Якщо ви хочете знати основні вірування Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яку іноді називають «мормонською», тоді 13 Уложень Віри — чудове місце для початку.

Їх написав Джозеф Сміт, щоб відповісти на запитання людей про вірування святих останніх днів і їхнє значення.

Давайте подивимось:

Уложення віри №1: Ми віримо в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина, Ісуса Христа, і в Святого Духа.

Це само собою зрозуміло, але це наше найважливіше переконання. Ми віримо і поклоняємося Богу Батьку та Його Сину, Ісусу Христу, а також віримо в Святого Духа, і що вони втрьох є членами Божества.

Святі останніх днів також називають Божество трьома окремими істотами, які мають одну мету, тому перше уложення віри сформульовано саме таким чином.

Уложення віри №2: Ми віримо, що люди будуть покарані за свої власні гріхи, а не за Адамову провину.

Багато християн вірять, що все людство народилося заплямованим Адамовою провиною, а це в деяких релігіях означає, що нам потрібно охриститися ще немовлятами, щоб позбутися цього гріха.

Святі останніх днів справді вірять, що Адам вчинив переступ, але куштування плоду дозволило йому та Єві стати смертними, на противагу вічному життю в Едемському саду. Рішення скуштувати плід дозволило Адаму та Єві пізнати різницю між добром і злом і мати можливість мати дітей.

Ніхто з нас не несе відповідальності за рішення Адама, лише за наші власні рішення. І завдяки жертві та Спокуті Ісуса Христа ми можемо покаятися у своїх власних гріхах.

comeuntochrist.org

Уложення віри №3: Ми віримо, що завдяки Спокуті Христа все людство може бути спасенним через послушність законам і обрядам євангелії.

Спокута Христа є найважливішим елементом Божого плану щодо Його дітей. Коли Ісус Христос постраждав у Гефсиманії та помер на хресті за всі наші гріхи, Він заплатив ціну, яка була потрібна для того, щоб ми знову жили з Богом після цього життя. І це те, що ми ніколи не могли б зробити для себе.

Тому святі останніх днів вірять, що нам потрібно не лише вірити в Ісуса Христа та Його Спокуту, але насправді бути готовими жити за Його євангелією, щоб отримати спасіння, через покаяння у наших гріхах, хрищення за Його прикладом, слідування Його євангелії та прагнення любити інших і жити за Божими заповідями.

Уложення віри №4: Ми віримо, що основними принципами і обрядами євангелії є: перше — віра в Господа Ісуса Христа; друге — покаяння; третє — хрищення зануренням для відпущення гріхів; четверте — рукопокладання для надання дару Святого Духа.

Святі останніх днів вірять, що життя за євангелією Ісуса Христа включає всі наступні кроки: віру, покаяння, хрищення повним зануренням, щоб очистити нас від наших гріхів, і отримання дару Святого Духа як нашого постійного супутника.

Згадані тут обряди стосуються хрищення та рукопокладання для дару Святого Духа. Ісус Христос був хрищений Іваном Христителем, який мав повноваження священства виконувати цей обряд.



Інший згаданий обряд стосується отримання дару Святого Духа, який дається через благословення або особливу молитву, яку дає хтось із таким самим повноваженням священства, та покладанням рук на голову одержувача, як це робили перші апостоли в Діях 8:17.

Уложення віри №5: Ми віримо, що чоловік мусить бути покликаний Богом через пророцтво й рукопокладання тих, хто має повноваження, щоб проповідувати євангелію і виконувати її обряди.

Коли Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів було відновлено, також було відновлено ту саму владу священства, яку Ісус Христос мав і дав Своїм учням під час Свого життя. Це священство також надається через молитву та покладання рук на голову людини, як зазначено раніше. Це відіграє ключову роль у відновленій церкві Ісуса Христа.

Такі важливі обряди, як хрищення, виконуються через священство, і воно також використовується для покликання провідників всередині церкви. Наприклад, у кожній філії є єпископ, як пастор, і цей єпископ благословляється цим повноваженням кимось зі священством.

Ви також отримуєте особливе благословення керівництва та духовної допомоги від людини зі священством, якщо вас попросять служити вчителем, місіонером, президентом недільної школи, одним із лідерів жіночої організації тощо.

Уложення віри №6: Ми віримо в той самий устрій, що був у первинній Церкві, а саме: в апостолів, пророків, пасторів, учителів, євангелістів і так далі.

Ось чому Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів часто називає себе Відновленою Церквою Христа, тому що вона є такою самою, якою була у своїй початковій формі – заснованою Самим Христом.

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів має живого пророка, наразі Рассела М. Нельсона та 12 апостолів. Наші пастори відомі як єпископи або інші керівні посади в наших громадах. У нас також є вчителі та євангелісти, також відомі як місіонери.

Це звучить як багато, але мета Божої церкви полягає в тому, щоб допомогти кожному наблизитися до Спасителя і повернутися до життя з Небесним Батьком, а також служити та допомагати світу.

Для виконання такого завдання потрібна велика кількість робочих рук! Фактично, більшу частину цього роблять члени церкви, які добровільно віддають свій час на ці ролі.

Уложення віри №7: Ми віримо в дар мов, пророцтва, одкровення, видінь, зцілення, тлумачення мов і так далі.

Якщо ви читали Біблію, швидше за все, ви читали про все це там. Іноді здається, що Бог лише хотів розмовляти з людьми з Біблії, і не піклується про нас сьогодні.

Святі останніх днів вважають, що це не так! Бог не менше любить своїх дітей 21 століття.

Дар мов і тлумачення мов: історично християни розуміли дар мов як розмову невідомою мовою, коли людина сповнена духом. Це відбувається і може статися, але зазвичай святі останніх днів сьогодні називають дар мов духовною здатністю навчати євангелії Ісуса Христа іншими або багатьма мовами. Ця практика вперше була виявлена в день П’ятидесятниці, коли учні навчали людей євангелії багатьма мовами.

Місіонерам можна дати цей дар, і часто вони отримують лінгвістичні знання та духовну допомогу для навчання, що значно перевищує їхні звичайні можливості. Можливо, ви бачили їх у своєму районі з чорними табличками з іменами. Вони часто вивчають нову мову, щоб поїхати навчати євангелії за кордоном.

Пророцтва, одкровення та видіння: сьогодні Бог продовжує відкривати нам речі через живого пророка. Писання є постійним джерелом керівництва та слова Божого, але живі пророки дають нам відповіді та вказівки, які допомагають у вирішенні конкретних викликів нашого сучасного часу. Ми також віримо, що Бог може дати особисті та конкретні вказівки на індивідуальній основі через одкровення та навіть видіння, якщо це необхідно.

Зцілення: зцілення все ще відбувається за допомогою влади священства, про яку ми говорили. Ви можете отримати благословення зцілення від того, хто має священство.

Уложення віри №8: Ми віримо, що Біблія — це слово Боже настільки, наскільки правильно її перекладено; ми також віримо, що Книга Мормона — це слово Боже.

Всупереч поширеній думці, святі останніх днів дійсно вірять, що Біблія є словом Бога. «Наскільки правильно її перекладено» відноситься до історії Біблії. Багато частин Біблії протягом багатьох років перекладалися непослідовно або по-різному, тому деякі тлумачення могли бути втрачені.

Святі останніх днів посилаються на версію Біблії короля Якова, оскільки Джозеф Сміт дізнався, що пізніші біблійні тексти були змінені та спотворені, тоді як перекладачі Біблії короля Якова використовували попередні версії тексту.

Ми також віримо, що Господь дав нам додаткові Писання, такі як Книга Мормона, книга писань стародавньої Америки, яка свідчить про Ісуса Христа. Джозеф Сміт, перший пророк, покликаний у наш час, зміг перекласти це через одкровення та силу Бога.

Спочатку це може здатися дивним, але це потужна книга, яка разом із Біблією може допомогти нам дізнатися більше про нашого Спасителя Ісуса Христа та про те, як слідувати за Ним, а також про Його любов і план щодо нас.

біблія та книга мормона

Уложення віри №9: Ми віримо всьому, що Бог відкрив, усьому, що Він відкриває тепер, і ми віримо, що Він відкриє ще багато великого і важливого стосовно Царства Божого.

Ми віримо в одкровення, а це означає, що Бог продовжує відкривати нам речі сьогодні, як Він робив це в давні часи. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів еволюціонувала з моменту свого заснування в 1830 році, тому що пророк і апостоли продовжують отримувати одкровення та вказівки, які допомагають нам орієнтуватися в сучасному світі.

По суті, Бог завжди говорив з нами, і Він завжди буде говорити.

Уложення віри №10: Ми віримо в дійсне збирання Ізраїля і відновлення Десяти колін; що Сіон (Новий Єрусалим) буде побудовано на Американському континенті; що Христос буде особисто царювати на Землі, і що Землю буде відновлено, і вона одержить свою райську славу.

У Старому Завіті у пророка Якова було 12 синів, які дали початок 12 колінам. Ті коліна або племена Якова, або Ізраїля, як Він був пізніше відомий, є групами родин, які складають Ізраїль.

Однак прийшли ассирійці та вивели 10 колін. Вони були розкидані по всьому світу, і ми точно не знаємо, де вони. Ось чому їх вважають 10 втраченими колінами.

Збирання колін відоме як духовне зібрання, тому місіонерів святих останніх днів відправляють по всьому світу, щоб збирати Ізраїль у духовному сенсі, навчаючи їх відновленій євангелії Ісуса Христа.

Ми віримо, що Сіон, або Новий Єрусалим, буде місцем збору колін або племен Ізраїля, що також може включати всіх тих, хто слідуватиме за Христом після другого пришестя Спасителя, на додачу до збирання в самому Єрусалимі. Святі останніх днів вірять, що коли Ісус Христос прийде знову, Він правитиме над Землею, а Земля стане раєм.

Уложення віри №11: Ми залишаємо за собою право поклонятися Всемогутньому Богові так, як нам каже власна совість, і визнаємо за всіма людьми те саме право: нехай вони поклоняються як, де і чому вони хочуть.

Це досить прямолінійно, але святі останніх днів вірять, що все людство заслуговує на релігійну свободу, яка є Богом даним правом, яке слід завжди захищати.

Ви можете прочитати тут про те, що зробила Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, щоб допомогти зберегти цю свободу.

Уложення віри №12: Ми віримо в підлеглість монархам, президентам, правителям і урядовцям, дотримуючись закону, шануючи і підтримуючи його.

Святі останніх днів прагнуть бути хорошими громадянами, дотримуючись закону та поважаючи позицію уряду та місцевих лідерів.

Фарисеї запитали Ісуса Христа: «Учителю, знаємо ми, що Ти справедливий, і не зважаєш зовсім ні на кого, бо на людське обличчя не дивишся, а наставляєш на Божу дорогу правдиво. Чи годиться давати податок для кесаря, чи ні? Давати нам, чи не давати?

Христос відповів: «Віддайте кесареве кесареві, а Богові — Боже!». Або підкоряйтеся кесарю за законом і Богові з Його законами.

Уложення віри №13: Ми віримо, що повинні бути чесними, вірними, цнотливими, доброзичливими, чеснотними і творити добро всім людям; справді, ми можемо сказати, що слідуємо настановленню апостола Павла: ми віруємо в усе, сподіваємося всього; ми багато чого перетерпіли і сподіваємося, що зможемо перетерпіти все. Якщо є щось чеснотне, чудове, славнозвісне, гідне похвали — ми прагнемо цього.

Як окремі люди та як церква, ми хочемо наслідувати всі якості Христового характеру. Ми хочемо зробити світ кращим і прагнемо того, що є хорошим. Євангелія Ісуса Христа — це маяк надії, який має принести лише щастя в цьому житті та в наступному.

І ось і все! Якщо у вас виникли додаткові запитання, перегляньте інші наші статті, де докладніше розповідається про наші переконання, або звʼяжіться з нами через наші соцмережі.

 

 

The following two tabs change content below.

Позаштатний працівник

Ця публікація була написана/перекладена одним із позаштатних працівників сайту faith.in.ua Якщо ви маєте зацікавленість надати матеріали (тексти, відео, графіка, та ін.), будь ласка, повідомте нам на пошту: [email protected]