У Писаннях говориться, що євангелія має приносити нам мир:

До Римлян 14:17: Бо Царство Боже не пожива й питво, але праведність, і мир, і радість у Дусі Святім.

До Галатів 5:22,23: А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких!

До Колоссян 3:15: І нехай мир Божий панує у ваших серцях, до якого й були ви покликані в одному тілі. І вдячними будьте!

Івана 14:27: Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!

Якщо ви не відчуваєте мир, про який говорить Христос, тому може бути кілька причин. Можливо, ці міркування можуть допомогти.

ВИ ЗАРАЗ У ПРОЦЕСІ ЖАХЛИВОГО ВИПРОБУВАННЯ

Одна з труднощів у лихі часи полягає в тому, що, хоча випробування можуть зачіпати різні сфери: фінансову, медичну, емоційну або будь-яку іншу, – за ними зазвичай йдуть часи духовного збентеження, що робить все ще гірше.

Звичайні питання: Чому це відбувається? Це не узгоджується з обіцянками, які я отримав, чому? Як я переживу це? Як я буду розплачуватися за це? Куди мені йти? Що мені робити? – найчастіше пов’язані зі спробами зрозуміти, як дати собі раду і відновити втрачені надії та мрії згідно з іншим сценарієм.

Кажуть, що випробування можуть озлобити вас або зробити краще. Щоб стати краще, потрібно шукати небесного скерування. Моліться частіше, читайте частіше Писання, слухайте пророків. Випробування можуть тривати дуже довго і здаватися більшими, ніж ми можемо знести, але постійний пошук Христа може в зрештою принести мир, навіть до того, як випробування закінчиться. Пробивайтеся вгору, долайте гнів, будьте смиренними.

ВИ ВИСНАЖЕНІ

Біганина туди-сюди в спробах задовольнити вимоги сім’ї, роботи, покликань та хобі, створює такий сильний стрес, що, коли у вас настає момент тиші, ви хочете використати його для сну. Постійний стрес такого роду, особливо коли ви вдаєтеся до стимуляторів (знизьте споживання дієтичної коли), щоб підтримати себе, зазвичай призводить до краху. Раптом виявляється, що ви нічого не можете робити.

Але перш ніж дійти до цієї точки, ви бігаєте, крутитесь, вертитесь. Ви пропускаєте сімейну молитву, пропускаєте домашні сімейні вечори, пропускаєте сімейні обіди за столом і, якщо ви самотні, ви упускаєте тихі хвилини з Духом. Ну, таке трапляється навіть якщо ви перебуваєте в шлюбі.

Раптово ви відчуваєте духовне спустошення і зобов’язані цим величезній кількості того чи тих, хто потребує уваги. Церква каже про служіння, але ви прирекли себе на рабство.

Я одна з тих щасливиць, які ніколи не були достатньо сильними фізично, щоб бути повністю залученими в нескінченну гонку. Мені завжди доводилося говорити ні. Згодом я зрозуміла, що пригальмувати свій темп і можливо і розумно. Розставте свої обов’язки в пріоритетному порядку і скажіть «ні» тим, які знаходяться в нижній частині списку.

Це складно! Визначення пріоритетів та слово «ні» можуть перешкодити вам просуватися кар’єрними сходами або означати, що вашим дітям доведеться перестати займатися спортом. Ці речі дійсно важливі, але ви повинні це зробити. Якщо ви насичуєте свою духовну сторону (та духовну сторону своєї сім’ї), слідуєте вказівці ВГАМУЙТЕСЬ (та знайте, що Бог), то, врешті-решт, це все буде того варте. Елайза Р. Сноу вчила, що кращий спосіб протистояти суєті життя або рабському служінню – це супровід Святого Духа.

«Святий Дух задовольняє і виконує кожне прагнення людського серця і заповнює всі пустоти. Коли я сповнена тим Духом, моя душа вдоволена, і я можу сказати від чистого серця: сьогодні жодна марна справа не стоїть на моєму шляху. Але як тільки я втрачу свій зв’язок з цим Духом та силою євангелії і відчую дух світу, нехай і найменшою мірою, до мене приходять неприємності; щось іде не так. Я це перевірила на собі, і що заспокоїть мене? Не ви можете передати мені заспокоєння, яке б задовольнило безсмертний розум, а те, що йде з вишнього Джерела. І хіба це не наш привілей – жити так, щоб постійно мати Його вплив у своїй душі?»

Колись ви станете старими (якщо доживете). Багато що з того, на що ви витратили свої сили, пройде. Ваші стосунки і зв’язок з Божеством будуть вашою головною радістю, але не в тому випадку, коли ви нехтували ними, як були молоді.

ВАША ПОВЕДІНКА НЕ ВІДПОВІДАЄ ВАШИМ ПЕРЕКОНАННЯМ

Дуже важко відчувати мир, який обіцяє Спаситель, якщо ваші вчинки не збігаються з вашими ідеалами та переконаннями.

Жоден чоловік не може служити двом хазяям; він або буде ненавидіти одного і любити другого, або буде вірним одному і зневажати другого. Ви не можете служити Богові і мамоні (3 Нефій 13:24).

Ці слова звучать як релігійне послання, але вони є також психологічною моделлю. Спроба виконувати дві протилежні речі викликає когнітивний дисонанс (конфлікт в розумі), який викликає страждання і в кінцевому підсумку змушує нас вибирати щось одне і відкидати інше, просто щоб позбутися вини і стресу. Служіння Богові і мамоні призводить до стану конфлікту, який в певний момент має бути вирішений.

Отже, вибір має бути зроблений. Залишити Церкву, щоб позбутися почуття провини і дотримуватися іншого способу життя, або ж покаятися і позбутися свого гріха. Цей вибір зазвичай дуже складний; нас може кидати з боку в бік – ми можемо каятися і падати, каятися і падати. Або ми можемо просто відчувати муки через цей вибір протягом довгого часу, поки наша вина накопичується. Ця наростаюча вина змушує нас бути дратівливими по відношенню до наших близьких і наших керівників.

Любов до гріхів чи насолода ними також можуть відвернути нас від покаяння. Як тільки ми починаємо віддалятися від Церкви, гордість може відштовхнути нас дуже далеко.

Коли ми відчуваємо себе нікчемними і негідними любові Господа, це може перешкоджати нам каятися і змусити нас піти від Нього. Один дуже важливий урок, особливо для жінок, полягає в тому, що самоприниження – це не те ж саме, що смирення! Істинне смирення відкриває наш розум і серце для наповнення небесним знанням, духом і миром. Самоприниження зупиняє наше зростання.

Або, можливо, вам потрібно не каятися, а просто змінити те, на чому ви зосереджені. Скільки жінок в Церкві, особливо в США, і особливо в Юті, намагаються жити відповідно до трьох наборів стандартів: Господнього стандарту, стандарту церковної культури, як вони його сприймають, та стандарту світу? Коли ми так робимо, ми встановлюємо нереальні очікування і руйнуємо свій світ.

ВАША ГОРДІСТЬ ЗМУШУЄ ВАС ШУКАТИ НЕДОЛІКИ В ЦЕРКВІ, ЇЇ КЕРІВНИКАХ ТА ЇЇ ЧЛЕНАХ

Ми знаємо, що це трапляється, коли ми сердимося. Гордість – матір гніву. Подивіться на цю цитату Томаса Марша, який був Президентом Кворуму дванадцятьох за часів Джозефа Сміта, але чия гордість привела його до відступництва. Йому знадобилося 18 років, щоб змиритися і повернутися до лона Церкви, розкаявшись і маючи більше розуміння.

Я старанно прагнув пізнати Дух Христа відтоді, як повернувся обличчям до Сіону, і я вірю, що отримав Його. Я часто хотів дізнатися, як почалося моє відступництво, і прийшов до висновку, що я певно втратив Дух Господа з мого серця.

Наступне питання: «Як і коли ти втратив Дух?». Я став заздрити Пророкові, потім моє сприйняття змінилося, і я перестав помічати те, що було правильним, і проводив весь свій час в пошуках злого; а потім, коли диявол почав водити мене, легко вже було виникнути тілесним думкам: гніву, ревнощам і обуренню. Я відчував це в душі; я відчував гнів і злість; і Дух Господа пішов, як говориться в Писаннях; через це я був сліпим, і мені здалося, що я побачив колоду в оці брата Джозефа, але це було ніщо інше, як порошинка, а колода була в моєму оці; але я думав, що бачив колоду в його оці, і я хотів витягнути її; і, як каже брат Гебер, я був злий і хотів, щоб всі навколо теж були злими. Я розмовляв з братом Бригамом і братом Гебером і хотів, щоб вони розізлилися, як я; але я бачив, що вони не злилися, а я ще більше розсердився через те, що вони не злилися. Брат Бригам обережно сказав: «Ви керівник Церкви, брат Томас?» Я відповів: «Ні». «Тоді, – сказав він, – чому б вам не перестати про це турбуватися?»

Це те, що стосується мого лицемірства – я втручався не в свою справу. Але дозвольте мені сказати вам, мої браття та друзі, якщо ви не хочете страждати душею і тілом, як я, – якщо в когось з вас є насіння відступництва, не дозволяйте йому прорости, але придушіть цей дух в зародку; бо це призведе до страждання і скорботи в цьому світі і до загибелі в світі прийдешньому (BYU.edu).

Ми можемо бути членами Церкви, що мають гарну репутацію, але якщо вступає гнів, мир йде. Ми не можемо скористатися миром, який пропонує Христос, якщо ми сповнені гордині.

ВИ НЕВІРНО РОЗУМІЄТЕ ВЧЕННЯ ЦЕРКВИ

Я зустрічала багато Святих Останніх Днів, які зациклюються на тій чи іншій доктрині. Якщо ми зациклюємось, ми не спокійні і не миролюбні. Якщо ми повністю довіряємо Господу, розуміючи, що Він стоїть на чолі всього, володіє усією силою і щиро любить нас (усіх), тоді ми можемо розслабитися, коли неправильно щось розуміємо, поки не отримаємо ті знання, які шукаємо, але деякі з нас не настільки терплячі.

Аллен Вайєтт, що пише для сайту Mormon Interpreter, написав огляд книги Керол Лінн Пірсон про множинні шлюби. Він навів у приклад непідтверджену історію, розказану нею, одну з багатьох, які критикують вчення про множинні шлюби:

Мій теперішній чоловік і його перша дружина уклали шлюб в храмі і багато років були активними Святими Останніх Днів. Його дружина переспала з іншим чоловіком і завагітніла. Вони розлучилися до народження дитини. Потім ця колишня дружина переспала з іншим чоловіком і знову завагітніла. Обидві ці дитини запечатані з моїм чоловіком, хоча вони не є його дітьми. Вони були «народжені в завіті» з ним, і так воно і залишиться.

Коли ми одружилися, ми говорили про запечатування одне до одного. Коли я розмірковувала над цим, я зрозуміла, що якщо я запечатаюсь з чоловіком, то підпишуся на життя в множинному шлюбі на вічність, оскільки він буде запечатаний з двома жінками.

Тож тепер, на цій землі, мені потрібно прийняти жахливе рішення. Чи хочу я відмовитися від свого чоловіка в вічності, або ж я хочу залишатися з ним і жити у вічній полігамії? На сьогодні я не готова жити в полігамних стосунках вічно, тому ми залишаємося «незапечатаними». Мені дуже сумно, тому що мій чоловік – моя друга половинка. Він чудова, неймовірна, добра, любляча і турботлива людина. Але згідно церковної доктрини, якщо я не вирішу бути запечатаною в множинному шлюбі, він буде зі своєю першою дружиною назавжди (як співається в піснях!), а не зі мною.

Ці люди дійсно страждають розумом і духом, але це відбувається тому, що вони невірно розуміють вчення. Вайєтт каже:

«Згідно з багатьма віршами в УЗ 132, вся основа для створення вічного шлюбу ґрунтується на трьох речах:

  1. Чоловік і жінка, які хочуть бути разом добровільно
  2. Здійснення обряду запечатування людиною, яка має відповідні ключі
  3. Підтвердження обряду Святим Духом обіцяння

У випадку з братом Джонсоном і його першою дружиною, тільки одна з цих умов відповідає вимогам – здійснення обряду запечатування людиною, що має відповідні ключі. Дві інших умови не відповідають вимогам. Жодна зі сторін більше не бажає брати участь у вічному шлюбі разом, а також Святий Дух обіцяння не підтвердив обряд».

Таким чином, ці люди страждають без потреби, бо вони невірно розуміють свою ситуацію відповідно до істинного вчення. Коли нас турбує якесь вчення або політика, ми повинні ставити під сумнів наше сприйняття цього вчення і політики, молитися, вивчати, знаходити відповіді і водночас довіряти Богові. Це, знову ж таки, вимагає терпіння, довіри й віри. Заспокойтесь.

Що допомагає вам знайти мир, обіцяний Христом? Дайте нам знати в коментарях нижче.

Ця стаття була написана англійською мовою Гейл Бойд та опублікована на сайті thirdhour.org. Переклад Тамари Мартиненко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]