5 дійсно класних вірувань мормонів

Якщо це перший раз, коли ви чуєте щось про вірування мормонів (поширена неофіційна назва Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів), або якщо ви не знаєте, як поділитися своїми віруваннями, ось відео Джеймса-мормона, яке розповідає про п’ять основних вірувань мормонської Церкви.

Ці вірування часто розуміють неправильно, а деяким людям вони можуть спочатку здатися дивними. Тож для тих, хто все ще хоче дізнатися більше, ось більш глибокий погляд на ці п’ять основних вчень, які часто приваблюють людей в мормонській вірі.

Мормони вірять, що всі можуть отримувати особисті одкровення

Всі можуть отримувати особисті одкровення

Ми віримо, що всі ми – діти Божі. Чи не згадується Бог завжди в Писанні як Бог Отець? Він – Батько Христа, але ми також називаємо Його Батьком, тому що він створив Землю і наші духи. Подібно до того, як кожен з нас має земного батька, Він – Батько наших духів. Він хоче, щоб ми знали Його, розмовляли з Ним через молитву, і Він також звертається до нас, даючи особисте одкровення і натхнення, яке є особливим для кожної людини.

Є кілька способів, якими ми можемо отримати особисте одкровення. Воно може прийти через спокійні почуття у вашому серці, думки, мрії, “тихий лагідний голос” Святого Духа (1 Царів 19:12), а іноді, для дуже особливих цілей, більш вражаючим способом, таким як видіння або відвідування Ангелів.

Часто особисте одкровення приходить в результаті того, що хтось активно шукає його: молиться, поститься і читає Священні Писання в пошуках відповідей. Мормони вірять в це і прагнуть отримувати особисті одкровення, щоб мати керівництво і напрямок у своєму житті.

У мормонів є неоплачуване місцеве духовенство

У мормонів неоплачуване місцеве духовенство

Як вже згадувалося в відео, всі обов’язки в місцевих мормонських релігійних громадах виконуються на добровільних засадах і безкоштовно. Члени Церкви віддають свій час і таланти, щоб проводити уроки, забезпечувати музичний супровід, проводити заняття в Недільній школі і Початковому товаристві, забезпечувати храмове служіння, служити на місії і допомагати кожному, хто цього потребує, не зважаючи на те, є вони членами нашої Церкви, чи ні.

Тоді як же Церква забезпечує себе? У той час як вона робить інвестиції, велика частина її засобів для існування надходить від вірних членів Церкви по всьому світі. Дотримуючись закону десятини, викладеному в Старому і Новому Заповітах, члени Церкви добровільно відають десять відсотків від своїх доходів, щоб допомагати будувати і підтримувати будинки зборів і Храми, друкувати Священні Писання і збірники гімнів, надавати гуманітарну допомогу, підтримувати чотири приватних університети, і взагалі покривати всі необхідні функціональні витрати.

По суті, мормони, як і всі інші християни, прагнуть зробити цей світ краще через служіння і любов до інших, як в межах своєї віри, так і поза неї.

3 вірування мормонів

Бог говорить через живих Пророків

Ми вважаємо, що на додаток до молитви, Бог завжди дотримувався моделі, звертаючись до свого народу через Пророків. Таким чином, Бог, замість того, щоб давати інструкції кожній людини особисто, може діяти через Своїх призначених слуг.

З давніх-давен Пророки попереджали про небезпеку, закликали людей до покаяння, проповідували Євангелію Ісуса Христа і записували вказівки, які вони отримували від Бога, в Писання, які досі ведуть нас і сьогодні.

Абсолютно те ж саме роблять сучасні Пророки і Апостоли, тільки замість того, щоб писати Писання, вони свідчать і навчають вченню Христа кожні шість місяців на всесвітніх зборах, відомих як Генеральні Конференції. Їхні вчення транслюються, записуються, роздруковуються, перекладаються і доступні по всьому світу на 43 різних мовах (або частково доступні на 93 мовах).

Тож, звідки ми знаємо, що їхі вчення дійсно від Бога? Христос сказав: “по плодах їх пізнаєте їх.” Чи підносять їхні слова і зміцнюють вашу віру в Христа? Чи живуть вони згідно того, що вони проповідують? Якщо ми будемо молитися і запитаємо у Господа, будемо розмірковувати і слухати їхні слова, ми зможемо отримати особисте свідчення про їхнє покликання і віру в те, що вони є сучасними Пророками в наші дні.

Мормони вірять, що життя після смерті це більше, ніж просто рай і пекло

Мормони вірять, що життя після смерті це більше, ніж просто рай і пекло

Одне з вірувань, яке ми дуже цінуємо, це вірування про життя після смерті. Але замість того, щоб виділяти в житті після смерті всього два місця: рай і пекло, ми вважаємо, що є багато різних рівнів вічної нагороди, а не система “пройшов/не пройшов”. Христос сам сказав, що є “багато осель у домі Мого Отця”, знаючи, що всі ми досягнемо різних рівнів праведності в цьому житті.

Зрештою, ми віримо в милість. Ми віримо в Христа як нашого Спасителя, Викупителя і Заступника перед Батьком. Ми віримо, що, хоча Господь і вимагає від нас, щоб ми робили все можливе, щоб дотримуватись заповідей, Він знає, що ми ніколи не зможемо зробити це самостійно. Ось чому Христос помер. Саме тому Він страждав і викупив наші гріхи, щоб проявити благодать і милосердя. Тому що без Його милості ми всі, в кінцевому підсумку, були б відсічені від світла і присутності Господа. Ми не можемо зробити це самостійно.

На щастя, Господь знає нас. Він знає нас досконало. Він знає наші слабкості, гріхи і помилки, але Він також знає наші добрі справи, наші бажання і наше серце. Кожна людина на Землі унікальна, тому ми віримо, що Небеса також не “універсальні”.

Мормони вірять в три основні рівні Неба, які називаються целестіальним, террестріальним і телестіальним “царствами.” Целестіальне царство – це місце для тих, хто був хрещений, покаявся у своїх гріхах, зробив все можливе, щоб дотримуватися заповідей, і мав свідчення про Ісуса Христа. Це ті, хто матиме можливість жити вічно в присутності Небесного Батька і Його Єдинонародженого Сина.

Террестріальне і телестіальне царство – нижчі царства, – але все одно милосердні і хороші місця для життя, але вони знаходяться далеко від повної слави Батька і Сина, де Господь приготував місце для тих, хто або не був доблесним у свідченні про Ісуса, відкинув Євангелію, або вирішив жити гріховним життя і не каятися.

“Пекло” (так звана Зовнішня Темрява) в мормонської віри – це місце лише для дуже, дуже невеликої кількості тих, хто мали достовірні знання про Ісуса через Святого Духа, а потім вирішили зректися і не визнавати Христа. Без рятівної благодаті Його спокути, вони не можуть увійти в Царство Небесне. Проте, це станеться через їхній навмисний вибір і зле серце, а не через покарання тих, хто все ще має частку світла в собі.

А як щодо дітей, які померли без хрищення, тих, кому ніколи не було проповідувана Євангелія Христа, або тих, хто робив помилки і ніколи не мав можливості покаятися в цьому житті? Що ж буде з ними?

Ми віримо, що до Останнього Суду ведеться і буде продовжуватися масова місіонерська робота на іншому боці, щоб навчати тих, хто не прийняв Христа, і дати їм можливість повірити в Нього і прийняти Його спокуту.

Саме тому мормони активно розшукують усі доступні генеалогічні записи і роблять таїнства (наприклад, хрещення) за померлих в святих Храмах, які людина, яка померла, може обрати або прийняти, або відкинути. Апостол Павло посилається на цю практику, кажучи: “Бо що роблять ті, хто христяться ради мертвих? Коли мертві не воскресають зовсім, то нащо вони ради мертвих і христяться?” (1 до Кор 15:29)

Зрештою, досконалий Бог все ще буде вимагати досконалого правосуддя за гріхи, які ми зробили, але мормони вірять, що життя після смерті це не тільки рай і пекло. Це місце, де є “багато осель”, де є багато різних рівнів і можливостей для місіонерської роботи, милосердя і благодаті люблячого Небесного Батька.

Мормони вірять, що сім'ї можуть бути разом навічно, навіть після цього життя

Сім’ї можуть бути разом навічно

Мормони вірять, що найбільші радості в цьому житті доступні через сімейне життя зосереджене на Ісусі Христі. Ці дорогоцінні відносини між чоловіками і дружинами, батьками і дітьми, братами і сестрами вчать нас самовідданості, служінню, терпінню і любові … всім рисам, притаманним нашому досконалому Небесному Батькові.

Сам Господь визначається в Писаннях насамперед як “Батько,” обираючи цей титул для себе частіше, ніж царствений, і визначаючи себе як Батька і Христа, і нас. Слово “Батько” з’являється майже 1000 разів тільки у перекладі Біблії короля Джеймса. Основним титулом Ісуса часто є “Син”. В Писанні сказано, що ті, хто покаються – діти Божі і співспадкоємці Христові. (До Римлян 8:17) Господь також дав нам Божественно встановлений інститут шлюбу, який насправді є біблійною заповіддю; а Христос сказав про це важливе таїнство: “нехай ніхто не роз’єднає тих, кого Бог з’єднав разом”. (Від Матвія 19:6).

Всі ці речі вказують на те, що сім’я є дуже важливим осередком нашого життя як тут, на Землі, так і в наступному житті. Павло, звертаючись до Ефесян, сказав: “Для того схиляю коліна свої перед Отцем, що від Нього має ймення кожен рід на небі й на землі”. (До Ефесян 3: 13-15)

Шлюб був даний Богом як одне з найвеличніших благословень цього світу, і ми віримо, що шлюби можуть продовжитися і в наступному житті. Ісус сказав Петру в Посланні від Матвія 18:18: “Що тільки зв’яжете на землі, зв’язане буде на небі”, даючи Своїм Першоапостолам владу зв’язувати і “запечатувати” не тільки в цьому житті, але і в вічності. Шлюби, укладені без цієї влади, можуть об’єднати пару тільки на час земного життя, але ми віримо, що ці дорогоцінні відносини, скріплені Богом і виплекані протягом усього життя, не мають закінчуватись зі смертю. Через таїнства запечатування, які виконуються в Храмі, ці стосунки призначені тривати вічно.

Мормони витрачають багато часу і ресурсів для пошуків записів про тих, хто вже пішов з життя, і виконують таїнства за них в Храмі (в тому числі запечатування сім’ї разом на вічність), які, ми щиро сподіваємося, вони приймуть за завісою. Таким чином, всі гідні сім’ї можуть бути разом після цього життя, навіть якщо вони ніколи не мали доступу до Храму протягом свого життя.

А як щодо тих, хто гідні, але ніколи не отримають благословення шлюбу в цьому світі, не дивлячись на їхні праведні бажання? Бог є любов, і ми віримо, що Господь не відмовить нікому зі Своїх вірних дітей в жодному з вічних благословень. Завдяки силі запечатування, доступній у святих Храмах, все буде зроблено правильно.

Ми віримо, що сім’я, яка є центром нашого життя тут, не припинить своє існування зі смертю, що чоловіки не будуть розлучені зі своїми дружинами, або діти – зі своїми батьками, але всі вони можуть бути піднесені і запечатані разом, як одна велика родина на чолі з Богом. І такі дорогі нам стосунки, які дають нашому життю сенс і приносять багато радості, можуть бути вічними і продовжуватись навіть на Небесах.

Якщо у вас є питання про Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів, не соромтеся заповнити форму для зворотнього зв’язку.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]