прогулянка сім'ї

Коли моїй дочці було три або чотири місяці, я прийшла з нею до педіатра зі списком, який складався з мільйона питань і одразу виказав мене як геть недосвідчену жінку, яка вперше стала мамою. Її лікар мав десятки років досвіду роботи і був обізнаний про всі останні сучасні дослідження; він сказав мені те, що стало моєю мантрою материнства: “Якщо всі експерти говорять одне й те ж саме – це саме те, що ви повинні робити. В іншому випадку, це не має ніякого значення”.

Протягом декількох років я була зосереджена на цій частині поради: “Це дійсно не має значення, як ви щось робите”, використовуючи її, щоб звільнити себе від почуття провини за те, що не живу згідно з очікуваннями, встановленими соціальними мережами до материнства.

Але іншу частину цієї поради я пригадала, коли нещодавно читала 17 розділ 1 Нефія. Сім’я Легія тільки-но досягає землі Щедрої на березі моря, і Бог наказує Нефію піти на гору, а потім розкриває йому план корабля, який Він хоче, щоб побудував Нефій.

Бог дає план

Бог не просто наказав Нефію “побудувати корабель” і дозволив йому використовувати свої навички і уяву, щоб виконати цю заповідь, Він сказав йому: “Ти побудуєш корабель у той спосіб, який Я тобі вкажу”.

Бог не просто хотів, щоб у Нефія був корабель. Він турбувався про те, як він буде виглядати.

Насправді, кожного разу, коли Богу дійсно не все одно, як ми щось робимо – Він дає план. І якщо перефразувати педіатра моєї дочки, можна сказати так: “Коли Бог – найбільший з усіх експертів – щось говорить, саме так ми маємо зробити”. Двадцять років тому Президент Хінклі представив від імені Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів документ “Сім’я: Проголошення світові” підтвердивши вічні Божі істини стосовно сім’ї.

Бог не просто заповідає нам “Одружуйтесь” або “Створюйте сім’ї” і залишає решту на наш власний розсуд. Він не просто турбується про те, щоб у нас була сім’я. Він піклується про те, якими будуть наші сім’ї.

І це Проголошення дає нам план, щоб ми могли побудувати наші сім’ї таким способом, який нам вказав Бог.

Якими Бог хоче бачити наші сім’ї

Зокрема, план Бога стосовно сім’ї говорить нам, що шлюб складається між чоловіком і жінкою, які мають відповідальність любити і піклуватися один про одного, і сила породження може застосовуватися тільки в рамках цього союзу. Діти мають право бути народженими в рамках такої сім’ї і це означає, що вони отримають фізичне тіло і набудуть досвід, необхідний, щоб досягти вічного життя.

Батьки повинні:

  • виховувати своїх дітей в любові й праведності
  • забезпечити їхні фізичні й духовні потреби
  • вчити їх любити й служити один одному, дотримуватися заповідей Божих і бути законослухняними громадянами, де б вони не жили

Батько і мати працюють разом як рівні партнери; батько головує над своєю сім’єю, забезпечує її потреби і захищає, в той час як мати виховує дітей.

Успішні та щасливі шлюби та сім’ї засновані на:

  • вченнях Господа Ісуса Христа
  • вірі
  • молитві
  • покаянні
  • прощенні
  • повазі
  • любові
  • співчутті
  • праці
  • повноцінному відпочинку

Священні храмові обряди дозволяють сімейним відносинам продовжуватися вічно.

Використання плану

Цей план Небесного Батька все ще залишає багато місця для того, щоб зробити наші сім’ї індивідуальними – кількість дітей, де ми живемо, освіта, кар’єра, як ми проводимо сімейну відпустку і т.д. Але є речі, про які Він піклується, які Він ретельно окреслив і які ми повинні часто переглядати.

На кожному етапі процесу будівництва мудрий архітектор буде порівнювати план будівництва з фактичною спорудою, щоб переконатися, що кожна цеглина знаходиться в потрібному місці і щоб виправити будь-які неточності. Так само Нефій часто повертався на гору, де Господь давав йому настанови щодо будівництва корабля.

План корисний тільки тоді, коли його часто використовують в якості стандарту, з яким звіряють вигляд будівлі, корабля або сім’ї.

Більшість сімей не відповідають ідеально плану, що описаний в Проголошені, але на якому етапі процесу будівництва нашого сімейного корабля ми б не знаходилися, було б доцільно порівнювати його з планом і вносити будь-які корективи, які тільки можливо, щоб наблизитися до Божественного ідеалу.

Чому це важливо

Небесний Батько наказав Нефію побудувати корабель згідно з Його планом, “щоб міг Я перевезти твою родину через води” в землю обіцяну. Тільки корабель, побудований відповідно до Божого плану буде досить сильним, щоб протистояти штормам, які зустрінуться на шляху до землі обіцяної.

Бог має таку саму мету для наших сімей: забезпечити нас транспортним засобом, щоб доставити нас до вічної землі обіцяної. Але тільки сім’я, що побудована згідно з планом Бога, буде досить сильною, щоб провести нас через шторми життя і благополучно доставити в Царство Боже.

Він хоче, щоб ми пережили бурі і повернулися додому, саме тому Він турбується про те, якими є наші сім’ї.

Ця стаття написана Лізою Тейшейра та вперше була опублікована англійською мовою на http://lds.net. Переклад Людмили Шепелєвої.

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.
Позначки: