як молитися

4:30 ранку, а мій двомісячний син знов прокинувся – четвертий раз за ніч. «Боже, будь ласка, допоможи йому знов заснути», – тихо благала я в розумі.

Ні. Він усе ще не спить.

Я беру його на руки, годую його та кладу назад. «Боже, будь ласка, допоможи йому заснути!»

Ні. Він спить неміцно і прокидається через годину.

А тепер повторіть цю сцену ще протягом двох місяців.

Думаю, коли народилася моя третя дитина, 90% моїх молитов стосувалися нашого спільного сну. Однак на ці молитви, здається, ніколи не було відповіді – принаймні в той проміжок часу, коли я сподівалася на них.

Це не призвело до втрати моєї віри в молитву чи силу молитви, але це змусило мене замислитись над тим, як я можу вдосконалити свої молитви, щоб Бог міг відповісти.

У Біблійному словнику читаємо: «Ми молимося в ім’я Христа, коли наш розум – це розум Христа, а наші бажання – бажання Христа – коли Його слова перебувають в нас (Івана 15:7). Потім ми просимо про те, що Бог може нам дати. Багато молитов залишається без відповідей, бо вони зовсім не в ім’я Христа; вони ніяким чином не відображають Його розум».

Що може дати нам Бог? Як я можу бути впевненою, що мої бажання є бажаннями Христа?

Щоб це з’ясувати це, я намалювала маленьку діаграму: мої бажання – зліва, Божі – справа, і те, що ми разом хочемо – посередині.

Як_молитися_01

Зліва я написала деякі речі, про які я схильна багато молитися (сон, полегшення, розрада, здоров’я, щасливі та слухняні діти, щасливий чоловік, що усе було вдало і легко); усередині знаходиться те, що я хочу і що, я впевнена, Бог хоче для мене. Ці кола не виключають одне одного. Може бути, що Бог бажає усіх речей, що зліва теж; я поки що не впевнена, яка Його воля щодо тих бажань. Але я впевнена: Він завжди хоче, щоб я виконувала заповіді, була вірною, доброю та пробачала.

Справа я написала те, чого Бог хоче для мене, але я не завжди хочу для себе. Найскладніша річ – випробування. Я рідко хочу мати їх, але я повністю визнаю, що час випробувань – це час, коли я найбільше навчаюсь і стаю ближче до Бога. Це добре для нашої спільної мети, яка змінює серце. Також це коло може охоплювати заповіді, які особливо складні для мене.

Я помітила, що те, чого я хочу, значною мірою залежить від обставин – обставин життя – у той час як те, чого Бог бажає для мене, здебільшого не залежить від обставин чи стану мого серця.

Хіба це значить, що мені ніколи не треба просити про дрібниці, які я хочу? Ні в якому разі! Хіба це значить, що Бог ніколи не відповість на мої молитви, бо я прошу те, чого хочу я? Звісно ні!

У мене дуже багатий досвід молитов про речі, які я хотіла мати, і Бог дав їх мені, щоб думати, що Бога не турбує лівий бік діаграми. Я думаю, що Бог любить кожного з нас та глибоко турбується про наші бажання. Я думаю, що Він радіє, коли дає нам навіть ті маленькі речі, які ми інколи просимо. Як будь-який гарний батько, Він знає, як давати нам добрі дари. Але понад усе Він хоче того, що краще для нас, але те, що краще для нас у вічному плані, не завжди включає в себе ті обставини, на які ми відчайдушно сподіваємося.

Отже, як молитися, щоб ці два кола співпадали? Як молитися про те, чого я хочу, водночас приймаючи Божу волю та Його бажання стосовно мене?

Я знайшла формулу, яка допомагає мені з моїми молитвами. Це дуже просто – коли б ви не просили щось, що ви хочете, але не впевнені, чи це те, чого хоче від вас Бог, додавайте фразу «але якщо ні» і потім попросіть щось, чого Бог точно хоче для вас.

Як молитися_2

Наприклад: «Боже, будь ласка, дай мені поспати сьогодні вночі, але якщо ні, допоможи мені мати достатньо енергії, щоб бути доброзичливою та старанною в будь-якому разі». «Боже, будь ласка, благослови мою дитину, щоб вона подолала хворобу та почувалася краще, але якщо ні, допоможи нам довіряти Тобі та бути терплячими один з одним». «Боже, будь ласка, благослови, щоб я почувалася прийнятою в компанії моїх друзів, але якщо ні, навіть якщо я відчуваю, що мене не приймають, допоможи мені бути доброю та великодушною».

Я вже випробувала це протягом майже року, і я можу сказати, що потужність моїх молитов надзвичайно зросла. Ось користь, яку я вже спостерігаю:

Я відчуваю, що я нарешті досягаю справжньої цілі молитви, яка не в тому, щоб задовольнити мої бажання, але в тому, щоб узгодити їх з Богом. Два кола з моєї діаграми стали набагато ближче з того часу, коли я почала молитися таким чином.

Неочікуваною користю було те, що я не боюся складних ситуацій або того, що я не отримую те, чого я хочу майже так само, як і раніше, бо я бачила і відчувала, що Бог відповідає на мої молитви, задовольняючи як мої бажання так і мої «але якщо ні».

Це була гарна практика молитов не про зміну моїх обставин, але про те, щоб я змінилася в цих обставинах, що, як сказав Старійшина Беднар в одному з моїх улюблених євангельських виступів, є ключем до розгадки благодаті.

Я відчуваю, що всередині мене зростає глибока довіра Богові.

І зрештою ми з сином спимо більше (хоча у нього все ще є мила звичка прокидатися о 5:30 ранку). Але це нічого. Можливо я не завжди отримую те, що я хочу, і коли я хочу, але я можу відчувати любов Бога та отримувати те, що мені треба для того, щоб стати такою людиною, якою Він хоче, щоб я була.

Ця стаття написана Селесте Дейвіс та вперше була опублікована англійською мовою на www.lds.org. Переклад Юлії Карпенко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]
Позначки: