пливучи хвилями сумнівів

Я думав, що потону. Я катався на дошці для бодібордингу на північному березі острова Оаху, і величезні хвилі одна за одною затягували мене під воду. Я потрапив в складну ситуацію і не знав, що робити. Поки я випльовував пісок, голос Духа тихо сказав мені – не словами, а посланням, яке прийшло до мене так само ясно, як голос.

Якщо висловити це словами, то приблизно вийде: «Коли хвиля буде поруч, просто пірни прямо в неї».

Я зрозумів. Я прислухався до цієї поради, і вона спрацювала! Впевнений в собі, я пірнав в чергову стіну води, кожного разу з’являючись на іншому її боці з широкою посмішкою на обличчі. Я тільки-но знайшов спосіб, який був мені потрібен, щоб успішно вижити в непередбачуваній воді.

Я раніше вже отримував цей самий урок в житті, хоча не усвідомив цього в той час. Коли мій друг розповів мені про Церкву, мені було 17 років, і я відразу ж отримав особисте одкровення, хоча в той час я не знав, що це було. Воно стало частиною того, що я назву «потоками світла», які, здавалося, сяяли з небес. Хоча я виріс в релігійній сім’ї і мав віру в Бога, я ніколи раніше не бачив і не відчував нічого подібного – початку свідчення, «доказ небаченого» (Євр 11:1).

«Бо наша Євангелія не була для вас тільки у слові, а й у силі, і в Дусі Святім, і з великим упевненням» (1 Солунян 1:5).

Я був надто схвильованим, щоб поділитися цим духовним досвідом зі своїми батьками, але коли я це зробив, то, скажімо так, вони були не в захваті від ідеї, що я маю якесь відношення до мормонської Церкви. Вони були сповнені рішучості вправити мені мізки, як і будь-які хороші батьки, і частково їхнє рішення полягала в тому, щоб дати мені купу матеріалів для читання, які були досить критичні по відношенню до Церкви, її історії та вчення. Складені в купу, книги та друковані тиради з часом виросли до фута заввишки. Я ніколи раніше не спостерігав такого рівня критики когось або чогось. Я зрозумів, що на карту поставлене щось велике.

Незворушний і сповнений надії, я занурився з головою в кризу, що передувала вірі.

Незворушний і сповнений надії, я занурився з головою в кризу, що передувала вірі. Я прочитав більшу частину того, що дали мені мої батьки, а інші матеріали знайшов сам. Я намагався бути неупередженим, хоча мене відштовхував всепроникний і гнітючий негатив.

«А те, що не напучує, не є від Бога, і є темрявою» (УЗ 50:23).

З цих матеріалів я дізнався багато речей, які не часто обговорюються в Церкві. Я прийшов до висновку, що ці голоси осудливі, темні, суперечливі, оманливі – одним словом, важкі. Темрява була в прямому контрасті з потоками світла, які я відчував на початку моєї подорожі. Якщо, як писав Павло, «А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра [і] лагідність» (Галатам 5: 22-23), то це був зовсім інший вид плоду.

Світло з’явилось як певний духовний код, який я поступово починав розуміти. «Іди до світла, – здавалося, казав він. – Там ти знайдеш спокій».

Після декількох тижнів блукання холодними водами сумнівів, світло з’явилось в моїй душі; знову цей знайомий тихий голос, який ми повинні уважно слухати, голос, який приносить спокій душі та розуму. Світло з’явилось як певний духовний код, який я поступово починав розуміти. «Іди до світла, – здавалося, казав він. – Там ти знайдеш спокій».

Я відчував, що ці слова були правильними. Я відчував, що вони істинні. Я дослухався цієї поради і незабаром зрозумів, що чим більше я слідував за світлом, тим більше воно слідувало за мною.

«Поклади довіру свою на Того Духа, Який веде чинити добре – так, чинити справедливо, ходити покірно, судити праведно; і це є Мій Дух … який просвітить твій розум [і] сповнить твою душу радістю;

І тоді знатимеш ти, тобто через це знатимеш ти все, що ти побажаєш від Мене стосовно праведного, з вірою, віруючи Мені, що отримаєш» (УЗ 11:12-14).

Що ж, особисте одкровення мало вирішальне значення для мого розуміння і зростання. Це було все, що мені потрібно, щоб скинути ланцюги чужих сумнівів і увійти в більш чисті води, води хрищення. З того часу я став більш чітко відрізняти світло від темряви, що зробило мій шлях ясним і рівним. Я зрозумів, що коли я повернувся обличчям до світла, всі тіні опинилися за моєю спиною.

«Вам дано судити, щоб ви відрізняти добро від зла; і спосіб відрізняти є настільки простим, щоб знати вам досконалим знанням, як денне світло від темної ночі.

Бо знайте, Дух Христа дано кожній людині, щоб вона відрізняла добро від зла; ось чому я показую вам, як саме судити; бо все, що запрошує творити добро і переконує вірити в Христа, послано силою і даром Христа; ось чому ви можете знати досконалим знанням, що це є від Бога» (Мороній 7:15-16).

У той час голос Духа став моїм особистим компасом. Щоб усвідомити, що таке одкровення, мені знадобилось багато проб і помилок, але з часом мені стало легше отримувати відповіді постійно. На цьому шляху я дізнався, що мої проблеми і питання – моя відповідальність, а не чиясь ще. Я вирішую їх на свій розсуд. Оскільки я застосовував це протягом багатьох років, я досяг високого рівня успіху в отриманні відповідей або, принаймні, душевного спокою, якого я потребую, поки чекаю їхньої появи.

«Не сумнівайтеся, але вірте … і прийдіть до Господа всім серцем вашим, домагайтеся свого власного спасіння з страхом і тремтінням перед ним» (Мормон 9:27).

Надалі мені довелося пірнати в безліч хвиль невпевненості, але завдяки тому, чого Дух навчив мене раніше перед обличчям випробувань і питань, я навчився виринати на іншому боці з посмішкою.

Я зрозумів значення слів «Просіть, і буде вам дано» (Матвія 7:7), усвідомив чітку різницю між світлом і темрявою, зрозумів, як слухати втішний голос Духа, і чому я повністю можу довіряти цьому голосу. Пізніше мені довелося пірнати в безліч хвиль сумнівів, але завдяки тому, чого Дух навчив мене раніше перед обличчям випробувань і питань, я навчився виринати на іншому боці з посмішкою.

Ця стаття була написана англійською мовою Майклом Фіцджеральдом та опублікована на сайті lds.org. Переклад Тамари Мартиненко.

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]