Християни вірять, що не було жодної людини, яка зробила б для людства більше, ніж Ісус Христос. Тож у багатьох відношеннях ми беремо приклад з Нього, як ставитися до людей, як любити та як зробити світ кращим.

Він подав нам чудовий приклад для наслідування.

Під час Свого служіння Ісус навчав першої та найбільшої заповіді: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою».

Потім він продовжив: “А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе” (Матвій 22:36–40).

Отже, по-перше, ми любимо Бога.

По-друге, ми повинні любити інших так само, як любимо себе.

Здебільшого ми схильні в першу чергу думати про своє благополуччя. Ісус просто просить, щоб ми думали про благополуччя інших так само, як і про своє власне.

Ми можемо розвинути таке мислення, наслідуючи Його приклади з реального життя. Розповімо про 9 із них.

1. Ви можете і вам слід служити кожному

Христу було байдуже, який у вас статус. Він любив, навчав і цінував як євреїв, так і римлян. Збирачів податків і церковних діячів. Багатих і бідних. Кожного, хто хотів би слухати Його Євангелію.

Ісус запросив Матвія йти з Ним і його учнями. Він був збирачем податків і вважався зрадником євреїв, оскільки співпрацював із римським урядом для збору податків. Проте Христос запросив Матвія слідувати за Ним, на превеликий подив інших Його учнів.

Іншого разу, після Свого урочистого входу в Єрусалим, в оточенні натовпу, який розмахував пальмовим листям вітаючи Його, наче Він був королівською особою, Він омив ноги Своїм учням, одному за одним, що було актом чистого смирення, любові та служіння. (Іван 13:4–10)

2. Ставтеся до інших з любов’ю та добротою

Провідник нашої віри якось сказав: “Коли я думаю про Спасителя, я часто уявляю Його з розпростертими руками, які простягаються, щоб утішити, зцілити, благословити та любити. І Він завжди спілкувався з людьми на рівних, ніколи зверхньо. Він любив смиренних і лагідних і ходив серед них, служачи їм і пропонуючи надію і спасіння».

Ісусові було байдуже, з ким Його бачать. Він любив і спілкувався з людьми з усіх верств суспільства. Він також сказав: «Хто великим із вас хоче бути, хай буде слугою він вам; А хто з вас бути першим бажає, нехай буде він вам за раба». (Матвій 20:26–27)

3. Прощайте іншим

Це була одна з характерних рис Ісуса Христа. Він віддав нам все, і отримав за це багато ненависті. Пророк Ісая сказав: «Він погорджений [та покинутий]… страдник, знайомий з хворобами, і від Якого обличчя ховали, погорджений, і ми не цінували Його». (Ісая 53:3)

Проте в останні хвилини на хресті на Голгофі Він благав: “Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони”. (Луки 23:34)

Сподіваюся, нікому з нас не доведеться прощати комусь щось таке жахливе, як це зробив Спаситель, але ми можемо почати з того, що докладемо зусиль, щоб пробачити іншим, коли вони завдають нам болю. Ми можемо і повинні усунути образливі стосунки зі свого життя, але пошук прощення через Спокуту Ісуса Христа може принаймні дати нам мир, який нам потрібен, щоб рухатися вперед і стати трохи більше схожими на Христа.

4. Допомагайте нужденним

Христос робив це в кількох випадках, як великих, так і малих. Від надання достатньої кількості хліба та риби для натовпу з 5000 людей до того, щоб віддати все своє життя та тіло за людство.

Христос дав найвищий дар, Своє життя, в обмін на спасіння для всіх нас, тому що Він любить нас. Нам не потрібно йти на такі жертви. Натомість Він лише просить нас слідувати за Ним і намагатися бути подібними до Нього.

Як ми можемо це зробити?

Ми можемо стати більш схожими на Христа, ділячись тим, що ми маємо, з іншими, хай то буде наш час, таланти, фізичне майно чи будь-що інше, що може благословити оточуючих.

ісус з дітьми

5. Знайдіть час для людей навколо вас

Навіть коли біль Гефсиманії та Голгофи наближалися, Спаситель знайшов час, щоб помітити вдову, яка кинула свою лепту, лише кілька монет, щоб заплатити своє пожертвування храму. Він сказав своїм учням: «Поправді кажу вам, що ця вбога вдовиця поклала найбільше за всіх, хто клав у скарбницю». (Див. Марка 12:41–44)

У Книзі Мормона, коли Він відвідав стародавню Америку, Христос підійшов до кожної маленької дитини, одну за одною, і благословив їх. Він знайшов час для дітей так само, як і для дорослих. У своєму напруженому 3-річному служінні Христос ніколи не вагався, щоб зупинитися, вислухати, допомогти чи втішити когось у потребі.

Буває легко відчувати себе перевантаженим власним життям і задачами, але зупинившись на мить, щоб підтримати та допомогти комусь відчути, що їх люблять, – ми отримаємо збагачуючий досвід.

6. Моліться за інших

У багатьох випадках Христос молився Богу, Своєму Отцю, за інших. Молитися за когось, по-справжньому молитися за них — це чудовий спосіб любити тих, хто поруч. І ви можете виявити, що ваша любов до когось ще зростатиме, в той час, коли ви продовжуєте молитися за них. Ви можете молитися за будь-кого, навіть за людей, які вам не дуже подобаються, і це може допомогти пом’якшити та змінити ці почуття.

Молитви не обов’язково повинні бути довгими, складними або всеохоплюючими. Якщо ви щиро молитеся з бажанням наслідувати Христа, Він може допомогти вам знати, як допомогти тим, хто навколо вас, або навіть тим, хто потребує вашої допомоги.


7. Будьте хорошим другом

Писання сповнені ніжних моментів, коли Ісус піклувався про інших і любив їх, виявляючи дружбу та доброту до тих, хто був поруч. Він був таким другом.

Ісус сказав: «Я вже більше не буду рабами вас звати… а вас назвав друзями Я». (Івана 15:15)

Він плакав разом з Марією і Мартою, коли дізнався, що їхній брат і Його друг, Лазар, помер. Він дуже любив людей, і вони були його друзями до самого кінця.

Нам не потрібно бути надзвичайно популярними, але ми можемо бути хорошими друзями. Дуже багато людей у цьому світі страждають від самотності. Ми можемо бути особистістю, якою був Він, яка надихає інших і змінює життя людей.

8. Захищайте слабких і скривджених

Попри те, що Христос був покірною, люблячою та лагідною людиною, Він не дозволяв зневажати чи принижувати інших. Він докоряв фарисеям за те, що вони погрожували побити камінням жінку, виявлену в перелюбі, кажучи: «Хто з вас без гріха, нехай перший на неї той каменем кине». (Івана 8:7)

Якби Ісус Христос був сьогодні тут і побачив, як когось штовхали на вулиці, Він би втрутився. Якби хтось на роботі був центром кепкувань, Ісус би щось сказав. Якби когось дискримінували з будь-якої причини, Він зробив би щось, щоб зупинити це. Ми можемо поширювати Його любов, роблячи те саме.

9. Даруйте любов і підтримку своїй родині та друзям

Перед початком Свого служіння Ісус був присутній на весіллі, де Він зробив Своє перше чудо і перетворив воду на вино. Навіщо йому виконувати таке просте і, здавалося б, не важливе завдання, як Його перше чудо?

Хоча ми не знаємо відповіді, ми знаємо, що мати Христа просила Його про допомогу.

Відповідно до єврейської традиції, вино мало культурне значення на весіллі. Тож це було великою справою для його родини та друзів, які були присутні. Він не тільки показав Свою силу творити чудеса, Він висловив підтримку Своїм близьким, зробивши це.

Ми можемо наслідувати Його приклад у своїх сім’ях і близьких колах, та навіть в житті інших навколо нас. Звичайно, жодна сім’я не є ідеальною, і всі ми маємо свої проблеми, але ми можемо проявляти їм любов і підтримку невеликими й простими способами.

Ніхто з нас не ідеальний, принаймні в цьому житті.

Але ми можемо почати з того місця, де ми є, крок за кроком, щоб бути трішки більше схожими на Нього та ділитися Його любов’ю та турботою з іншими.

Не знаєте, з чого почати? Знайдіть способи служити, як можете, можливо, починаючи зі своїх сильних сторін. Якщо ви в чомусь хороші, використовуйте цей талант, щоб допомогти іншій людині, хай то ремонт автомобілів, виконання красивої музики чи випічка.

Суть у тому, щоб знайти те, що робить вас щасливими, що може зробити інших щасливими, і вибирайте те, що вам здається природним. Усе починається з бажання бути більш схожим на нашого Спасителя, Ісуса Христа, і дозволити цьому зростати всередині вас.

Переклад: Лія Міщенко

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]