Картина Яна Брейгеля Старшого – 1596 рік

Чому трапляються погані речі?

Це одне з найбільших запитань у житті, на яке найважче відповісти. Чому одні з нас, здається, мають вічне нещастя, а інші, здається, купаються в розкошах по життю?

Ось правда:

Кожен проходить через негаразди та труднощі, навіть якщо ми не можемо сказати про це ззовні.

Життєві випробування можуть бути неймовірно важкими та навіть жахливими. У моменти, коли проблеми та біль здаються всеосяжними, ми можемо запитати: «Чому люблячий Бог зробив би це зі мною? Йому це взагалі байдуже?»

Він абсолютно піклується про вас і любить вас.

Чому ж тоді Він допускає такі випробування?

Ми віримо в Бога, який любить нас і дозволяє нам робити свій власний вибір, тому що Він хоче, щоб ми навчалися та зростали. І ким би ми не були, у кожного з нас у житті будуть певні страждання. «…Бо Він наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних» (Мф. 5:45). 

У кожного бувають погані дні, але тут ми говоримо не тільки про це: масштабні проблеми, такі як геноцид, насильство, хвороби, стихійні лиха та смерть. Нелегко зрозуміти, чому люблячий Бог допускає будь-які подібні катастрофи.

По-перше, ми не віримо, що Бог кидає на нас лиха.

Наші страждання по суті походять від однієї з двох речей. Перша – це те, що Небесний Батько все ще дозволяє нам приймати рішення, навіть погані. На жаль, багато страждань у світі виникають через наслідки індивідуального вибору людей, і деякі рішення можуть вплинути на тисячі чи навіть мільйони життів. Дуже часто ми самі є причиною наших страждань.

Це не означає, що коли ми приймаємо погані рішення, Бог посилає швидке покарання, щоб докорити нам. Після того як Ісус зцілив зв’язаного чоловіка, Його учні запитали Його: «Учителю, хто згрішив: чи він сам, чи батьки його, що сліпим він народився? Ісус відповів: Не згрішив ані він, ні батьки його, а щоб діла Божі виявились на ньому» (Ін. 9:2–3).

Проте кожне рішення має природний наслідок, негативний чи позитивний.

Якщо ви вирішите сісти за кермо в нетверезому стані, ви можете потрапити в аварію, і ваше рішення сісти за кермо в нетверезому стані вплине на всіх учасників аварії. Такі рішення призводять до багатьох життєвих наслідків. Наприклад, расизм виникає через те, що люди вирішують діяти через упередження щодо іншої раси, або сім’ї можуть розпадатися, якщо один із батьків вирішить піти. Рішення можуть впливати як лише на одну особу, так і мати ефект доміно.

Картинка згенерована штучним інтелектом

Друга причина – це те, що сама природа земного життя пов’язана з безліччю труднощів.

Як смертні, ми схильні до хвороб, нещасних випадків, стихійних лих, катастроф і пандемій.

Чому? Чому б люблячий Бог зробив ці речі частиною нашого життя, якщо Він міг це змінити?

Правда полягає в тому, що страждання змінюють нас, часто на краще. Це може смирити нас, зміцнити, поглибити стосунки та спонукати переглянути те, що є найважливішим у нашому житті.

Ми віримо, що це частина того, чому Бог послав нас сюди на Землю — вчитися і рости, переборювати страждання та допомагати іншим так, як це робив Ісус Христос, а не просто кружляти крізь легке, веселе життя, поки ми не помремо.

На щастя, Бог знав, через що ми пройдемо, перш ніж відправити нас сюди. Хоча Йому не подобається бачити, як ми страждаємо, і Він може миттєво забрати ці речі, Він знає, що цей досвід для нашого блага і допомагає нам стати сильнішими.

Випробування також часто допомагають нам наблизитися до Бога, коли ми звертаємося до Нього по допомогу з проблемами, які не можемо вирішити самі.

Незалежно від того, ким ви є, на вашому шляху будуть траплятися випробування. Навіть добрі люди переживають важкі часи. У Біблії, наприклад, дружина Авраама, Сарра, десятиліттями не мала можливості мати дітей.

Йосип був проданий у рабство до Єгипту його старшими братами.

Естер довелося ризикувати життям, щоб переконати свого чоловіка, короля, врятувати життя її народу, євреїв.

Йова вважали одним із найдобріших людей, які коли-небудь жили, і в нього було забрано сім’ю та все інше.

Довіряйте Богу

Навіть коли часом здається, що страждань забагато, Бог не покинув нас. Він досі посилає чудеса і слухає молитви. Він каже: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою!» (Мт. 11:28)

Той, Хто заспокоїв хвилі, відповідає на наші молитви. Той, Хто пролив кров на хресті та знову воскрес, є Той, Хто стоїть поруч з вами зараз. Він знає, як заспокоїти ваше серце і як провести через темні часи життя.

Він дуже любить нас, і оскільки Він любить нас, Він буде з нами у випробуваннях, зміцнюючи та допомагаючи нам, якщо ми Йому дозволимо. Він може зробити це через благословення, які приходять під час труднощів, відчуття миру та підбадьорення, коли ми молимося, або натхненні слова, які приходять саме тоді, коли вони нам потрібні через іншу людину, і багато інших способів.

Хоча ми можемо не розуміти, чому перед нами стоять виклики, з якими ми стикаємося, або чому їх не забирають, наш Небесний Батько може бачити ширшу картину, тому що Він за штурвалом корабля.

Незалежно від того, чи проводимо ми 40 років, блукаючи пустелею, як стародавні ізраїльтяни, чи Бог розділяє Червоне море, щоб ми негайно перетнули його, Божа допомога ніколи не буде недосяжною. Нам просто потрібно довіряти Йому як у добрі, так і в погані часи.

Дітер Ухтдорф, апостол Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, у жовтні 2020 року сказав: «зосередьтеся на тому, що можете робити, а не на тому, чого не можете». Дивіться вперед з вірою, і Бог винагородить вас благословеннями, які ви до цього не могли осягнути.

Наступного разу, коли ви відчуєте себе обтяженими тягарями життя, подивіться на те, що ви можете контролювати, як рекомендує Дітер Ухтдорф. У світі все ще так багато добра завдяки рішенням, які приймають багато людей. Не дозволяйте новинам переконати вас, що життя – це лише погане.

Отже, що ви можете зробити?

По-перше, не здавайтеся!

Жодна темрява не триває вічно. Незалежно від того, яке випробування повстане перед вами, настане день, у цьому чи наступному житті, коли воно буде прибрано, і ви знову зможете відчути радість.

Часто ми озираємося на труднощі, які пережили, і можемо краще розпізнати та оцінити уроки, які ми засвоїли, і те, як ми виросли, навіть якщо це було важко в той час.

Пам’ятайте, що завжди є щось, що ви можете зробити, щоб зробити життя яскравішим.

Покладіться на друзів і сім’ю, які можуть допомогти та люблять вас, допоможіть іншим, які можуть цього потребувати більше, ніж ви, знаходьте час, який ви можете провести на природі або зосередьтеся на хороших речах, які у вас вже є. Життя може бути неймовірно важким, але воно також може бути прекрасним з можливостями для радості та добра, якщо ви їх шукаєте.

І якщо вам потрібна додаткова допомога та підбадьорення, спробуйте промовити молитву та шукати розради на Небесах. Бог завжди поруч, щоб вислухати. Дізнайтеся більше про те, як з Ним спілкуватися написавши нам коментар або приватне повідомлення у соціальних мережах.

Переклад Лії Міщенко.

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]