одкровення від Бога

Більшість помилкових уявлень, пов’язаних з Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів (як всередині, так і поза Церквою), походять від неповного розуміння природи одкровення. Насправді, я б навіть сказав, що більшість спірних питань про нашу віру, так чи інакше, пов’язані з цим принципом. Отже, що ми знаємо про одкровення?

Що ж, коротко, одкровення – це божественний спосіб спілкування Бога з нами. Більшість з нас це знають. Проблема в тому, що зазвичай на цьому ми і зупиняємося і не копаємо глибше. Це чудове місце для початку, але одкровення набагато прекрасніше, складніше і детальніше, ніж просто телефонна лінія між нами та Богом. Ось три істини про одкровення, які вам, можливо, ще належить розглянути, але вони можуть внести ясність, якщо ви прагнете зрозуміти цей важливий принцип:

1. ОДКРОВЕННЯ ІНОДІ МОЖЕ БУТИ З КАВЕРЗОЮ

Застрибайте до моєї машини часу і вирушаймо в минуле, в епоху брата Яреда Махонрі. Ось що відбувається:

І Господь сказав: Ідіть працювати і будувати у такий спосіб барки так, як ви досі будували. І сталося, що брат Яреда пішов працювати, а також його брати, і будували барки у той спосіб, у який вони будували раніше, за вказівками Господа. І вони були маленькими, і вони були легкими на воді, дійсно, наче легкість птаха на воді.

І було їх збудовано в такий спосіб, що вони були надзвичайно щільними, саме такими, що вони б тримали воду, як посудина; і дно в них було таким щільним, як у посудині; і боки в них були такими щільними, як у посудині; і кінці в них були загострені; а верхня частина в них була такою щільною, як у посудині; а довжиною вони були в довжину дерева; а двері там, коли були зачиненими, були щільними, як у посудині.

І сталося, що брат Яреда волав до Господа, кажучи: О Господи, я виконав роботу, яку Ти наказав мені, і я спорудив барки, згідно з тим, як Ти настановив мене.

І ось, о Господи, в них немає світла; як ми поведемо їх? І ще, ми загинемо, бо зможемо в них дихати тільки тим повітрям, що в них є; отже, ми загинемо.

Згідно з текстом, Махонрі і його народ будували баржі й раніше. Але нові баржі трохи відрізнялися, як зазначалося в останньому абзаці: «…немає світла; як ми поведемо їх? І ще, ми загинемо, бо зможемо дихати тільки тим повітрям, що в них є … отже ми загинемо».

Чи можете ви уявити себе членом групи Махонрі в той час? Пророк повертається з гори з настановами Господа про те, як будувати ці баржі. Ви дуже швидко помічаєте очевидні проблеми. Ви розумієте, що це одкровення, ніби від Бога, фактично вб’є вас разом з іншими. Що відбувається? Що це за одкровення таке? Що за справи, Бог?

Ось у чому була каверза.

Очевидно, Господь прекрасно усвідомлював, що малося на увазі в Його настановах (смерть). Але, звичайно, не зважаючи на те, що передбачає це одкровення, воля Божа полягала не в тому, щоб Яредійці, слідуючи Його настановами, померли. Швидше, це був план, створений для Яредійців, покликаний повернути їх до Нього, щоб вони отримали більше одкровень.

І це саме те, що зробив Махонрі. Однак, також важливо визнати чудову віру, яку продемонструвала група, оскільки Махонрі повернувся за наступними настановами тільки після того, як баржі-пастки вже були побудовані. Він діяв згідно з отриманим ним одкровенням (яке було неповним, непослідовним і потенційно небезпечним), а тільки потім отримав більше одкровень.

Отже, якщо ви отримуєте одкровення (або якщо ви помітили одкровення з історії Церкви), яке не має сенсу, пам’ятайте, що воно може бути з каверзою. Воно може бути навмисно неповним, невизначеним або зовсім нелогічним, навмисно, щоб привести вас назад до Господа для отримання більшого світла та розуміння.

2. ОДКРОВЕННЯ МОЖЕ БУТИ ПІДІГНАНЕ ПІД НАС

Ласкаво просимо знову до машини часу. Давайте вирушимо в іншу епоху. Давайте вирушимо на узбережжя Юдеї часів Нового Завіту. Ах, свіже середземноморське повітря, пляжі з білим піском і, о, дивіться, фарисеї знову за своє. Вони завжди намагаються загнати цього Ісуса в кут …

І підійшли фарисеї до Нього, і, випробовуючи, запитали Його: Чи дозволено дружину свою відпускати з причини всякої?

А Він відповів і сказав: Чи ви не читали, що Той, Хто створив споконвіку людей, створив їх чоловіком і жінкою?

І сказав: Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і стануть обоє вони одним тілом,

тому то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує!
Вони кажуть Йому: А чому ж Мойсей заповів дати листа розводового, та й відпускати?

Він говорить до них: То за ваше жорстокосердя дозволив Мойсей відпускати дружин ваших, спочатку ж так не було.

Іншими словами: «Якщо чоловік і дружина мають бути разом вічно, чому розлучення є положенням закону, який Бог дав пророку Мойсею?» Відповідь Христа повчальна. Я перефразую: «В ідеальному світі розлучення не буде дозволене. Але ви всі живете в занепалому світі. І оскільки ви не в змозі дотримуватися вищого закону, я велів Мойсею дозволити розлучення. Але це не є ідеалом».

Релігієзнавець Бен Спакман висвітлив цей принцип в 2017 році. Він сказав:

… те, що говорить Ісус, – навіть якщо це Тора, навіть якщо це з вуст Бога, не означає, що це відображає ідеальну, вічну, кінцеву перспективу. Богу довелося пристосовувати навіть свої закони до ваших жорстоких сердець, і тому розлучення дозволене.

Закон Мойсея в цілому йде за аналогічною схемою. Оскільки Ізраїль не міг дотримуватися вищого закону, їм було дано нижчий закон. Він не був ідеальним, але, чесно кажучи, він був милосердним. Якби вони мали дотримуватися більш високих стандартів, яких вони не в змозі досягти, їхнє засудження було б набагато серйознішим.

Справа в тому, що іноді Бог дозволяє щось (і це може навіть оцінюватися як справжнє одкровення), але воно може бути не ідеальним. Як цей принцип застосовується сьогодні? Це визначати вам. Особисто мені приємно знати, що те, що певне одкровення може прийти від Бога, не обов’язково означає, що це вічна воля Бога. Одкровення цілком може бути пристосоване до наших обставин, культури і здібностей.

3. ОДКРОВЕНННЯ ЧАСТО АДАПТУЄТЬСЯ ДО КУЛЬТУРИ ТА УМОВ, В ЯКИХ ВОНО ОТРИМУЄТЬСЯ

Гаразд, ще одна подорож в машині часу, і ми закінчимо. Ми повертаємося в Середнє Царство Єгипет. У книзі Буття в хронологічному порядку ми бачимо наступне:

І стався був голод у Краї. І зійшов Аврам до Єгипту, щоб там перебути, бо голод у Краї тяжкий став. 

Буття 12:10

І піднявся Аврам із Єгипту, сам, і жінка його, і все, що в нього було, і Лот разом із ним, до Негеву.

Буття 13:1

…восьмиденний у вас буде обрізаний…

Буття 17:12

Напевно, здається дивним, що ці уривки з Писань можна зв’язати один з одним, але майте терпіння. Закон обрізання було дано Аврааму як знак або символ Авраамового Завіту. Ви, напевно, вже знали це. Можливо, ви не знали, що Авраам був не першим, хто практикував обрізання. Це була культурна практика до Авраама, наприклад, в Єгипті. Цікаво, що ця практика стала застосовуватися (згідно з наведеними вище Писаннями) тільки після того, як Авраам відвідав Єгипет.

Що це означає для одкровення? Бен Спакман сказав це найкращим чином:

Аспекти одкровення, таким чином, будуть сильно відбивати те середовище, в якому воно отримано, і є необхідною частиною цього одкровення, а не йдуть на шкоду його якості. Те, що умови одкровень схожі, може говорити або не говорити про «запозичення» або «схожість», але це не виключає отримання нового одкровення… Ісус перетворив воду на вино, Він не зробив його з нічого.

МОРАЛЬ ІСТОРІЇ

Одкровення є далеким від принципу «біле-чорне». Часто воно буває неповним і складається з декількох елементів. Іноді воно адаптоване до наших обставин і може не бути зображенням вічного ідеалу. А іноді важко побачити межу між божественним впливом та впливом умов, в яких ми знаходимося, тому що Бог часто використовує наші умови, щоб представити божественне в зрозумілій формі.

Ми трохи розширили зміст фрази «одкровення – це божественний спосіб спілкування Бога з нами». Але знову ж таки, не зупиняйтеся на цьому. Розуміння одкровення дуже важливе для нашого духовного здоров’я, і ​​нам доведеться працювати над цим усе життя.

Бо знайте, так каже Господь Бог: Я дам дітям людським рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи; і благословенні ті, хто прислухається до Моїх повчань, і прихилить вухо до Моєї поради, бо вони навчаться мудрості; бо тому, хто сприймає, Я дам більше; а від тих, хто скаже: У нас є досить, від тих буде забрано навіть те, що в них є.
2 Нефій 28:30

Ця стаття була написана англійською мовою Девідом Снеллом та опублікована на сайті thirdhour.org. Переклад Тамари Мартиненко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]