Людині, яка сьогодні не прийняла причастя

Людині, яка сьогодні не прийняла причастя:

Сьогодні я помітила, що коли я передала вам тацю, повну поламаного хліба – священного символу тіла і жертви нашого Спасителя, – ви не взяли ані шматочка. Ви відразу передали її людині, що сиділа поруч із вами.

Я помітила, що коли той самий безневинний диякон в крохмальній білій сорочці передав нам воду – священний символ крові і Спокути нашого Спасителя – ви зробили те ж саме.

Я помітила, що коли ви це робили, ви не піднімали очей, ніяково соваючись на своєму місці, і я трохи зніяковіла через те, що культура, в якій ми живемо, іноді вважає покаяння і особисту гідність чимось ганебним.

Маю зізнатися: спочатку я вас засудила. Ви цього не знали, тому що я чемно посміхнулася і відвела погляд, коли ви не прийняли причастя, перш ніж передати мені тацю, але мені соромно зізнатися, що в моїй голові промайнула думка: який гріх ви вчинили, що він зробив вас негідним взяти шматочок хліба і стаканчик води.

Яке право або причину я мала, щоб засуджувати вас? Ніяких.

Я побачила заскалку в вашому оці, перш ніж побачила колоду в своєму, і я забула, що потрібно більше хоробрості, щоб визнати свою слабкість, ніж визнати свою силу. Хоча я не була хорошим учнем того дня, коли я засудила вас, ви навчили мене деяких уроків, за які я хочу подякувати вам.

Дякую вам за те, що показали мені, як виглядає справжнє учнівство.

Ви нагадали мені, що істинний учень Христа зосереджений на тому, щоб наблизитися до Христа, а не оцінювати, наскільки близькі до Христа всі інші. У кожного з нас свій шлях покаяння. Бути учнем складно і це потребує зусиль, і ви нагадали, що мені варто подумати про слабкості, для подолання яких мені потрібна допомога, і про те, що мене судить не людина, а Бог. Як ви це зробили. Ви вже знаєте, чия думка має найбільше значення.

Дякую, що ви навчили мене тому, що таке покаяння і звідки воно походить.

Ви нагадали мені, що покаяння – особиста справа, і що це процес, який мені потрібно практикувати щотижня. Я приймаю неправильні рішення, і іноді це відбувається тому, що я забуваю, що потрібно зосередитися на тому, щоб змінитися самій, а не просто попросити вибачення і закінчити на цьому. Коли я згадувала про те, що сталося минулого тижня, я згадала багато речей, які необхідно виправити, і що мені потрібен мій Спаситель, щоб це зробити. Ви засвоїли цей урок набагато краще за мене.

Дякую, що нагадали мені про те, що таке причастя насправді.

Ви нагадали мені, що якщо я зосереджена на тому, що роблять люди навколо мене, мій розум не зосереджений на священних символах, які я приймаю. Це не просто шматочок хліба і стаканчик води. Це символ і нагадування про завіт, який я уклала і якого маю дотримуватися. Те, що для мене, можливо, стало  звичкою, для вас, як і раніше, є серйозним завітом і щирим бажанням змінитися і стати краще. Дякую, що допомогли мені зрозуміти, що я почала робити це про людське око.

Дякую, що навчили мене смиренню.

Можливо, ваша голова була в буквальному сенсі схилена в поклонінні більше, ніж моя. Ви нагадуєте і показуєте мені, що ви визнаєте силу Бога і свою потребу в Його допомозі. Гордість часто бере верх наді мною, але ваше смиренне ставлення нагадує мені, як поклонятися по-справжньому. Замість того, щоб піднімати голову і спостерігати за іншими, я могла б більше зосередитися на роздумах про себе і на поклонінні моєму Спасителю. Ваша поза нагадала мені про це.

Дякую, що навчили мене любові.

Коли я думала про цю ситуацію, я зрозуміла, що нам потрібно проявляти любов Христа до інших завжди, але особливо коли інші борються зі своїми труднощами. Замість того, щоб засуджувати, я могла б простягнути руку допомоги з любов’ю. Нам не потрібно знати минуле людини або те, з чим вона має труднощі, для того, щоб любити її. Нам потрібно надихати один одного і ставитися один до одного так, як це робить Спаситель. Дякую, що нагадали мені, що Христос єдиний, хто дійсно може зцілити нас, але ми все одно можемо допомагати зцілювати рани.

Загалом, дякую вам за те, що ви серйозно ставитеся до причастя. Ви нагадали мені про значення таїнства, яке пропонується щотижня, і я вдячна вам.

Я з нетерпінням чекаю, що сяду поруч із вами наступної неділі.

З любов’ю,

Ваша подруга, свята останніх днів

 

Ця стаття була написана Elizabeth Summers та опублікована на ldsliving.com під назвою «To the Person Who Didn’t Take the Sacrament Today»

Українська © 2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | Englsih © 2017 LDS Living, A Division of Deseret Book Company.

підпишіться на нас у фейсбук

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]