Джозеф Сміт є Пророком

Шановний Майкле Ді Паоло,

Одного разу мене попросили довести, що Джозеф Сміт був пророком Бога (і мав повноваження від Бога), в якості доказу використовуючи тільки Біблію. Я був в змозі відповісти, але було важко пояснювати про повноваження, ключі священства, Мелхиседекове і Ааронове священство, і я подумав, що хтось, у кого вже є готова відповідь, міг би зробити це набагато краще і більш повно.

Я схильний ускладнювати свої відповіді. Як мені пояснити простіше, що таке Мелхиседекове і Ааронове священство і покликання пророків, надаючи тільки відповідні посилання на Біблію?

Шановний Ускладнюваче,

Доводити щось, у що ми віримо, тільки за допомогою Біблії, має бути досить легко (так само легко, як доводити будь що на релігійні теми). Проте, довести, що Джозеф Сміт був пророком, неможливо без свідчення Святого Духу. Все, що ми можемо зробити, це з’ясувати, чи не суперечить досвід Джозефа досвіду попередніх пророків.

Давайте розглянемо дещо з того, про що ви згадали у вашому питанні: Джозеф стверджує, що Бог покликав його бути пророком, коли йому було 14 років, і він стверджує, що ангели відвідали його і дали йому два різних священства.

Чи покликає Бог Пророків?

Отже, чи покликає Бог пророків? Так. Якою б не була причина, Бог звертається до Своїх дітей на Землі через пророків, і Він завжди робив це таким чином:

Як був заповів відвіку устами святих пророків Своїх (Від Луки 1:70)

Велике значення має те, ким є ця людина. У 4 розділі книги Вихід Бог покликає Мойсея бути Його глашатаєм на Землі, але Мойсей ухиляється від відповідальності, тому що він – не красномовний оратор. Після деяких дебатів, Бог нарешті вирішує дозволити Аарону говорити за Мойсея, але Господь все ж таки наполягає на спілкуванні з Мойсеєм замість того, щоб говорити безпосередньо з Аароном. Мойсей був тим, кого Бог покликав бути пророком, тож Мойсей –це саме той, хто мав ним бути.

Але чи не дивно те, що Бог покликав бути пророком дитину, якою був Джозеф Сміт? Ні. Насправді, це написано в 1 Царств 3:1:

 А юнак Самуїл служив Господові при Ілії. А слово Господнє було не часто

за тих днів, і видіння були вряди-годи.

Про це йдеться саме в тому розділі, в якому Господь уперше спілкується з Самуїлом. Цікаво, що ми знаходимо Самуїла в ситуації, подібній до тієї, в якій знаходився молодий Джозеф Сміт. Він був дитиною, коли він був покликаний, і жив в такі часи, коли не було видінь від Бога.

Чи згадуються обидва Священства у Біблії?

Звичайно люди можуть погодитись з тим, що Джозеф був покликаний (адже все можливо), але як ставитися до усіх дивних речей, яким він навчав? Мормони дійсно серйозно ставляться до влади і рівнів священства, але чи прийшло усе це від Джозефа Сміта? Насправді, посилання на священство, навіть на різні види священства, можуть бути знайдені на сторінках Біблії.

У Старозавітні часи, коли Ісус Навин і Ізраїльтяни перходили до Землі обітованої, кожному коліну була дарована частина того, що вони завоювали. Проте Левітам вже було призначено Богом бути священиками, тож їхньою спадщиною була влада священства, а не земля. Почитайте Числа 18:23-24 і Ісус Навин 18:7.

У ті часи єдиними людьми, уповноваженими Богом бути Його священиками, були Левіти (від них ми отримали священство Левітське, що сьогодні називається священством Аароновим). Але Павло навчає про інше священство, яке навіть вище, ніж священство Левітів, і яке було у Мелхиседека. У перших віршах Послання До Євреїв 7 Павло був вражений тим, що Аврам віддавав десятину Мелхиседеку, хоча той і не був коліна Левія, припускаючи, що Мелхиседек мав навіть більші релігійні повноваження.

У Посланні До Євреїв 5:4-6 Павло показує, що Христос був поставлений Богом як першосвященик не чину Левітів (чин – слово, використане, щоб описати релігійну групу або родовід), але чину Мелхиседека (дивіться Псалми 110:4 і Послання До Євреїв 7:14-16). Павло потім продовжує, що, якщо Левітське священство було таке могутнє, то яка потреба нашому Господові, Ісусові Христу, мати ще одне? Він приходить до висновку, що Христос приніс із собою вищий закон, для якого потрібне вище священство.

Тож якою буде коротка відповідь?

Бог покликав Джозефа Сміта бути пророком, і для того, щоб користуватися владою пророка, він мав отримати обидва священства: Левітське (також відоме як священство Ааронове), яке відповідальне за певні принципи Євангелії, такі як десятина, а також Мелхиседекове, або вище священство, яке відповідальне за вищий закон, якому навчав Христос.

Найбільшою проблемою, коли ви намагаєтесь “довести” щось з допомогою Біблії, є складність цього процесу. Дуже мало людей знають біблійні історії. Здебільшого, вони просто знають популярні вірші. Усе вчення є у Біблії, але є ще історія і передісторія, які треба пояснювати, цим все й ускладнюється. Я написав цей пост для вас, і я знаю, ви зрозумієте це. Кращий спосіб навчати тих, хто не знайомий з Біблією – наслідувати приклад Аарона, коли він навчав батька Ламонія:

І сталося, що коли Аарон зрозумів, що цар повірить його словам, він почав від сотворіння Адама, читаючи цареві писання – як Бог створив людину за Своєю подобою, і що Бог дав їй заповіді, і що через провину людина пала. (Алма 22:12)

Почніть з самого початку і читайте Писання з ними. Історії навчатимуть самі.

Вас щось зацікавило? Господь цінує чесні питання, і я також. Запитайте у мене про що завгодно, заповнивши форму зворотнього звязку.

Зворотний зв’язок

Ця стаття була написана Майклом Ді Паоло та була опублікована англійською мовою на mormonhub.com. Переклад Тамари Мартиненко.

Схожі статті:

Відео:

 

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]