Дівчина тримає в руках Книгу Мормона

Певно мало хто знає католицького професора доктора Стівена Х. Вебба, але він багато зробив для захисту вірувань СОД, їхніх цінностей та Писань. Коли майже весь світ відмовлявся сприймати мормонів як християн, він публічно захищав їх, кажучи: “Мормони більші християни, ніж більшість основних християнських течій, які не приймають всерйоз вражаючий факт, що Ісус є Син Божий”.

Коли Вебб помер у віці 54 років 5 березня 2016 року, багато хто, в тому числі мормонські науковці, оплакували втрату цієї неймовірної людини.

“Жоден сучасний богослов, який не є членом Церкви СОД, не займається мормонською теологією з більшою уважністю та ретельністю, ніж Стівен Х. Вебб”, – сказав Блер Ходжес з Інституту релігійно-гуманітарної освіти ім. Ніла А. Максвелла при Університеті Бригама Янга в інтерв’ю газеті Salt Lake Tribune.

Він вважав і доводив, що мормонізм, і зокрема Книга Мормона, “наповнені Христом”.

“Коли я читав цю книгу, не зважаючи ні на що я був абсолютно здивований”, – писав він. – “Ніхто не виділяється, крім Нього. ‘І ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа, і ми записуємо наші пророцтва, щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів.’ (2 Нефій 25:26)”.

І хоча його перші праці, наведені вище, свідчать про його повагу до мормонських вірувань, він також не утримувався від критики. Однак, незадовго до своєї смерті, доктор Вебб поділився в електронному листі до  LDS Living, що його погляди “дуже змінилися, виросли, і стали набагато глибшими з тих пір.” Він продовжив: “Я написав цей уривок, коли я був на самому початку моєї подорожі до Відновленої Євангелії, і я багато чого дізнався про Святих і навчився від них з тих пір.”

Вебб був непохитним у тому, що вивчення мормонізму і знайомство з мормонами зробило його кращим християнином.

Це надихнуло Вебба написати нову книгу: “Мормонське християнство: Чого християни, які не є мормонами, можуть навчитися у Святих останніх днів”, і наступну під назвою “Католик і мормонон: богословський діалог”.

В розділі “Питання і відповіді” журналу “America” Вебб надав ще кілька прикладів того, як мормонізм змінив його, і яку це може принести користь іншим християнам, особливо католикам. Ось лише кілька основних моментів:

… Для мене Книга Мормона безсумнівно є дивовижним текстом, який розглядає богословські питання в формі оповіді. Читаючи її з релігійної точки зору, а не у відповідності до сучасних історичних стандартів, можна побачити, як вона вирішує багато проблем, які викликали розбіжності серед протестантів у дев’ятнадцятому столітті, і вказує шлях до більш багатого і ширшого християнства, ніж те, яке було тоді доступне…

Чого католики можуть навчитися у мормонів?

…І мормони, і католики говорять про роботу і святість більше, ніж протестанти, і вони можуть вчитися один у одного у цьому відношенні. Крім того, у мормонів є тверде переконання у фізичній реальності Небес. Колись католицизм мав більш яскраве і детальне уявлення про Небеса, але, я боюся, багато що з цього ми втратили. Нам є чому повчитися у мормонів: впевненості в матеріальній реальності життя після смерті.

Мормони також мають дуже сильне почуття зв’язку між живими і мертвими… Ми, католики, можемо прийти до розуміння нашої власної відповідальності за померлих новими шляхами через вивчення мормонізму.

Чого мормони можуть навчитися у католиків?

Мормони вірять, що християнство загубило вірний шлях після смерті перших Апостолів, тож більшість мормонів не читають багато з традиційного богослов’я. Не зрозумійте мене неправильно. Я вважаю, що мормони більш духовно досвідчені і зацікавлені, ніж члени будь-якої іншої церкви, яку я знаю. Вони неймовірно обізнані стосовно своїх власних вірувань і, через те що вони є релігійною меншістю, дуже красномовні в поданні актуальності та узгодженості цих переконань.

Мормони духовно зацікавлені і інтелектуально сміливі у своїй вірі. Але мормони часто не знають, як їхні переконання вписуються в решту християнських традицій. Я намагаюся показати в своїй роботі, що мормонізм не є ізольованою і недоступною формою християнства. Вірування мормонів мають багато цікавих паралелей і прецедентів в інших християнських традиціях і історії…

З точки зору вашого розуміння, що є основною ідеєю мормонізму?

Їхнє головне послання нічим не відрізняється від будь-якої іншої церкви. Кожен мормон, з яким я розмовляв, і кожна мормонська книга, яку я прочитав, підтримує владу Ісуса Христа як Сина Божого і нашого єдиного істинного Спасителя…

Якби ви могли сказати одну річ Папі Римському Франциску про мормонів, що б це було?

Для католиків настав час сприймати мормонів всерйоз. Для початку було б непогано переглянути рішення тодішнього кардинала Йозефа Ратцінгера про невизнання законності хрищення Святими останніх днів. Гарним місцем для того, щоб почати, був би Рим, і найкращім часом було б відкриття мормонами їхнього нового храму там!

То ось, що ми маємо: поради, висновки і неймовірна прозорливість людини, яка почала як противник Церкви, але поступово навчилася поважати і любити її членів і теологію, відкривши свій розум і дійсно читаючи і досліджуючи Книгу Мормона.

Ми вдячні за добре серце, дослідження та зусилля доктора Вебба з розповсюдження позитивного ставлення до мормонізму по всьому світу.

Ця стаття була написана Danielle B. Wagner та була опублікована на ldsliving.com  під назвою “Catholic Professor: The Book of Mormon Is a Miraculous Text

Українська ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | Englsih ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company.

 

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.
Позначки: