депресія не гріх

В останні роки Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів надала нам прекрасні ресурси, пов’язані зі зміцненням психічного здоров’я. У Бібліотеці на церковному веб-сайті є навіть цілий розділ «Психічне здоров’я». Зміст чудовий, і я закликаю вас вивчити його.

Проблеми психічного здоров’я сильно розрізняються за типом, але найбільш поширеними є тривожний розлад і депресія. Я вважаю, що кожний, хто читає цю статтю, ймовірно, особисто стикався або знає когось, хто страждає від тривожних розладів або депресії. За оцінками фахівців, майже кожна п’ята людина страждає від тривожних розладів, а депресія охоплює майже 7 відсотків дорослого населення. Цей показник узгоджується з моїм досвідом психолога. За час своєї роботи я опитав тисячі людей, і виявилося, щотривожні розладиі депресія зазвичай належать до найбільш часто згадуваних проблем психічного здоров’я.

Одна з фраз, що містяться у цінних матеріалах Церкви на тему психічного здоров’я, яку б я хотів дослідити трохи глибше, звучить так: «Нам не слід автоматично робити висновок, що проблеми психічного здоров’я – це прямий результат гріха або слабкість характеру». Це вірна концепція. Ці слова вказують на те, що ми не повинні припускати, що проблеми психічного здоров’я безпосередньо пов’язані з гріхом. «Безпосередньо» – важливе слово в цьому реченні. Якщо хтось навмисно займається незаконною діяльністю і відчуває тривогу через те, що його можуть на цьому піймати, тоді гріховна поведінка безпосередньо впливає на стан психічного здоров’я. Але в переважній більшості випадків проблеми з психічним здоров’ям не викликані навмисноюнепокорою заповідям. Отже, що викликає такі почуття, як тривога і депресія? У більшості випадків ці емоції є продуктом нашого мислення.

ПРИКЛАД З ПИСАНЬ

У розділах Книги Мормона, присвячених війні, є напружене листування між Моронієм, капітаном нефійськой армії, і Пагораном, головним суддею Нефійців. Капітан Мороній був засмучений тим, що нефійські керівники не надіслали підкріплення для свого виснаженого війська. У пориві гніву Мороній пише сердите послання Пагорану, в якому звинувачує його в підбурюванні до заколоту і легковажності. Як говориться в листі, Мороній припускає, що керівники або в змові з Ламанійцями, або не знають, як вести війну. Такі думки дуже розлючує його, в результаті чого з’являється різкий лист Пагорану, який ми знаходимо у 60-му розділі книги Алми. Мороній загрожує самому життю Пагорана і обіцяє «покарати його мечем», якщо той у відповідь не відправить допомогу. Це серйозна загроза.

Чого Мороній не знав, так це того, що в Зарагемлі відбулося повстання, під час якого Пагоран був відсторонений від влади. Пагоран відповів на лист Моронія, повідомившийому про своє тяжке становище і благаючи про допомогу. Щойно Мороній отримав повідомлення Пагорана, його почуття негайно змінилися. Якщо раніше він був розсерджений і готовий позбавити Пагорана життя, захищаючи свободу, тепер він палко підтримував Пагорана і кинувся йому на допомогу. Що змінило емоції Моронія? Відбулася зміна в його мисленні і сприйнятті. Його початкові неточні думки представляли Пагорана лиходієм і людиною, гідною протистояння, в той час як його виправлені думки показали, що Пагоран – вірний соратник, який відчайдушно потребує допомоги.

Подібно до того, як змінилися думки Моронія, коли він узгодив свої переконання і розуміння з істиною, також і ми, коли змінюємо своє мислення стосовно певних речей, можемо також змінити своє ставлення до цих речей, в тому числі і до проблем психічного здоров’я. Виходячи з цього, ми бачимо, що думки, які викликають тривожні розлади і депресію, зазвичай не є гріховними. Не гріховно думати, що ви нікчемна людина, навіть якщо ці думки призводять до депресії. Не гріховно вважати, що переповнений магазин небезпечний, навіть якщо ці думки викликають почуття тривоги і паніки. Але навіть якщо ці думки не є гріхами, вони також не є правильними. Ви не нікчемна людина. Ви дитя Боже, яке має нескінченну і незаперечну цінність. І, зазвичай, переповнені магазини не становлять небезпеки – майже кожен може зробити похід по магазинах без пригод. В міру того, як ми будемо пристосовувати своє мислення до реальності та відновлених істин євангелії, ми будемо відчувати менше емоційних страждань.

РОЛЬ ПОКАЯННЯ

Якщо тривожні розладиі депресія не є гріхами самі по собі, чи відіграє покаяння будь яку роль у вирішенні певних проблем психічного здоров’я? Що ж, якщо проблеми психічного здоров’я є результатом гріховної поведінки, тоді відповідь очевидна. Якщо ви – Святий Останніх Днів і разом з тим відчуваєте занепокоєння через позашлюбний зв’язок і боїтеся, що вас спіймають, то припиніть те, що ви робите. Покайтеся в цих гріхах і подивіться, які почуття виникнуть після того, як ви знову станете діяти відповідно до своїх завітів.

Однак як щодо ситуацій, коли гріховна поведінка не мала місця? Як може допомогти покаяння? Ключ у тому, щоб розширити наше розуміння того, що насправді означає покаяння. Президент Рассел М. Нельсон сказав: «Слово, яке означає покаяння, у Новому Завіті грецькою звучить як metanoeo. У цьому слові префікс meta- означає «зміна». Суфікс -noeo пов’язано з грецькими словами, які означають «розум», «знання», «дух» і «дихання». Тому, коли Ісус просить нас із вами «покаятися», Він запрошує нас змінити наш розум, наші знання, наш дух і навіть те, як ми дихаємо. Він просить нас змінити те, як ми любимо, думаємо, служимо, проводимо час, ставимося до наших дружин, навчаємо наших дітей і навіть піклуємося про наші тіла».

Президент Нельсон вказує, що покаяння – це набагато більше, ніж просто прохання про прощення після скоєння гріха. Покаяння – це процес перетворення тілесного чоловіка або жінки на чоловіка або жінку Христа. У розділі «Євангельські теми» на церковному веб-сайті говориться наступне: «[Покаяння] – це набагато більше, ніж просто визнання провини. Це зміна розуму і серця, яка створює новий погляд на Бога, самого себе і світ». Хоча воно може включати в себе пошук відпущення гріхів, воно також включає зміну нашого мислення, сприйняття, поведінки, звичок і всього іншого, що робить нас не такими як Бог. Покаяння не повинно бути чимось, що ми робимо в рідкісних випадках; покаяння – це постійна дія, яка сприяє будь-яким змінам на краще. Беручи це до уваги, чи бачите ви, як покаяння допомагає з проблемами психічного здоров’я? Покаяння допомагає нам стати менш тривожними, менш пригніченими, а також стати кращими учнями, батьками, подружжям, друзями, або ж можна придумати будь-який інший критерій, яким вимірюють особисте вдосконалення. Цей другий принцип євангелії Ісуса Христа призначений не для помірного, а скоріше для частого використання. Отже, що ми можемо зробити, щоб покаятися і впоратися з проблемами психічного здоров’я? Ось кілька пропозицій:

1. УЗГОДЖУЙТЕ ПЕРЕКОНАННЯ З ІСТИНОЮ

Дуже часто думки, які служать причиною депресії і тривожних розладів (та інших проблем психічного здоров’я), є неточними або неправильними. Наприклад, якщо ви вважаєте, що вас ніхто не любить, це може викликати почуття відчаю. Якби було правдою те, що вас дійсно ніхто не любить, тоді почуття відчаю було б прикрим, але вірним. Але ця думка не відповідає дійсності. Євангельська істина полягає в тому, що наш Небесний Батько і Його Улюблений Син люблять нас незалежно від наших обставин, тому, як мінімум, наш Небесний Батько сильно любить вас. Ваш Спаситель Ісус Христос завжди любить вас. Я вважаю, якщо б ви зустріли Президента Нельсона або будь-кого з його соратників, ви б також відчули їхню любов до вас. І на додачу до всього, у більшості людей, скоріш за все, є багато тих, хто любить їх, навіть якщо вони не знають, як добре виявити свої почуття.

Виправляючи власне спотворене мислення, усвідомлюючи, що ви гідні любові і вас люблять, ви «зміните свій розум», як сказав Президент Нельсон. Ваші почуття депресії і відчаю поступляться місцем почуттям щастя і прийняття. Цей процес зміни насправді є покаянням; це процес узгодження своїх думок і переконань з тим, чого навчає нас відновлена ​​євангелія. У той час, як ми скорочуємо розрив між своїми переконаннями та істиною, ми маємо більш щасливі та більш позитивні почуття.

2. БЕРІТЬ АКТИВНУ УЧАСТЬ

Зміни вимагають свідомих дій. Євангелія Ісуса Христа – це євангелія дії. В Ученні і Завітах 58:27-28 говориться: «Істинно Я кажу, люди мають завзято займатися доброю справою, і робити багато чого за своєю власною вільною волею, і вершити багато праведності; бо в них є сила, завдяки якій вони є вільними в собі. І якщо люди творять добро, вони ні в якому разі не втратять свою винагороду».

Президент Нельсон заявив, що покаяння – це запрошення змінити наш спосіб дій. Коли ми робимо те, що відрізняється від наших звичайних дій, це має величезне значення для вирішення проблем психічного здоров’я, особливо тривожних розладівта депресії. Люди, які мають хронічні емоційні проблеми, часто відчувають себе заручниками негативних моделей поведінки і думок. Через те, як працює наш мозок, ці моделі можуть бути дуже стійкими до змін. Однак їх можна змінити. Навіть якщо ми робимо щось незначне, але постійно, з часом це може призвести до великих змін. Наприклад, якщо ви відчуваєте тривогу, ви, ймовірно, невпевнено себе почуваєте в якихось питаннях. Ви можете сказати: «Я б ніколи не зміг помолитися на зборах. Мене це лякає». Якщо ви кажете це собі постійно, ви обов’язково зміцните цю думку і тривогу, яку вона викликає. Але якщо б ви кожен день говорили собі: «Я сильніше, ніж я думаю, і з часом я стану менше тривожитися»? Можливо, ви не будете готові до публічного виступу перед тисячною аудиторією наступного ж дня, але з часом ви почнете відчувати себе більш впевнено. Або якщо кожен день ви будете робити щось поза своєї зони комфорту? Для початку це може бути щось незначне. Роблячи це кожен день, з часом ви виявите, що ваша зона комфорту розширюється, і у вас з’являється більше сміливості. Позитивна зміна наших вчинків – це частина покаяння, і маленькі кроки з часом призведуть до значних успіхів.

Тривожні розлади і депресія – не гріх. У багатьох випадках звернення за компетентною допомогою має вирішальне значення для досягнення позитивних результатів. Але в будь-якому випадку всеосяжний і всебічний процес покаяння може допомогти нам стати більш схожими на нашого Небесного Батька і нашого Спасителя. Це може допомогти нам замінити почуття сумніву і страху упевненістю і спокоєм. Не потрібно робити великі зміни всього і одразу, але невелике щоденне просування вперед принесе приголомшливі результати. Як радив Алма своєму синові Геламану: «Отже, ти можеш вважати, що це є моє безглуздя; але знай, я кажу тобі, що через мале і просте відбувається велике» (Алма 37:6).

Ця стаття була написана Dr. David T. Morgan та опублікована на ldsliving.com під назвою «Latter-day Saint psychologist: Anxiety and depression are not sins (but the Savior’s Atonement still helps)»

Українська © 2021 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | Englsih © 2021 LDS Living, A Division of Deseret Book Company.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]