досконалість

Відвідуючи свою подругу Полу, я із захопленням спостерігала, як вона одночасно готувала на вечерю домашню пасту, качала малюка, що плаче, і уважно слухала численні прохання своєї трирічної дитини. На мій погляд, вона була прикладом ідеальної жінки: спокійною, щасливою, зосередженою на потребах своїх дітей, а також на моїх, і при цьому вона на швидку руку готувала їжу, яка була кращою за ту, що будь-коли готувала я.

Можете уявити собі моє здивування, коли через кілька днів в соціальній мережі вона поділилася тим, як сильно вона переживає, порівнюючи себе з іншими матерями, долаючи післяпологову депресію і відчуття, що для своєї сім’ї вона робить недостатньо.

Я стала міркувати про досконалість, про ті нездійсненні норми, досягнення яких я прагнула, і яких, як я вважала, досягла практично кожна жінка з тих, що мене оточували. Я знала, що Христос заповів нам: «Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Матвій 5:48), і я цього щиро бажала. Але я зрозуміла, що досконалість, якої прагнули ми з Полою, ймовірно, більшою мірою була пов’язана з часом, ніж з пунктом призначення.

Думаю, що одного дня ми сильно здивуємося, виявивши, наскільки відрізняється наше розуміння досконалості від того, чого навчав нас про досконалість Спаситель.

ЯК Я РОЗУМІЛА ДОСКОНАЛІСТЬ

Моє уявлення про ідеальну жінку склалося з того, що я бачила в усіх жінках, яких знала у своєму житті.

У моїх подругах, яких обожнювала і завжди вважала найкращими.

У моїй матері, якій я багато чим була зобов’язана.

І також в чудових і впливових людях, за якими стежила в соціальних мережах.

Ось ознаки ідеальної жінки для мене і в уявленні соціальних мереж:

  • У відмінній формі.
  • Гарна.
  • Успішна.
  • Чистий дім.
  • Має невичерпний оптимізм.
  • Заміжня.
  • Добре одягнені діти.
  • Подорожує світом.
  • Ніколи не купує більше, ніж їй потрібно, але у неї є все, що вона хоче.
  • Не ходить в магазин в піжамі.

Звичайно, повністю дотримуватися цього списку щодня мені не вдавалося. І я відчувала, що все, що не є ідеальним, взагалі нічого не варте – я можу бути або ідеальною, або невдахою.

Але я зрозуміла, що моя надія стати досконалою не має ніякого стосунку до того, ким наказав мені бути Христос.

ЩО ТАКЕ ДОСКОНАЛІСТЬ

Не думаю, що Бога хвилює, наскільки мій дім є бездоганним, в яких країнах я побувала, або чи знаю я, як приготувати домашню пасту.

Бог піклується про моє щастя, щастя моєї сім’ї і наше вічне спасіння.

Коли Христос сказав «Отож, будьте досконалі», Він не просив, щоб я постійно прагнула дотягнути до якихось недосяжних норм. Він допоміг мені побачити мій Божественний потенціал. Він просив мене з нетерпінням чекати настання прославленого майбутнього. Як пояснював Президент Рассел М. Нельсон: «Досконалість ще не досягнута. Вона може прийти у всій повноті лише після Воскресіння і тільки через Господа. Вона чекає на всіх, хто любить Його і дотримується Його заповідей» (Perfection Pending, Генеральна конференція 1995 р.).

Досконалість, яку ще не досягнуто, не є ідеальною картинкою. Вона не є бездоганною. І вона навіть не виключає помилок минулого.

Бути досконалим в контексті Писання, означає бути цілим, завершеним, в повній мірі розвиненим. Іншими словами, щоб стати досконалою, я повинна бути викупленою. Я повинна бути сповненою любові. Я повинна стати цілісною завдяки Христу.

Думаю, що цей список ближче до того, з чого складається хороша людина, та, яка колись зможе «бути досконалою у Христі» через благодать Бога:

  • Любить оточуючих.
  • Хоче найкращого для своєї сім’ї.
  • Якщо в ній є потреба – вона поруч.
  • Піклується про себе (подрімати – це нормально!).
  • Прислухається до власних потреб.
  • Виявляє терпіння до себе.
  • Добра і сповнена покаяння.
  • Прагне стати краще.

Бог може багато зробити разом з нами, коли ми щиро робимо все, щоб йти за Ним і служити Його дітям.

Для мене великим джерелом втішення стали ці слова Старійшини Джеффрі Р. Холланда: «Тож я вірю, що Ісус не мав бажання у Своїй проповіді на цю тему винести нам догану за наші недоліки. Ні, я вірю, що Він хотів віддати данину тому, ким є Бог, Вічний Батько, і чого ми можемо досягти з Ним у вічності» («Отож, будьте досконалі – зрештою»).

Отже, будьте люблячими.

Будьте тими, хто виявляє терпіння до інших і до себе.

Будьте смиренними і готовими каятися. Звертайтеся щодо своїх недоліків до Бога щоразу, коли ви відчуваєте себе невдахою.

Одного дня, завдяки Христу, ви станете досконалими – і, хто знає, на що це буде схоже в наступному житті? Але я знаю, що можу бути кращою версією себе вже сьогодні, намагаючись стати більш схожою на Бога.

Ця стаття була написана англійською мовою РМ Дженнінгс та опублікована на сайті churchofjesuschrist.org. Переклад Тамари Мартиненко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]