах. Мені здавалося, що я розібрався, куди веде тверезе розуміння мормонізму. Але, врешті-решт, я зрозумів, що якби я був тверезомислячим, мені потрібно було дати Відновленій Євангелії ще один шанс. Мені потрібно було повністю провести експеримент віри, який пророки запрошують нас спробувати.

Цей експеримент вимагав більшого, ніж віра та старанний пошук. Мені потрібно було упокорити себе. Це вимагало незліченних годин вивчення, роздумів і молитов. Я мав усвідомити, як мало насправді я знав. Тільки після того, як я дійсно упокорив себе в цьому процесі, Бог говорив зі мною таким чином, що я ніколи не забуду. (Детальніше про цей процес в наступній статті)

Я вірю словам пророків, бо Господь пом’якшив моє серце – так само, як він пом’якшив серце Нефія.

Нефій – не єдиний пророк, який мав кризу віри. Писання повні таких історій. Ви можете прочитати про кризу віри сучасного апостола (перш ніж він став апостолом), з його власних слів, тут.

Криза віри може стати суворим випробуванням для зміцнення вашої віри.

Хочу сказати тим, хто відчував себе спантеличеним, враженим або спустошеним почуттями збентеження і сумніву: я відчував те ж саме. Як і безліч інших людей. Бог поважає і цінує ваш пошук істини, Він знає про ваші страждання, які іноді потрібні як частина цієї подорожі.

Коли ви шукаєте істину, не забувайте про формулу Нефія і, будь ласка, не виключайте можливість того, що Джозеф Сміт є пророком триваючого відновлення євангелії Христа.

Я свідчу про те, що він пророк.

Ця стаття була написана англійською мовою Дастином Фелпсом та опублікована на сайті happiness-seekers.com. Переклад Тамари Мартиненко.

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]