Він сказав, що вони є прикладом добра, рішучості та світла для світу 

Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, звернувся у неділю, 10 квітня 2022 року,  до українських біженців у Польщі з посланням надії, зосередженій на Христі.

Фото: © 2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Апостол, який сам двічі був біженцем під час Другої світової війни, впродовж дня ділився світлом і надією Христа з членами Церкви. На зборах, які відбулися у Варшаві спеціально для біженців, він читав уривки з Нового Завіту, які безпосередньо розповідають про тяжке становище біженців. Наприклад, у Посланні До Римлян 8 апостол Павло запитує: «Хто нас розлучить від любови Христової? Чи недоля, чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч?» І він відповідає, що ніщо не може «відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім!». 

Цей вірш із Писань, як сказав старійшина Ухтдорф українським біженцям, «так само істинний та актуальний зараз, як і 2000 років тому. І він був істинним для багатьох випадків протягом всього цього часу… Зосередженість на Ісусі Христі – це те, що принесе спокій у ваше серце, щоб пройти через це все і вціліти, так, щоб ви могли посміхатися своїм дітям. А коли вашого чоловіка, вашого батька, вашого друга не буде з вами, ви зможете думати і молитися за них. І коли ви знову зустрінетеся, ви скажете: ‘Я знала, що це станеться, тому що я вірю, що з усіма нами все знову буде добре.’ І з вами все буде добре.»

Уродженець Німеччини також пригадав історію про те, як Ісус заспокоїв бурю і море на прохання своїх стурбованих учнів (див. Марка 4).

«Несподівано виникла буря, як і ваша зараз, — сказав старійшина Ухтдорф. — [Що Ісус] сказав Своїм апостолам [після того, як він вгамував бурю]? ‘Де ваша віра?’ Але важко мати віру тоді, коли човен тоне. Але це те, що Він сказав. І Він заспокоїв море. Тож вони засвоїли урок, що вони повинні довіряти і мати віру».

Потім старійшина Ухтдорф порівняв становище біженців із становищем учнів на Тиверіадському морі після смерті та воскресіння Ісуса (див. Івана 21). Апостоли були розчаровані. Їхній Месія помер. Вони не знали, що робити.

«Все було скінчено. Найгірші очікування справдилися. Я не можу уявити, що вони відчували, — так само, як я не можу уявити, що відчуваєте ви [як біженці в наші дні]. — Сказав старійшина Ухтдорф. — Тож вони були зовсім збентежені, намагалися ловити рибу, — це вони вміли, вони були професіоналами, — але їм нічого не вдалося зловити. Певно саме так ви зараз маєте іноді почуватися. Ви не можете робити те, що робили зазвичай».

І як Ісус сказав тим апостолам закинути невід з іншого боку човна, щоб спіймати рибу, так і цим біженцям, можливо, доведеться шукати світла незвичними способами.

Українські біженці носять значки на підтримку своєї рідної країни, України, відвідуючи зустріч молоді зі старійшиною Дітером Ф. Ухтдорфом з Кворуму Дванадцятьох Апостолів у Варшаві, Польща, у неділю, 10 квітня 2022 р., від © 2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

«Будьте готові до адаптації, — сказав старійшина Ухтдорф. — Знайте, що Спаситель любить вас. Він знає про вашу жертву. Він готовий обійняти вас Своїми руками, Своєю любов’ю».

Апостол сказав біженцям, що вони є «прикладом добра, прикладом рішучості йти шляхом незалежності та свободи, відстоювати те, що є правильним, бути світлом для багатьох народів». Багато людей, за його словами, подивляться на них і скажуть: «Якщо вони можуть це зробити, і ми зможемо це зробити». Він закликав їх не недооцінювати силу їхнього прикладу. «Знайте, що Бог з вами. Він вас благословить. І врешті-решт Він все виправить, як завжди. Можливо, не тоді, коли ми цього очікуємо. Але, безперечно, за Його власним розкладом».

Старійшина Ухтдорф закликав біженців перемагати гнів любов’ю, зустрічати ненависть добротою і долати брехню правдою.

«Живіть далі своїм життям, довіряйте Богу і вірте в Нього, — сказав він. — Я благословляю вас, щоб ви побачили, що рука Господа буде вести вас у цьому житті».

Дружина старійшини Ухтдорфа, Гаррієт, також звернулася до біженців. Вона сказала: «Я знаю, що Небесний Батько знає про вас. Я знаю, що Ісус Христос любить вас, кожного з вас. Він справді любить вас… ви не самотні».

Біженка Марина Бовт сказала, що візит старійшини Ухтдорфа був «великою підтримкою для всього українського народу». Присутність апостола допомогла їй побачити, що Церква визнає не лише потреби своїх людей, а й їхні почуття.

Українські біженці Марина Бовт та її доньки Настя Бовт (ліворуч) та Аня Бовт (праворуч) закривають очі в молитві під час зустрічі українських біженців зі старійшиною Дітером Ф. Ухтдорфом із Кворуму Дванадцятьох Апостолів та його дружиною сестрою Гаррієт Р. Ухтдорф у домі зборів святих останніх днів у Варшаві, Польща, у неділю, 10 квітня 2022 р. від © 2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Марина також сказала, що слова старійшини Ухтдорфа є ключем, який допоможе їй витримати важкі дні попереду.

«Знаєте, дуже важко любити всіх, розуміти всіх, коли страждають наші люди, — сказала вона. — Я розумію, що єдиний шлях — бути разом з Христом».

Святі в Польщі допомагають українським біженцям з їжею, водою, ліками, житлом та іншими потребами. 

Марцін Кулініч, чоловік із Варшави, заснував сторінку у Facebook, на якій зараз 9000 людей підтримують біженців. На сьогодні його група зібрала достатньо гуманітарної допомоги для шести відправок до Львова та Києва. Він сказав, що руку Бога можна побачити в цей темний час через світло довіри серед людей, що постійно збільшується.

«У воєнний час люди повинні більше довіряти одне одному… Мені довелося довіряти іншим людям, — сказав він. — І багато людей довіряли мені, іноді навіть своє життя, коли я привозив біженців сюди до Польщі, та своїх близьких. Я перевозив дружин і дітей інших людей».

Марцін сказав, що важливо пам’ятати, що допомога біженцям – це марафонський біг, а не спринт.

«Робота з біженцями під час війни та відбудова – це довгострокові зусилля, — сказав він. — Багато людей намагаються зосереджуватися на волонтерській роботі та внесках — і це чудово. Але це те, що триватиме роками, і ми маємо бути дійсно готовими до довгого забігу».

Інша волонтерка, Агнешка Мазуровська з Варшави, сказала, що рада допомогти та вислухати.

«Я розумію, що допомагати – це любити людей. І я люблю всіх людей у ​​всьому світі, — сказала вона. — Отже, коли я бачу матір-одиначку з дітьми, або бачу перед собою вагітну жінку, я відчуваю, що дуже люблю їх, і я маю підтримати їх. Це мій обов’язок. Я вірю в Христа, тому намагаюся жити, як Він, тож я так і поступаю.»

Ця стаття була написана англійською мовою та вперше опублікована на сайті newsroom.churchofjesuschrist.org. Переклад Людмили Даніель. 

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.