не плачете в церкві

Протягом моїх дуже коротких шести років в товаристві Молодих жінок, я завжди з нетерпінням чекала на табір для дівчат. Мені подобалися пісні, нічні хихикання годинами, коли ми мали вже спати, збори свідчень і все, що відбувалося між ними. Це було моє щасливе місце.

До цього моменту.

Я чітко пам’ятаю, як ми сиділи в одному наметі з усіма іншими молодими жінками мого приходу. Певно, йшов дощ, тому що я не можу уявити собі іншого сценарію, коли б усі дівчата 15+ добровільно зависли в наметі (разом з нашим єпископом) в літню спеку в Вірджинії. Після духовної думки дівчата по черзі ділилися своїми свідченнями.

Це був неймовірний духовний досвід, і в будинку не було жодної пари сухих очей…. Мм, в наметі. Крім моїх.

У лічені секунди це перетворилося з духовного надихаючого досвіду на дійсно незручне для мене почуття. Плакали буквально всі. Я дуже старалася приєднатися до них: я думала про найсумніші речі, про які тільки могла, я щипала себе, занадто довго тримала свої очі відкритими, щоб викликати сльози… Нічого!

Я пам’ятаю, що відчувала, ніби зі мною щось не так. Чому всі інші плакали, але я не могла видавити з себе жодної сльозинки?! Невже я не відчувала Духа? Невже я була недовірком? Якимось незворушним, бездушним монстром?

Мені здавалося, ніби всі засуджують мене, і, чесно кажучи, були такі. Пізніше дехто дражнив мене (начебто напівжартома) через відсутність сліз! Але було дещо істотне, чого ми явно не зрозуміли.

Сльози – не ознака духовності. Якщо хтось плаче, це не означає, що вони відчувають Духа сильніше, ніж хтось інший. Це не означає, що вони більш гідні мати Святого Духа.

Оскільки ми всі різні, природно, що ми відчуваємо Духа по-різному. Деякі люди відчувають себе зворушеними до сліз. Інші відчувають спокій (як я!). Хтось відчуває палання в грудях. Список можна продовжувати і продовжувати! Ми всі різні, і ми не повинні очікувати, що всі будуть відчувати Дух однаково.

Президент Говард У. Хантер пояснював: «Мене турбує, коли люди вважають, що сильні емоції або сльози, що проливаються, прирівнюються до присутності Духа. Звичайно, Дух Господа може викликати сильні емоційні почуття, включаючи сльози, але цей зовнішній прояв не слід плутати з присутністю самого Духа» («Вічні інвестиції», Звернення до персоналу СЦО, 1989).

Тож, якщо ви схожі на сором’язливу 14-річну мене, будь ласка, знайте, що не плакати – ЦЕ нормально. Плакати теж добре! Яким би чином ви не відчували Духа – це нормально, і нікого не треба засуджувати за те, що вони не виявляють публічно свою фізичну реакцію на нього.

І якщо хтось запитає вас, чому ви не плачете, або чи відчуваєте ви Духа, зведіть очі до гори і покажіть їм цю статтю. Або, можливо, не зводьте очі до гори, тому що це грубо. Погана порада… Необачно з мого боку.

Кожному з нас, хто охрестився, обіцяно, що Дух буде присутній з нами, якщо ми будемо жити гідно цього. Нам не було обіцяно, що ми будемо плакати, коли ми будемо відчувати присутність Святого Духа, тому не думайте, що ці дві речі йдуть рука об руку.

І знаєте, що? Це означає, що з вами все в порядку – незалежно від того, плачете ви чи ні.

Ця стаття була написана англійською мовою Емі Кейм і опублікована на сайті thirdhour.org.  Переклад Людмили Данієл.

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.