чи є біблія досконалою

У 1842 році Джозеф Сміт, перший Пророк і Президент Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, записав 13 основних вірувань цієї релігії. У номері 8 в списку написано наступне:

«Ми віримо, що Біблія – ​​це слово Боже настільки, наскільки правильно її перекладено; ми також віримо, що Книга Мормона – це слово Боже».

І зараз ті, хто не належить до нашої релігії, ймовірно, подумали: «Ого, скільки богохульства в одному реченні». Не хвилюйтеся! Ми це обговоримо.

У цьому випуску ми розглянемо два питання:

  • Чи є Біблія досконалою і бездоганною?
  • І чи можуть Писання існувати за межами Біблії?

Ми лише поверхово торкнемося Книги Мормона, але в одному з наступних випусків ми глибше розберемося в тому, що це таке.

Так, ми вважаємо, що Біблія – ​​це Священне Писання настільки, наскільки правильно її перекладено. Ми справді віримо, що в Біблії можуть міститися помилки. Ми віримо, що Бог надихав людей, коли вони робили ці записи, але вони були смертними людьми. Це все не було написано буквально перстом Божим, як 10 заповідей. Біблію писали схильні до помилок люди, інші, схильні до помилок люди, канонізували її, а інші, схильні до помилок люди, переводили її знову і знову. Сподіваюся, ніхто з них не намагався навмисно щось зіпсувати, але святі останніх днів дійсно допускають можливість вмісту людських помилок у біблійних текстах.

Ось один досить безневинний приклад: коли Савл з декількома іншими людьми йшов дорогою до Дамаска, з’явилося світло, і його відвідав воскреслий Христос. У Діях 9:7 написано: «А люди, що йшли з ним, онімілі стояли, бо вони чули голос, та нікого не бачили».

Але коли ця історія переказується в Діях 22:9, Павло каже: «А ті, що зо мною були, правда, бачили світло, але не почули вони того голосу, що мені говорив».

Це незначний нюанс, який не дуже впливає на історію Біблії, але ось в чому справа: якщо ви вірите, що Біблія бездоганна, ви маєте якось узгодити ці два уривки. І люди дійсно придумали способи як це робити. Святі останніх днів теж могли б спробувати узгодити їх, або ж ми можемо просто поглянути на них і сказати: «Хм… це дивно. Думаю, хтось не зовсім точно записав цю історію».

Ставлення до Біблії

Ми віримо, що доктрина про біблійну бездоганність не є вченням, очевидним із самої Біблії. Як це могло статися? Новий Завіт, в тому вигляді, в якому ми його знаємо, з’явився приблизно через 200 років після того, як була написана остання книга. Жоден з авторів не писав для єдиної Біблії, а скоріше вони писали власні окремі тексти з деякими коментарями до наявних у них текстів попередніх авторів. І жоден з цих текстів не претендує на абсолютну точність.

Крім того, ми віримо, що багато надзвичайно важливих «простих і дорогоцінних істин» з Біблії були втрачені протягом століть. До них належать, зокрема: справжня природа Бога, наголос на євангельських принципах та обрядах, особливо в часи Старого Завіту, вчення про наше доземне існування і багато іншого.

В цілому Біблія є натхненним джерелом істини, але ми не віримо в те, що вона бездоганна, і в те, що вона – це все, що Бог мав сказати нам. Навпаки, Біблія є доказом того, що Бог завжди покликав пророків нести Його слово Своїм дітям, де б вони не знаходилися. Біблія – ​​це літопис пророчих вчень з Африки, Азії та Європи. Ми віримо, що Бог також покликав пророків в Америках. Літопис їхніх вчень називається Книгою Мормона. «Мормон» – це просто ім’я пророка, як Мойсей або Петро.

Зрозуміло, що деякі люди з недовірою ставляться до Книги Мормона, оскільки Біблія ясно говорить у Об’явленні: «Свідкую я кожному, хто чує слова пророцтва цієї книги: Коли хто до цього додасть що, то накладе на нього Бог кари, що написані в книзі оцій». Он як! Біблія – ​​останнє записане слово Бога. Все інше, що претендує на звання Писань, є єрессю, чи не так?

Це зрозуміле пояснення, але знову-таки, ми повинні пам’ятати, що, коли був написаний цей вірш, Нового Завіту ще не існувало. Цей вірш стосується тільки Книги Об’явлень, автор навіть каже «пророцтво цієї книги». У той час книга Об’явлень була окремимлітописом, який не був частиною Біблії. Окрім того, схожі уривки з Писань  існують і в Старому Завіті, але ми вважаємо за краще інтерпретувати їх інакше, бо тоді б вони засуджували більшу частину Старого і весь Новий Завіт. Ніде в Біблії не сказано, що Писання не можуть існувати за межами тих 66 книг, які були відібрані для канонізації. Ми віримо, що це позабіблійне вчення, що є досить іронічним.

Насправді навіть сама Біблія посилається на інші книги Писань, яких немає в Біблії.

Тепер, щоб ви не сумнівалися, знайте, що святі останніх днів люблять Біблію. Я прочитав кожне її слово і вважаю її Святим Письмом. Святі останніх днів дотримуються Біблії, так само як і Книги Мормона. Ми віримо, що обидві книги натхненні Богом і діють спільно, щоб навчати вірі в Ісуса Христа, нашого Спасителя.

Книга Мормона

Якщо ви не знайомі з Книгою Мормона, звичайно, я не очікую, що ви повірите мені на слово, що вона є Священним Писанням. Вам не потрібно вірити мені на слово.Подібно до того, як ви особисто переконалися в істинності Біблії, вам необхідно виконати певну духовну роботу для того, щоб дізнатися, що Книга Мормона також істинна. Вам, ймовірно, слід почати з її читання. Якщо ви хочете спробувати себе в цій справі, скористайтеся посиланням в описі нижче, на нашому веб-сайті також є посилання на більшу статтю на цю тему, а також є посилання на чат з місіонерами, якщо потрібно. Дайте нам знати, якщо у вас виникнуть питання, і стежте за виходом наступної серії, присвяченої виключно Книзі Мормона.

Маєшь питання? Напиши нам!

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]