Воскресіння Христа

Як ви уявляєте собі те, що відбувається після смерті? Чи ви вважаєте, що після смерті взагалі нічого немає? Чи змушує це вас замислитись над тим, який сенс життя, і чи воно варто того? Або ви уявляєте собі, що ви сидите на хмарі, граєте на арфі та не робите нічого цілу вічність? Чи не здається це вам нудним (або, якщо вам не подобається грати на музичних інструментах, стресовим)? Або ви уявляєте щось краще?

Мормони − так називають людей, що належать до Церкви Ісуса Христа святих останніх днів − уявляють щось краще. Подумайте про те, що робить життя на Землі особливим для вас. Для більшості з нас це  чудова сім’я, пізнання нового, можливість стати краще, ніж ми були. Чи можете ви уявити собі вічність без якоїсь із цих речей?

Нам говорять, що на Небесах ми будемо щасливішими, ніж ми можемо собі уявити. Усе буде досконалим. А тепер спробуйте уявити собі досконале життя без людей, яких ви найбільше за все любите. Це неможливо, чи не так? Я пригадую історію з Книги Мормона. Пророк на ім’я Легій мав видіння, у якому він бачив красиве, досконале дерево з плодом, що був солодшим за все, що він колись куштував. Воно являло собою любов Божу. Перше, що він зробив після того, як скуштував його, − почав шукати свою сім’ю, щоб поділитися з ними. Це природно – усім, що ми любимо, ми маємо поділитися з людьми, яких ми любимо. Особисто я не хочу провести вічність без своєї сім’ї. Це було б самотньо, сумно і не варто того.

Мормони не вірять, що такими будуть Небеса. Вони вірять, що Бог бажає, щоб сім’ї існували вічно, проте вони належать до однієї із небагатьох релігій, котра навчає, що Бог любить нас достатньо, щоб зробити це, і Він не вклав би у наші серця таку сильну любов тільки для того, щоб розпочати наше вічне життя заповіддю розлучитися або відмовитися від дітей. Мормони одружуються в храмі, щоб зробити вічні шлюби реальністю, що також приєднує дітей до батьків.

instagram

Далі, мормони вірять, що ми зможемо зростати та розвиватися вічно. Можете уявити щось нудніше за життя без можливості навчатися та досягати цілей? Мормони зазначають, що в Біблії написано, що ми повинні бути досконалими, але ми також знаємо, що тільки Ісус Христос міг бути досконалим у цьому житті. Оскільки Бог не дає нам заповідей, які ми не в змозі виконувати, цілком зрозуміло, що Він мав на увазі, що зараз ми маємо прагнути до досконалості, і одного дня ми досягнемо її – після смерті. Врешті-решт, ми маємо всю вічність, щоб досягти цього.

Ми не знаємо, яких форм це, зрештою, набуде. Щодо розповсюдженого питання, чи вірять мормони в те, що вони можуть стати Богами, Церква говорить:

«Святі останніх днів вірять в те, що Бог бажає, щоб ми стали подібними до Нього. Але це вчення часто спотворюють ті, хто висміює нашу віру. Вірування Святих останніх днів не відрізняється від біблійного вчення, що стверджує: «Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми діти Божі. А коли діти, то й спадкоємці, спадкоємці ж Божі, а співспадкоємці Христові, коли тільки разом із Ним ми терпимо, щоб разом із Ним і прославитись» (До Римл. 8:16-17). Через такі Христові вчення Святі останніх днів вірять, що всі люди можуть стати «учасниками Божої Істоти» (2 Петра 1:4).» (Див. Mormonism 101). Це неправда, що мормони вірять, що отримають свою власну планету. (Це внутрішній жарт.)

Книга Мормона дає краще розуміння того, що буде після смерті. Древній пророк на ім’я Алма пояснив це своєму синові в Алма 40. Він навчав свого сина, що було воскресіння, але тільки після того, як прийшов Христос і виповнив Свою місію. Він сказав, що він багато чого не знає про Бога, але Він палко питав Бога про це, і цього зазвичай достатньо, щоб Бог сказав нам те, що нам треба знати.

Він пояснив, що є час для кожної померлої людини воскреснути з мертвих, проте він не знав, коли це станеться і чи станеться це водночас для всіх, оскільки всі не помирають водночас, але що це не має значення. У Бога час інший.

Ангел навчав Алму, що коли будь-яка людина помирає, її дух відправляється назад до Бога. Люди, котрі були за своєю природою хороші (мормони не вірять, що вам потрібно бути мормоном або досконалим, щоб вважатися хорошим, з погляду Бога), відправляються в рай відпочивати, насолоджуватися періодом щастя та спокою. Ті, хто були нечестивими, дуже-дуже нечестивими, йдуть до Зовнішньої Темряви, де вони проведуть час під контролем сатани. Нема сенсу казати, що вони не будуть щасливими, не матимуть відпочинку і спокою там. Але мало хто опиниться в цьому місці.

Хоча вони повстають з мертвих, що технічно і є воскресінням, це не є Першим Воскресінням, про яке йдеться в Біблії. Алма пояснює, що в цьому контексті йдеться про воскресіння як про возз’єднання духа і тіла. Ми бачимо це в Біблії, коли Христос вперше повстає з мертвих, але наказує Марії не торкатися Нього, оскільки Він ще не був у Свого Батька. Після того як Він відвідав Батька, Він отримав знов Своє тіло, у цей раз в досконалій, безсмертній формі, і дозволив людям доторкнутися до Нього. Ми також отримаємо наші тіла, досконалі і непідвладні смерті, ушкодженням або хворобам.

Алма казав, що, на його думку, перше воскресіння відбудеться, коли Ісус воскресне, але він не знав напевно. Пророки, як і будь-хто, мають право на свою власну думку. Проте, він дійсно знав, що є проміжок часу між смертю і воскресінням (возз’єднанням духа і тіла) та останнім судом, який відбудеться після нашого воскресіння. Тих, хто мають бажання прийняти Бога та Ісуса Христа та жити, як Вони навчали нас, буде винагороджено вічністю в Їхній присутності. Усі, хто хороші за своєю природою, матимуть щасливе життя після смерті. Ті, хто нечестиві, не матимуть.

Життя після смерті надає сенс тим випробуванням, з якими ми стикаємося, які лише є способом для нас навчатися та зростати. Знання про то, що ми можемо обрати життя на вічність з тими, кого ми любимо, що ми все ще будемо самими собою і зможемо стати краще, ніж ми уявляли, робить усе в житті вартим того.

Ця стаття була написана англійською мовою та вперше опублікована на bookofmormononline.com. Переклад Юлії Карпенко.

зустрітись з місіонерами

поспілкуватись з мормонами в чаті

Статті на схожі теми:

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]
Позначки: