заповіді та контроль

Святі останніх днів прагнуть дотримуватися безлічі заповідей. Велика десятка: Слово мудрості, Закон десятини, Закон цнотливості і т. д. Коригор свого часу дуже ясно висловив свою думку стосовно заповідей в Алмі 30:

І таким чином ведете цей народ за безглуздими традиціями ваших батьків, і згідно з вашими власними бажаннями; і ви тримаєте їх у покорі, саме так, немовби в неволі, щоб ви могли насичуватися трудами їхніх рук, щоб вони не наважувалися підвести очі з сміливістю, і щоб вони не наважувалися користуватися своїми правами і привілеями.

Так, вони не наважуються користуватися тим, що є їхнім власним, щоб не образити своїх священиків, які впрягають їх у ярмо згідно з своїми бажаннями, і змусили їх повірити з допомогою їхніх традицій, і їхніх снів, і їхніх примх, і їхніх видінь, і їхніх удаваних таємниць, що вони, якщо не вчинять згідно з своїми словами, образять якусь невідому істоту, яку вони називають Богом—істоту, яку ніколи не бачили і не знали, якої ніколи не було і ніколи не буде.

Чи звучать ці думки знайомо? У наші дні ми чуємо їх весь час. «Занадто багато заповідей. Стандарти занадто високі. Всі ці правила обмежують мою свободу! Церковні керівники просто намагаються тримати мене під контролем, щоб зберегти свою владу. Ці правила – це лише деспотична тактика контролю».

Нещодавно моя дружина поділилася зі мною іншою точкою зору, яка дає альтернативне уявлення про те, чим мають бути заповіді. Я зроблю все можливе, щоб пояснити це нижче:

ЗДОРОВІ СТОСУНКИ

Я ніколи не дивився фільм «Щоденник пам’яті», але я дуже добре знайомий з однією сценою, яка колись часто з’являлася в Інтернеті, тому що вона була до смішного життєвою. Ви будь-коли перебували у стосунках, де сподівання були неясні? Це могли бути стосунки в парі хлопець/дівчина, роботодавець/працівник, батько/дитина, друг/друг, вчитель/учень, та хто завгодно. Ось що сталося, коли між двома головними героями фільму були неясні сподівання:

Чоловік: «Чого ти хочеш?»

Жінка: *Мовчання*

Чоловік: «Чого ти хочеш?»

Жінка: «Це не так просто!»

Чоловік: «Чого ти ХОЧЕШ?!»

Коли є сподівання, але вони незрозумілі, з’являються проблеми в стосунках і виникає напруга. А сподівання є у всіх нас. Ми хочемо взаємної поваги. Вірності. Довіри. Доброти. Підтримки. Любові. Ви колись мали друга, який постійно вас не поважав? Або не був вірним? Втратив вашу довіру? Що сталося з цим другом? Здогадуюся, що після цього другом він називався недовго.

ОЧІКУВАННЯ ПРОТИ ОЗОБОВ’ЯЗАНЬ

На щастя, обґрунтовані очікування в будь-яких стосунках (за винятком, можливо, стосунків роботодавець/працівник) не розглядаються як зобов’язання. Подивіться, що про це сказав автор Psychology Today Марк Д. Райт:

«…Партнери можуть сприймати певні зобов’язання один перед одним як частину своїх стосунків, але ці зобов’язання не повинні сприйматися як тяжка повинність, в тому сенсі, що вони не повинні сприйматися як відокремлені від самих стосунків або вищі за стосунки. Якщо так відбувається, це свідчить про наявність проблем у взаєминах, тому що один або обидва партнери розглядають стосунки ззовні, ніби оцінюючи з боку і розглядаючи «обмеження» і «вимоги» стосунків як зобов’язуючі, замість того, щоб розглядати стосунки зсередини,, коли партнери задовольняють потреби один одного через любов і вдячність один за одного і за свої стосунки. Коротше кажучи, ви маєте хотіти робити щось для свого партнера, замість того, щоб відчувати, що так треба.»

Ті ж принципи повинні застосовуватися у всіх без винятку наших особистих стосунках, включаючи наші відносини з Богом. Розглядаємо ми наші стосунки з Богом ззовні чи з середини? Чи розглядаємо ми очікування Бога як «обмеження» та «вимоги»? Чи ми просто дотримуємося заповідей, тому що розуміємо, що так треба?

ВАШІ СТОСУНКИ З БОГОМ

«Загублений і знайдений» Грег Олсон

Кожен з нас намагається розвивати особисті стосунки з Богом. У главі 17 від Івана велика увага приділяється важливості розвитку цих стосунків:

Життя ж вічне це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його.

Частина пізнання Бога – це розуміння того, чого Він очікує від нас, якщо ці стосунки мають бути дієвими і досягти свого потенціалу. Іншими словами, нам дуже пощастило з ясними очікуваннями, які Бог повідомив нам у вигляді заповідей.

Відкрите спілкування та чіткі очікування є ознаками здорових стосунків.

Іронія в тому, що іноді ми благаємо Бога: «ЧОГО ТИ ХОЧЕШ?» Але потім, коли Він відповідає божественними порадами і заповідями, ми іноді, по суті, відповідаємо: «Тьху! У цій родині забагато правил. Я відчуваю себе як у в’язниці. Давай, тато, дай мені зробити те, що я хочу!»

ОБИРАЮЧИ СВІЙ ШЛЯХ

Бог – не такий батько, що надмірно опікується (якби Він був таким, ми, ймовірно, навіть не потрапили б на землю). Бог не збирається змушувати нас йти правильним шляхом. Якщо ми хочемо зруйнувати наше життя, Він не зупинить нас. Якщо нам не подобаються очікування, які Він встановив, нам не обов’язково дотримуватися їх, але наші стосунки з Богом можуть постраждати через це.

Іноді ми сприяємо такому напрямку думок: «Якщо Бог любить мене, Він хоче, щоб я був щасливий і має дозволити мені робити все, що мені хочеться». Дійсно, Бог дозволить нам робити те, що нам хочеться, і Він буде любити нас незалежно від того, який вибір ми зробимо, але якщо наша мета – побудувати стосунки з Богом, то робити «все, що ми хочемо» – взагалі не є способом зробити це. В Євангелії від Івана 14 Христос вчив:

«Якщо ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте».

Через заповіді Бог, по суті, сказав: «Це те, що ви можете робити, щоб побудувати стосунки зі Мною». Від нас залежить, хочемо ми скористатися цими стосунками чи ні. Можливо, ми б хотіли побудувати стосунки з кимось або чимось іншим. Це битва, яку веде все людство. Дерево Життя або велика і простора будівля. Питання в тому, з ким ви хочете побудувати стосунки? «Ти можеш вибрати для себе сам, бо це дано тобі».

Як дотримання певних заповідей поліпшило ваші стосунки з Богом у минулому? Розкажіть про це в коментарях.

Ця стаття була написана англійською мовою Девідом Снеллом та опублікована на сайті thirdhour.org. Переклад Тамари Мартиненко.

 

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]