Чи вірять мормони у привидів

З усіма нами траплялося щось подібне. Вночі ми спускаємося сходами вниз, аби щось взяти. Нам лінь вмикати світло, ми хапаємо те, за чим прийшли, і йдемо назад. Коли ми починаємо підніматися по сходах, нам здається, ніби у нас за спиною хтось є, і ми інстинктивно злітаємо сходами вгору. Ми знаємо, що позаду нікого не було… але глибоко всередині віримо в привидів.

В цій статті я хочу навести деякі пояснення щодо привидів і злих духів. Я збираюся зробити посилання на думку більшості професійних вчених, а потім розповісти про те, що наші церковні керівники кажуть з цього приводу. Коли я буду говорити про привидів, нічого з того, що я скажу, не стосується Святого Духа. Ми віримо в Святого Духа як члена Божества, який не має тіла. Він існує як Дух. Ми не будемо говорити про Нього в цій статті.

Замість цього ми хочемо критичним оком поглянути на те, яке визначення привидам дає поп-культура. Це спростує деякі народні перекази, а також зміцнить те, у що ми віримо. У своїй статті я не представляю Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, я лише даю звіт про своє дослідження. Якщо ви знайдете краще дослідження, поділіться ним нижче.

Хто такі привиди?

Зазвичай вважається, що привиди – цедухи померлих людей, які якимось чином застрягли між «тут» і «там». Вони – частина фольклору, який, схоже, притаманний усім культурам З огляду на це, знайти джерело походження віри в ці моторошні створення майже неможливо.

Багато людей в Америці (близько 45%) кажуть, що вірять в привидів, але скласти точний опис привида досить важко. Деякі люди бачать тіні, неясні вогні. Інші бачать людей, яких тут не повинно бути, а треті відчувають чиюсь присутність або холод. З такою різницею в описі, ймовірність припущень збільшується.

З такими застосунками як Ghosts in Photo, випадки явно підробленого виявлення привидів зустрічаються все частіше. Сама культура Америки породила велику кількість «шоу мисливців за привидами», в яких не наводиться жодних доказів. Ми насолоджуємося «фактором невідомості», тому дивимося ці історії і ловимо себе на тому, що озираємося на всі боки, коли ми на самоті… просто, щоб переконатися, що за нами ніхто не спостерігає.

Що наука говорить про привидів?

Оскільки існує така безліч ненадійних джерел, я витратив багато часу, намагаючись знайти надійні наукові джерела. У більшості наукових статей, які я знайшов, було багато скептичних висновків фахівців про можливе існування привидів і полювання на них. Одна стаття процитувала вельми скептично налаштованого «дослідника паранормальних явищ», який заявив, що ніколи не знаходив ніяких доказів існування привидів протягом 50 років.

Багато з «симптомів» виявлення привидів можна віднести до біологічних або психологічних причин. Про це говорять багато вчених. Важко з ними не погодитися. Вони говорять про інфразвук, стрес і в одному випадків – про отруєння чадним газом. Тож «експерти» стверджують – привидів не існує.

Що церковні керівники говорять нам про привидів?

Що ж, якщо чесно, вони нічого не говорять про привидів. Вони згадують тільки духів. Кумедний факт: слово «привид» походить від давньогерманского слова, яке означало «дух» або «душа». Сучасне уявлення про привидів перебільшене і роздуте поп-культурою. Насправді, я думаю, що Церква все ж таки вірить в привидів, а вірніше в духів.

Як Донні Осмонд сказав у своєму блозі, «є добрі та злі духи». Хоча Донні не представляє Церкву, він має рацію. Весь 129 розділ Учень і Завітів говорить про простий спосіб розрізняти добрих духів, ангелів і злих духів. Головна думка полягає в тому, щоб запропонувати їм потиснути вашу руку. Злий дух спробує обдурити вас і потисне руку. Ви нічого не відчуєте, оскільки у нього немає тіла. Ангел потисне вашу руку, а добрий дух – ні.

Писання сповнені прикладів злих духів. Наступна цитата старійшини Меріона Дж. Ромні дуже повчальна в цьому сенсі:

 «Зі ствердження з одкровення про духовні дари: ‘дано Святим Духом декому знати відмінності в діях, чи від Бога вони … і іншим – розрізняти духи’ (УЗ 46:16, 23), виходить, що є очевидні надприродні прояви, які не є результатом роботи сили Святого Духа. Правда полягає в тому, що таких є багато. Сучасний світ сповнений підробок. Так було завжди. … Святі були попереджені Господом ходити чесно перед Ним, робити все з молитвою і дякуванням, щоб їх “не могли звабити злі духи або вчення дияволів, або заповіді людей» (УЗ 46: 7)…

Господь знає, що є сонми безтілесних злих духів, які хочуть заподіяти нам шкоду. Очевидно, ці «духи» мають якусь подобу сили, як ми бачимо це з досвіду Джозефа Сміта під час Першого Видіння та Мойсея, коли його було піднесено на гору. Як ми бачимо з прикладів Христового служіння, сила Господа завжди більше.

Бу!

Моя особиста думка полягає в тому, що є речі, які наука не може пояснити. Є випадки, які взагалі не можна назвати паранормальними, але бувають й інші, які виходять за рамки людського розуміння. Я думаю, найгірші з цих речей не трапилися б, якби ми не чинили так, як цар Саул, який звернувся до чарівниці, щоб викликати духа. Схоже, що Бог хоче, щоб ми приходили до Нього за порадами, знаннями, мудрістю і силою. Інші способи заведуть нас в нікуди.

Якщо хтось запитає вас, чи вірять мормони в привидів, ви можете відповісти «Так». Потім знайдіть час, щоб пояснити, що ви маєте на увазі те, що ми віримо в духів. Це буде гарна можливість завести розмову про сімейну історію, одкровення, дари Духа або навіть про План Спасіння. Треба ж, привиди – місіонерський інструмент! Що може бути краще!

Можете ділитися своїми історіями нижче. Я із задоволенням почитаю про ваш досвід.

Ця стаття була написана англійською мовою Джастіном Льюїсом та опублікована на сайті mormonhub.com. Переклад Тамари Мартиненко.

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]