Що вам спадає на думку, коли ви думаєте про світло? Яскравість? Відкриття? Знання? Надія? Радість? Світло має багато значень. Для мене, фотографа у четвертому поколінні, світло – це все. Без світла немає зображення. Без світла немає сенсу.

Я бачу життя через ширококутний об’єктив з бічним спалахом. Оскільки я провів більшу частину свого життя розмірковуючи про світло і намагаючись спіймати потрібну кількість світла в своєму об’єктиві, я зрозумів деякі принципи фотографії, які можуть бути корисними тим з нас, хто часом відчуває, що заблукав і знаходиться в пошуках світла, яке б допомогло повернутися назад.

СВІТЛО СПАЛАХУ ПРОТИ ПРИРОДНОГО ОСВІТЛЕННЯ

Один із способів розглянути, яким чином світло впливає на наше життя, – це порівняти дві поширені форми світла – світло спалаху і природне освітлення. Одне – короткий, яскравий спалах. Інше – постійне, менш інтенсивне світло.

Кілька років тому у мене був «спалах» в моєму житті. Минув тиждень після того, як я проїхав 100 миль на велосипеді під час підготовки до перегонів Ironman [серія змагань з триатлону на довгу дистанцію]. Я відчував себе на вершині світу. Але під час звичайного візиту до лікаря ми дізналися, що у мене шуми в серці. Через кілька днів я опинився на каталці, яка везла мене на операцію на відкритому серці. Раптово я став 35-річним батьком трьох дітей з шансом на виживання лише п’ятдесят на п’ятдесят. Це був мій спалах. Я просто хотів обійняти і любити свою дружину і дітей. Я хотів бути кращим чоловіком і батьком. Все інше в житті більше не мало значення. Спалах змінив мене.

Але з часом життя повернулося до норми. Мій фокус знову став розмитим. Пріоритети змістилися. Хоча цей спалах був потужним, він не був настільки тривалим або корисним в тому, щоб бачити речі так само ясно, як при безперервному потоці світла.

Писання свідчать про те, що «[Ісус Христос] є світло і життя світу» (Мосія 16:9). Він наше джерело цього безперервного потоку світла. Через Нього Божа любов і світло можуть наповнити нас і допомогти нам зростати.

ВІДСТАНЬ МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Ми можемо бачити світло на дуже великій відстані, але воно не освітить нас, поки ми не наблизимося до нього. У фотографії та в житті відстань має значення. Чим ближче ми підходимо до джерела світла, тим більше ми освітлюємося.

«Те, що від Бога, є світлом; і той, хто сприймає світло і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого.» (Учення і Завіти 50:24)

Часом ми усвідомлюємо, що Бог любить Своїх дітей, але нам важко відчути Його любов до нас особисто. Або ми знаємо, що Бог відповідає на молитви, але сумніваємося, що Він чує наші. І тільки тоді, коли ми «приходимо до Нього» через молитву, вивчення Писань та укладання і дотримання священних завітів, ми стаємо осяяними Його світлом.

Я дійшов висновку, що завдяки послідовному укладанню та дотриманню завітів з енергією та постійністю ми можемо завжди відчувати світло і любов Бога. Цар Веніямин описав це як бути «бу[ти] стійк[ими] і непохитн[ими], завжди багат[ими] на добрі справи» (Мосія 5:15). Коли я прислухаюся до спонукань творити добро, молитися, вивчати Писання і кожен день намагатися бути більш схожим на Ісуса Христа, мій фокус змінюється. Моя постійність в цих діях допомагає мені «триматися світла», коли мова йде про те, щоб стати кращим послідовником Ісуса Христа.

МИ МОЖЕМО БУТИ СВІТЛОМ ДЛЯ ІНШИХ

У фотографії ви швидко дізнаєтесь, що яскраві поверхні відбивають світло, в той час як темні – поглинають світло. Так само і з людьми. Ті, хто володіє великим духовним світлом, випромінюють це світло на оточуючих. Ті, хто занурений у себе, відбивають не так вже й багато.

У моєму житті був період, коли у мене було відчуття, що я застряг. Я не міг бачити шлях вперед. Мій внутрішній фокус був спрямований на мої власні егоїстичні потреби. Христос же очікує від нас в таких ситуаціях, що наш фокус буде спрямований назовні, що ми будемо бачити інших такими, якими Він їх бачить, і допомагати їм у їхній подорожі, тобто випромінювати світло, а не поглинати все в себе. Хоча моя історія недосконала, я знаю, що зі мною все буде добре, тому що Христос освітлює шлях, навіть якщо для цього потрібно зробити кілька кроків у темряву.

Спаситель навчає: «Ви світло для світу», і Він наставляє нас: «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі» (Матвія 5:14, 16). Як послідовники Христа, ми повинні отримувати світло з доброчесних джерел і випромінювати його на оточуючих.

Випромінювання цього світла може мати свій вигляд для кожного з нас. Це може бути посмішка, добре слово, щире запрошення, утерти сльози другу, або будь-які, здавалося б, буденні речі.

Коли люди переглядають мої фотографії, вони часто говорять про те, наскільки щасливі, справжні, природні та надихаючі сюжети на фотографіях. Для мене це відображення світла Бога у їхньому житті – світла, яке з’єднує небо та землю у звичайних людях. Щоб відчувати Боже світло, не потрібно займати високу посаду, бути поважною персоною або мати велике покликання. Його світло світить завжди.

У фотографії світло – це все. У житті “Світло” – це все. Нам просто потрібно наблизитися до Нього.

Ця стаття була написана англійською мовою Еріком Адамсом і опублікована на сайті churchofjesuschrist.org. Переклад Людмили Даніель.

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.