сім'я та релігія

Цей нарис про основу віри є п’ятим з п’яти частин серії про значення терімну “релігія”

                                                                                 “Наші моральні принципи мають релігійне коріння.” – Тео Хобсон [1]

Що означає сприймати щось як належне? Кожен день ми ходимо по землі, але ми рідко її помічаємо. Вона просто там, під нашими ногами, слугує нам опорою кожного дня, коли ми навчаємось, працюємо або поклоняємось Богу. Хоча ми часто цього не помічаємо, основа нашого життя сповнена релігійного змісту. Багато життєво важливих питань, як правило, мають релігійне підґрунтя. Як досягти найбажанішого? Чому щось є добрим, а щось – поганим? Кого ми маємо любити? Як подолати страждання? Відповіді, які ми отримуємо, формують нашу дійсність. Але релігією завжди нехтують. Деякі навіть уявляють світ без віри. Що ж ми тоді втрачаємо?

Досягнення науки і техніки відкривають нам багато чудес та істин, але вони не можуть, як пояснив один письменник, “з’єднатися з метою, близькістю, емоціями – речами, які мають найбільше значення в повсякденному житті людей.” [2] Найвищі з людських досягнень найчастіше відзначені релігійним натхненням. Велика часка світових витворів мистецтва, архітектури, музики і літератури зодягнені в красу духовної туги. Священні Писання забезпечують етичні рамки, які надихають на вчинки самопожертви, чесності та любові. Релігія прищеплює суспільству загальні моральні прагнення, соціальні зобов’язання без правового примусу, заохочує добровільне дотримання закону і нагадує про властиву нам гідність. Віра в Божество спонукає людей подолати відчай смерті й перетворити страждання в благо.

 Цінності суспільства мають релігійне підгрунття. Наприклад, наші сучасні прагнення до захисту прав людини, альтруїзму і гуманітарної допомоги, мають релігійне походження. За зусиллями нагодувати бідних, створити притулки бездомним і лікувати хворих можна знайти служіння в церкві. [3] Довіра до нашої громадянської основи залежить від духовних справ чесності, співпереживання і взаємовиручки. Кожен отримує користь, коли ми живемо згідно цих ідеалів. Світський журналіст Уїлл Сейлтон писав: “Релігія – це провідник, за допомогою якого більшість людей вчаться моральності і застосовують її на практиці. В кінцевому рахунку, вона – наш друг “. [4]

А потім стаються прекрасні речі, які важко пояснити. Алексіс де Токвіль писав, що люди народжуються зі “смаком до нескінченного” і “любов’ю до безсмертного”. [5] В усі часи і в усіх культурах люди обмірковували і шукали ці незбагненні речі. Ідентичність, розуміння, спасіння, належність – духовні речі, які завжди залишаються в наших серцях. Письменник-агностик Джліуан Барнс торкнувся чогось дуже глибокого, коли сказав: “Я не вірю в Бога, але я сумую за ним.” [6] Світ без релігії виглядає більш пласким, пустим і примітивним, але як і раніше, прагне до Бога, якого колись знав.

Сьогодні люди по всьому світу знаходять притулок в Бога і в своїх релігійних громадах. Вісімдесят чотири відсотки населення світу ідентифікує себе з певною релігійною групою. [7] Світ не потопає в невірі, але ця віра стає все більш цінною, різноманітною та складною. Ми всі розпорядники суспільства, і наш вибір визначає ким ми стаємо. Релігійний грунт потребує постійної обробки і живлення. Сад не може сам піклуватися про себе.

Ця стаття вперше була опублікована англійською мовою на MormonNewsrm.org. Переклад Людмили Шепелєвої.

[1] Theo Hobson, “The Return of God: Atheism’s Crisis of Faith,” The Spectator, Apr. 19, 2014.

[2] Alasdair Craig, “God Is Dead — What Next?” Prospect, May 1, 2014.

[3] See Robert A. Putnam and David E. Campbell, American Grace: How Religion Divides and Unites Us (2010).

[4] Will Saletan, “When Churches Do the Right Thing,” Slate, May 8, 2014.

[5] Alexis de Tocqueville, Democracy in America (2000), 510.

[6] Julian Barnes, Nothing to Be Frightened Of (2009), 1.

[7] Pew Research Religion & Public Life Project, “The Global Religious Landscape,” Dec. 18, 2012.

 

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.
Позначки: